Demonstraţia că „prăbuşirea sistemului bancar” este o escrocherie

By | 11 aprilie, 2013
Distribuie prietenilor!

Periodic, băncile, organizate în „sistemul bancar”, anunţă o nouă „criză financiară” şi ameninţă guvernele că în cazul în care nu le finanţează cu bani publici, întreg sistemul se va prăbuşi şi odată cu el, întreaga economie a statului sau uniunii statale, unde băncile respective activează.

În realitate, sistemul bancar nu se poate prăbuşi şi această minciună poate fi demascată de oricine gândeşte puţin, fără să aibă nevoie de studii înalte de economie sau doctorate în finanţe şi bănci.

Să pornim de la ideea că băncile lucrează cinstit, adică împrumută doar din banii pe care îi au, adică depozitele clienţilor şi rezerva minimă obligatorie. Banii lichizi, aflaţi în circulaţie, reprezintă doar 1% din masa monetară totală, restul de 99% fiind reprezentaţi de conturile din bănci. Prin urmare, aproape toţi bani din economie, se află depozitaţi în bănci!

Acum să ne imaginăm ca posibilă situaţia în care o bancă acordă credite „neperformante” şi clienţii nu mai pot returna împrumuturile, plus dobânda aferentă. Atunci când cineva face un împrumut important (nu credit cu buletinul) banii sunt transferaţi dintr-un cont în altul, de multe ori chiar în cadrul aceleiaşi bănci. Dar să considerăm situaţia cea mai nefavorabilă, în care banii sunt transferaţi din contul băncii creditoare în contul unui client al altei bănci.

Deci, dacă cel care a făcut creditul nu mai poate achita ratele, banii respectivi nu s-au evaporat, ci se află fie tot în banca creditoare, fie în contul altei bănci din sistem. Deci nu se poate spune că sistemul se prăbuşeşte, pentru că banii rămân tot acolo! Suma totală la nivel de sistem rămâne cel puţin constantă, dacă nu creşte prin emisia suplimentară de monedă de către băncile centrale. Nu are cum să se prăbuşească toate băncile din sistem, ci eventual doar câteva pot da faliment, în timp ce altele îşi vor creşte profitul în mod proporţional.

În consecinţă, dacă băncile lucrează cinstit, sistemul nu are cum să se prăbuşească şi nici nu are nevoie de bani de la stat pentru a se salva. O eventuală „prăbuşire” a sistemului poate avea loc numai în cazul în care sistemul de creditare este o escrocherie, băncile împrumutând bani inventaţi, pe care nu îi au în realitate, fiind nevoie ca cei care produc să creeze o plus-valoare care să acopere aceşti bani fictivi, plus dobânda, care este încă o hoţie practicată de cămătarii legali.

Aceste crize financiare se produc numai atunci când băncile se lăcomesc prea mult şi exagerează cu crearea banilor fictivi, iar economia reală, a celor care muncesc şi produc, nu mai poate crea, suficient de rapid, valoarea adăugată necesară pentru a acoperi această uriaşă cantitate de bani inventaţi de bănci din pix şi calculator şi care în realitate nu există.

7 păreri la “Demonstraţia că „prăbuşirea sistemului bancar” este o escrocherie

  1. Bogdan

    Frumos articol si la obiect. Insa putini sunt cei interesati de acest adevar ca prabusirea sistemului bancar este o escrocherie pe fata ca sa nu spun santaj pe banii contribuabilor care platesc taxe si impozite. Eu nu am facultate,dar asta nu este o scuza sa nu iti dai seama ca bancile au destui bani cat sa cumpere un continent intreg. Acum intreb si eu pe cei naivi,unde credeti ca vi-se duc bani dvs? Politicieni?Nu,nu ati ghicit si la cele 13 famili extrem de bogate din lume care au realizat acest sistem bancar,iar povestea cu prabusirea sistemului bancar este doar un santaj ordinar ca sa aiva motiv bancile de ce ne fura bani. Presedintele Islandei Olafur Ragnar Grimsson: Lăsaţi băncile să crape http://youtu.be/JqHjHyD-oAQ Iata ce a spus Olafur G. la Davos: La reuniunea de la Davos a Forumului Economic Mondial din februarie al cărui slogan a fost „Criza din Europa este departe de a se fi terminat”, Preşedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat pentru un post TV că este mai bine ca băncile să fie lăsate să „crape”, oferind exemplul ţării sale care acum a scăpat de criza economică şi se reface rapid, după ce băncile din Islanda au dat faliment:Reporterul întreabă: „De ce este Islanda o rază de speranţă, de ce Islanda a supravieţuit în timp ce Europa încă se scufundă? Ce aţi făcut dvs. diferit?”Răspunsul preşedintelui Islandei este edificator:”Islanda nu a urmat măsurile economice „ortodoxe” din economia occidentală (referindu-se la salvarea băncilor de către Occident), ba chiar a lăsat băncile să „crape”; Islanda nu a adoptat nici-o măsură de austeritate, aşa cum s-a făcut în toată Europa. Rezultatul este că după numai 4 ani, Islanda se reface rapid, în timp ce restul Europei încă suferă de pe urma crizei.”De ce se consideră că băncile sunt „sfintele biserici” ale economiei moderne, peste tot în Europa? De ce nu se permite băncilor private să dea faliment, ca orice companie comercială? Teoria că băncile trebuie salvate este aceea că bancherii să fie lăsaţi să beneficieze de favoruri uriaşe, iar greşelile lor să fie plătite de către oamenii simpli prin creşterea taxelor şi a altor măsuri de devalorizare financiară, toate sub scuza austerităţii. Trebuie să vă daţi seama că oamenii nu vor accepta asta la nesfârşit.
    Bogdan´s last blog post ..Parlamentul European: Mizerie totală

  2. Pingback: Prăbuşirea sistemului bancar este o escrocherie de jaf | NewsInfo1000

  3. Horea

    Bineinteles ca excrocheria e temeinic organizata nu atat pentru bani, ci mai mult ca sa fim dependenti intr-o stare de sclavie perpetua. Bancile sunt indreptatite sa imprumute $10 daca au o rezerva de $1. Dar ei au imprumutat $50 si chiar $100 cu rezerva de $1. Banii care s-au imprumutat consumatorilor nu au disparut. Acei bani au fost depusi in alte banci, care de cele mai multe ori apartin aceluias trust financiar. Deci eu care am imprumutat $100, pentru a cumpara o casa platesc parte din principal + dobanda in fiecare luna. Cel care mi-a vandut casa depune banii intr-o alta banca care de fapt e aceeasi. Deci banii si-au schimbat doar titularul ramanind in aceeasi banca, si aduc un castig lunar platit de mine. Eu imi pierd serviciul, nu mai pot plati imprumutul, si banca imi ia casa pe care o vinde altcuiva cu $80 din cauza ca e criza si au cazut preturile. Banca va declara $20 pierdere si aceasta adunata la alte milioane de pierderi va fi restituita bancii din taxele noastre care se vor mari. Banca ramanme cu cei $100 + principalul si dobanda pe cativa ani, + $20 declarata pierdere. Cu ajutorul guvernului vandut bancilor poporul e inrobit progresiv dupa necesitati. In aceasta perioada bancile mari s-au consolidat inghitind pe cele mici, care au falimentat, deci sansa lor ca banii dati pe un imprumut sa ramana in aceeasi banca, a crescut. Interesul de a controla po.pulatia prin pauperizarea ei este real si are scopul de a elimina oamenii dotati mai slab din cauza ca nu mai e nevoie de forta de munca, aceasta fiind inlocuita de automatizari, computere, avans in tehnologie, etc. Concluzia, Romanii au fost dotati de Ceausescu cu locuinte, pastrati-le, nu vindeti, incercati sa cultivati gradina bunicilor, si EDUCATI-VA. Nimic nu e mai presus de educatie, si e strict necesara pentru supravietuire.

  4. Pingback: Minciuna pierderilor din sistemul bancar | Lupul Dacic

  5. Pingback: BNR a favorizat băncile pe timp de criză, în detrimentul populației și al IMM-urilor |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge