În stilul caracteristic diplomaţiei americane, curatorii de la Departamentul de Stat au reuşit să facă în aşa fel încât retragerea americană (de fapt trocul în care regimul de la Bucureşti a devenit o monedă de schimb) să fie privită ca o chestiune de care se fac vinovaţi chiar decidenţii de la Bucureşti. Frumoasă mişcare! Tabăra „Sistem”, deşi este forţată să recunoască gravitatea situaţiei, încearcă să pedaleze ideea necesităţii conservării aranjamentelor actuale, sperând ca Washingtonul va dori să-i protejeze. De fapt, tabăra „Sistem”, al cărei ideologie oficială a fost şi rămâne „suptul” unor insecte luminiscente de varii dimensiuni, nu avea cum să vină cu o ofertă diferită.
Pe partea cealaltă a baricadei, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Scrisoarea deschisă a senatorului Valer Marian este un ultimatum adresat lui Victor Ponta. Textul scrisorii deschise, care a fost publicată de cotidianul.ro, musteşte de supărare şi ameninţări dure la adresa primului ministru. Senatorul Marian îl acuză pe Victor Ponta de ignorarea intereselor veteranilor luptei anti-Băsescu şi de repunerea în drepturi ai unor reprezentanţi notorii ai regimului Băsescu. Este important faptul că purtătorul de cuvânt al taberei „Renegaţilor” conturează părţile beligerante într-un mod foarte asemănător cu modul în care acestea au fost conturate în analizele publicate de Vocea Rusiei. Pe de o parte se plasează „junii turciţi de la Rin Grand Hotel” care au pactizat cu „şeful SPP, generalul Alexandru Burian, şeful STS, generalul Marcel Opriş, preşedinţii ANI, Cătălin Macovei şi Horia Georgescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, procurorul general al României, Laura Codruţa Koveşi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar şi primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea (şeful de facto al principalului serviciu secret al ţării…)”. Pe partea cealaltă a baricadei este plasată „vechea gardă” din PSD („Ioan Mircea Paşcu, Alexandru Athanasiu, Vasile Puşcaş, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea”) şi oameni-simbol din „vechea gardă” din serviciile secrete: „jurnalistul Ovidiu Ohanesian… colonelul SIE Ionel Dragomir”. Prin natura expunerii, scrisoarea senatorului Marian nu avea cum să contureze părţile beligerante în întregime, dar segmentele descrise arată că analiza de fond pe care am prezentat-o anterior reflectă realitatea.
Scrisoarea „Renegaţilor” este un ultimatum, cuplat o ameninţare directă. Lui Victor Ponta şi se aminteşte soarta pe care a avut-o Nicu Ceauşescu („Prinţişorul”) şi se sugerează concluzia evidentă că actualul premier ar putea trece printr-o experienţă la fel de dramatică şi umilitoare dacă nu-şi va schimba comportamentul faţă de foştii aliaţi. În contextul acestui avertisment este grăitor faptul că din schema „Ponta – Nicu Ceauşescu” se deduce uşor încă o pereche logică şi anume „Băsescu – Ceauşescu”, conotaţiile fiind evidente. „Renegaţii” intră în faza fierbinte a războiului şi sunt dispuşi să meargă până la capăt, fapt evidenţiat de câteva fragmente din scrisoare: „Am decis să vă scriu pentru că nu mai am nimic de câştigat sau de pierdut în această lume, din care vreau să plec precum am intrat: cu capul sus!” şi „În rest, sunt pregătit pentru orice luptă”.
Washingtonul a lăsat din mână lesele câinilor războiului şi urmează un proces în care aceştia se vor sfâşia reciproc. Luând în consideraţie posibilităţile materiale, informative şi logistice ale părţilor implicate în conflict, este aproape cert că în perioada următoare vom asista la o criză politică majoră, cuplată cu tentative de debarcare a preşedintelui şi a guvernului („Renegaţii” şi-au găsit deja un potenţial premier care va fi agreat de Berlin), iar sistemul politic va fi dinamitat. Situaţia din Bulgaria arată că în anumite circumstanţe un guvern poate fi detronat în 72 de ore, iar Sofia nu se deosebeşte chiar atât de mult de Bucureşti.
Deşi ambele mesaje care au fost adresate lui Victor Ponta sugerează că premierul (de fapt omul din spatele premierului) mai are timp de gândire, zarurile deja au fost aruncate. Procesul nu mai poate fi oprit.
Sursa: Cotidianul
Aşa cum am bănuit şi am şi spus-o de mai multe ori, Victor Ponta este un băsist sub acoperire, care lucrează pentru guvernatorul de la Cotroceni din interiorul USL. Iar acum, după ce Washingtonul s-a distanţat de Bucureşti , în urma noilor numiri de la Departamentul de Stat, vasalii din România, tabăra “Sistemului” (băsiştii) şi tabăra “Renegaţilor” (vechea gardă din PSD ostilă lui Ponta) rămaşi fără stăpân, au început să se sfâşie între ei ca pe vremea fanarioţilor. Se pare că se pregăteşte un nou episod din istoria post-decembristă a “revoltelor populare” româneşti care va produce schimbări majore în viaţa politică a ţării, evident în defavoarea premierului Ponta şi a grupării lui Traian Băsescu.
Sigurul lucru de care nu îmi dau prea bine seama este ce rol are aripa PNL-istă a USL constituită din gruparea Crin Antonescu cu Claus Johannis împins în faţă, în toată această afacere, tot ce am auzit despre ei fiind că ar fi foarte apropiaţi de fraţii cu şorţuleţe albastre, care nu ştiu cât de implicaţi sunt, pe direcţia pornită de aripa PSD.
Dane, nu ma pot abtine sa nu te felicit pentru modul in care intrevezi viitoarea miscare. Pentru multi inca nu se elucideaza, dar aparitia lui Johannis clarifica multe aspecte de pe campul de lupta. Cred ca coabitarea a inseamnat si sfarsitul lui Ponta. Si merita din plin.
Mulţumesc pentru felicitări! Cred că Ponta este şi foarte şantajabil, îl au la mână cu ceva, de face aşa de bine jocurile lui Băsescu. Sau poate cei din PSD, care l-au împins în faţă. Cine ştie?
ca e johannis ori Ponta sau antonescu,toti fac jocurile UE si FMI,in cine aveam incredere ca poate face ceva era Raed Arafat daca era guvernator ilie Serbanescu sau Vadim tudor din ce am vazut din atitudinea sa anti-colonialista
Si Mitrea a incercat intr-un timp sa fie basist, sa fie bine ca sa nu fie rau si si-a cam luat-o peste ochi ca nu s-a ales cu nimic.
De Johannis nu stiu ce sa zic, la prima vedere pare curatel, cu unghiile taiate … Nu prea am eu vise umede cu nemtii si toate cliseele legate de ei.
cartonic´s last blog post ..Ce Euroviziunea mea?
Pingback: E bine sau nu e bine să ne vindem ţara? |