De ce este statul un „prost administrator”?

By | 25 februarie, 2013
Distribuie prietenilor!

De fiecare dată când trebuie privatizată o companie de stat, de mare importanţă naţională, auzim scuza obosită şi repetată la infinit, aceea că statul este un prost administrator şi întreprinderea respectivă trebuie dată pe mâna unor investitori străini, care ştiu să facă performanţă.

Faptul ironic şi impertinent este acela că, în general, cei care vorbesc despre stat ca fiind un administrator prost sunt chiar cei care fac parte din guverne şi structurile administrative ale statului, adică tocmai cei care au fost aleşi şi puşi de noi să aibă grijă şi să administreze cu simţ de răspundere avuţia naţională.

Bine, hai să admitem că statul este un prost administrator! Cine spune că numai statul poate administra o companie de stat? Ce îl împiedică pe stat, dacă nu este corupt şi ticălos, să îşi rezerve doar poziţia de proprietar şi acţionar, beneficiind astfel şi de o sursă importantă de finanţare, iar administrarea să o lase în slujba unui manager profesionist, competent şi neimplicat politic?

Dar se pare că scuza asta, cu care suntem minţiţi de 23 de ani de către funcţionarii de stat corupţi, este folosită pentru a vinde ţara pe bucăţi, în paralel cu îndatorarea continuă la FMI, pentru că acestor trădători de neam, le este mai dragă şpaga primită în schimbul vânzărilor şi lichidărilor activelor statului, adică ale poporului, decât păstrarea avuţiei naţionale în mâinile românilor.

3 păreri la “De ce este statul un „prost administrator”?

 1. hagi tudose

  Asa este,asa-zisa privatizare este de fapt un transfer de proprietate de la statul roman la alt stat sub masca unei firme private.
  Bineinteles transferul de proprietate nu-i dupa legea cererii si ofertei ci un transfer cu destinatie unica dinante stabilit.

 2. Gri

  Ar trebui, mai intai, sa definim statul.
  Cei care il administreaza sunt palpabili, au nume, si pretentii de elite nu de slujitori.
  Filozofia acestora este aceiasi cu a vechilor nomenclaturisti.
  Lor li se cuvine, ei pot face legea stramba, ei pot ocoli legea.
  Legea este pwentru cei care stau la coada sa plateasca darile.
  Legea este aspra cu cetatenii de categoria doua si foarte blanda pentru cei care ii calca in picioare pe cei dintai.
  Este foarte greu sa nazuim spre un stat de drept,in primul rand din cauza educatiei care se da tinerii generatii.
  Cat timp oamenii cu valoare, mai ales cei tineri vor pleca undeva unde exista normalitate.

 3. Pingback: Ce avantaje aduce României şi populaţiei, privatizarea serviciilor şi utilităţilor publice? | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge