Cam de o lună a început reabilitarea termică la mine la bloc. Şi azi mi-a venit şi mie rândul la pus termopane prin toată casa. La 8 dimineaţă au venit “doreii” cu materialele, (sculele le lăsaseră de seara trecută) şi au început balamucul.
Din cauză că toată casa a fost întoarsă pe dos şi a trebuit să stau toată ziua după ei, nu am avut nici timp să mă ocup ca lumea de blog. Stilul de lucru a fost pur românesc, adică 20 – 30 minute muncă, după care 10 -15 minute pauză de ţigară, plimbat prin jurul blocului, stat la discuţii cu colegii de la alte apartamente şi la prânz pauză de masă. Aşa că lucrarea s-a întins cam până spre seară şi mai trebuie să vină şi mâine să tremine lucrul la un balcon.
Problema e că acum cu ferestrele toate “termopanizate” şi cu un balcon complet închis, în casă parcă e mai frig decât era cu ferestrele alea comuniste, care ofereau parcă o atmosferă mai caldă şi mai intimă decât în cazul termopanelor.
Nu ştiu dacă, după ce vor fi terminate finisajele, mutate mobilele la loc, puse covoarele şi perdelele, situaţia se va schimba în vreun fel. De aceea aştept păreri de la cei care deja au trecut la termopane. E vreo şmecherie, izolează termic şi fonic, sau e doar o vrăjeală doar ca să facă nemţii şi italienii afaceri de succes în România?
e mare diferenta!! atat vara cat si iarna
La mine am schimbat ferestrele alea comuniste(care tineau cald intradevar si mizerie …) tot cu unele de lemn care n-au facut nici o branza'(luate de tata nefinisate, pe alocuri verzi) alta decat ca am improspatat aspectul apartamentului vazut din afara.
La termopane, treaba cu izolarea din ce stiu tine si de numarul de camere pe care il are profilul(3 sau 5 de cele mai multe ori). Apropo, nu vreau sa par ala care mananca pireu de cartofi si viseaza la iPhone dar cand ai facut schimbarile nu te-ai gandit si la varianta termopane din lemn stratificat sau era diferenta mare de pret? Astea sunt peste orice …
cartonic´s last blog post ..Nostalgie si un cearsaf HI-Tech
Tu eşti atent la ce zic eu aici? Am spus că se face reabilitare termică la tot blocul, nu m-am hotărât eu să pun termopane! Aşa că firma care face lucrarea a stabilit ce fel de profile să pună şi din ce material, iar de plătit plăteşte Primăria. 🙂
Aaa, la mine in oras nici nu s-a auzit de asa ceva de aia n-am dat mare atentie :)) In cazul asta, daca mai prinzi picior de Dorel, si nu e foarte Dorel sa intrebi macar de propria ta cunosyinta cate camere are un termopan. Cu cat mai putine cu atat mai nasol …
cartonic´s last blog post ..Nostalgie si un cearsaf HI-Tech
la mine au terminat asta toamna si e ok. daca ma suni iti dau un pont in leg. cu ferestrele
Nu fi suparat, dac ai noroc iti scade si nivlul de radiatii din apartament.
Nu îmi mai fac probleme acum. Să vedem cum se comportă la vară. Cred că e şi din cauză că de ieri au oprit ăştia căldura la bloc! 😆
Clar izoleaza. Eu am fost multumita in primul rand de izolatia fonica, aia termica o fi si ea, dar n-am prea simtit-o din cauza ca blocul meu nu e „reabilitat”. Bate vajgalaul si se simte imediat in casa. Vara, primele raze de soare te topesc instant. Revenind – e mult mai bine cu termopane.
DANAP.RO´s last blog post ..artă politică de stânga
Izolaţia fonică faţă de stradă bănuiesc, că de gălăgia de la vecini nu cred că te izolează! 😀
Prin definitie „termopane” inseamna folosirea unui panou alcatuit din doua sau trei foi de sticla cu spatiu de aer sau gaz inchis intre ele. Sunt mai eficiente la izolarea termica si acustica a spatiilor interioare fata de mediul exterior, decat ferestrele traditionale mostenite din trecut. Eficienta provine din faptul ca spatiul dintre foile de sticla mai mic de cca 2 cm, nu permite circulatia aerului sau gazului inclus intre ele. Ferestrele mai vechi traditionale au un spatiu mare intre foile de sticla, fapt care permite miscarea aerului si implicit reducerea eficientei. Ineficienta ferestrelor traditionale este determinata si de faptul ca fiind construite din lemn care bineinteles si-a modificat forma si dimnesiunea prin uscare, plus chitul care s-a uscat si cazut pe alocuri. In general e de evitat folosirea ferestrelor cu rama metalica sau plastic din cauza ca acest material creaza o punte termica. Cele mai eficiente sunt ferestrele termopan din lemn tratat ca sa faca fata agentilor exteriori. O problema o prezinta inchiderea balcoanelor, din cauza ca lipsa izolatiei termice la parapet, tavan si pardosea, va crea aparitia condensului, si mai tarziu a mucegaiului. Daca toate balcoanele pe verticala sunt inchise cu ferestre, e necesara izolarea termica a parapetelor, si a tavanului ultimului balcon si pardoseaua primului balcon.
Principiul de funcţionare al termopanului îl ştiam. În legătură cu altceva aveam dubii. Rama de la termopan este mai mică decât cea originală şi între placa de beton şi ea este un spaţiu de 5-10 cm, care se izolează cu spumă poliuretanică. La spuma asta mă gândeam eu, că nu ar izola termic şi etanşa eficient. 😀
Izolarea termica prevazuta de spuma poliuretanica e mai mare decat izolarea asigurata de rama de plastic a ferestrei (banuesc ca rama este din plastic). Scopul acestei spume e de a izola termic, si prezinta avantajul ca se muleaza si penetreaza in spatii reduse, si prin uscare isi mareste volumul ocupand integral spatiul ocupat. Nu are proprietati mecanice suficient de ridicate ca sa reziste in deschideri mai mari cum este spatiul de cca 5-10 cm. Acest spatiu ar trebui umplut la grosimea integrala a peretelui cu BCA, si diferenta de cca. 0,5-2 cm sa fie umpluta cu spuma respectiva.