Ar putea fi înfiinţată Banca BRICS

By | 23 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

Summit-ul BRICS din Durban (26-27 martie) poate clarifica abordările privind reglementarea crizei din Siria. Din Africa de Sud se aşteaptă şi ştiri legate de crearea unei Bănci de Dezvoltare a BRICS, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei şi canalul de televiziune RT Serghei Riabko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Summit-ul BRICS din Durban se desfăşoară sub lozinca „BRICS şi Africa: parteneriat de dragul dezvoltării, integrării şi industrializării”. Una din temele principale discutate va fi conflictul din Siria. În ajunul summit-ului, situaţia din această ţară s-a agravat. În oraşul Aleppo s-a înregistrat un caz de folosire de către opoziţie a armei chimice. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, s-a adresat statelor BRICS cu rugămintea de a pune capăt violenţelor. Toţi membrii BRICS sunt convinşi că dialogul sirian este încă posibil, a subliniat Riabkov.

„Nu se pune problema sprijinirii de către Rusia a conducerii din Damasc. Noi nu suntem avocaţi în dosarul Assad. Noi credem că încă este posibil să creăm o platformă pentru dialogul între sirieni. Altă alternativă nu există. Celelalte ţări din BRICS sunt de aceeaşi părere. Sunt convins că la Durban se va clarifica ce se poate face pentru soluţionarea problemei”.

Doi membri ai BRICS, Rusia şi China, sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Poziţiile lor privind Siria sunt aceleaşi. Moscova şi Beijing au folosit dreptul de veto la examinarea problemei legate de o posibilă operaţiune militară străină

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud văd în BRICS un jucător puternic în politica mondială şi o arenă pentru dezvoltarea relaţiilor între ţările membre. Însă Occidentul consideră că Rusia şi China vor să facă BRICS o putere capabilă să submineze poziţiile SUA şi NATO. Faptul că această poziţie nu reflectă starea reală a lucrurilor este prevăzută în documentele de la anterioarele cinci summit-uri, a spus Riabkov.

„Noi nu încercăm să ne opunem cuiva, oricine ar fi. Noi vorbim doar despre autoritatea şi influenţa crescândă, care nu mai stârneşte îndoieli. Acest lucru este necesar pentru a ne promova propriile interese şi pentru a ne convinge că eforturile noastre în aceeaşi direcţie au succes”.

Printre principalele interese se numără influenţa economică. Una dintre cele mai examinate iniţiative în această sferă este înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a BRICS, declară Serghei Riabkov.

„Noi suntem în pragul luării unei decizii oficiale cu privire la crearea băncii respective. Am vrea ca banca să joace rolul său în circulaţia capitalului străin, creditare, crearea unor organizaţii de credit, în primul rând, în ţările BRICS”.

Ţinând cont de urmările crizei financiare internaţionale şi problemele din Zona Euro, decizia de creare a Băncii BRICS va avea un efect pozitiv asupra pieţelor atât politic, cât şi psihologic. Potrivit lui Serghei Riabkov, această decizie poate fi luată din Durban.

Sursa: Vocea Rusiei

Dacă va fi înfiinţată această bancă atunci nimeni nu va mai putea spune că FMI este singura soluţie. Oricum, pe o piaţă liberă, într-un mediu concuranţial, cu cât mai multe bănci cu atât mai bine, nu?! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge