Piramidă mayaşă distrusă pentru material de construcţii

By | 15 mai, 2013
Distribuie prietenilor!

O companie de construcţii a distrus practic, una cele mai mari piramide maya din Belize, cu excavatoarele şi buldozerele, cu scopul de a extrage piatra spartă pentru un proiect de construcţie de drumuri, au anunţat luni autorităţile.

Directorul Institutului de Arheologie Belize, Jaime Awe, a declarat că distrugerea de la complexul Nohmul din nordul Belizelor a fost depistată la sfârşitul săptămânii trecute. Centrul ceremonial datează de cel puţin 2.300 de ani şi este cel mai important sit din nordul Belizelor, în apropiere de graniţa cu Mexicul.

„Este un sentiment de dezamăgire incredibil, din cauza ignoranţei şi insensibilităţii… ei au folosit acest lucru pentru pavarea unei şosele,” a spus Awe. „E ca şi cum ai fi lovit în stomac, e atât de cumplit”.

Nohmul este aşezată în mijlocul unui teren cultivat cu trestie de zahăr, proprietate privată, şi nu avea laturile de piatră netede, frecvent observate la piramide renovate sau mai bine conservate. Dar Awe a spus că constructorii nu ar fi putut, eventual, să confunde piramida, care este de aproximativ 100 de picioare înălţime, cu un deal natural, pentru că ruinele sunt binecunoscute, iar peisajul natural este plat.

„Tipii ăştia ştiau că aceasta era o structură veche. E doar lene criminală”, a spus Awe.

Fotografii de la locul faptei arată excavatoarele săpând laturile înclinate ale piramidei, lăsând un nucleu izolat de piatră de calcar la centru, cu ceea ce pare a fi o cameră Maya îngustă, suspendată deasupra secţiunii excavate.

Sursa: Huffington Post

piramida-hohmul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge