Problemele legate de folosirea dronelor în scopuri militare continuă să provoace discuţii aprinse în rândul experţilor, politicienilor şi avocaţilor. În prezent a apărut un aspect neaşteptat. După cum se menţionează în raportul de analiză al Brookings Institute, publicat în aceste zile, Forţele Aeriene americane nu dispun de numărul necesar de operatori de drone de luptă.
După cum scrie ziarul german Handelsblatt „Americanilor nu le mai sunt de ajuns cei 1.300 piloţi tereştrii pentru drone”. Dronele „se află pe primul loc printre metodele războiului dus de Obama împotriva terorii”, scrie ziarul elveţian 20 Minuten.
Lipsa piloţilor se explică nu numai prin utilizarea tot mai mare a dronelor, dar şi prin motive de natură psihologică. „Am văzut cum i-a fost rupt piciorul drept şi îi curgea sângele. Sângele era cald. Când el a murit şi a început să înţepenească, culoarea camerei video cu detector de căldură s-a schimbat. Ea a devenit gri, la fel ca pământul”, a relatat în interviul acordat agenţiei NBC News, operatorul Brandon Bryant, în vârstă de 27 de ani, care a servit la o bază a Forţelor Aeriene americane.
În 2011, Bryant şi-a încheiat serviciul. Potrivit lui, el a pierdut capacitatea de a înţelege valorile vieţii şi suferă acum de sindromul post-traumatic. Înainte de terminarea serviciului, şeful i-a dat o listă care cuprindea 1626 de terorişti pe care el i-a distrus în Irak şi Afganistan. „Mai bine nu aş fi văzut niciodată această hârtie”, a spus Bryant.
Cu toate acestea, SUA nu intenţionează să modifice politica axată pe utilizarea tot mai largă a acestei arme. Aliaţii din cadrul NATO merg pe urmele SUA, chiar dacă suferă pierderi financiare şi de imagine. De exemplu, în Germania, nici până acum nu a încetat scandalul legat de aşa-numita „înşelătorie cu drone”, când s-au cheltuit în zadar aproximativ o jumătate de miliard de euro din cauza unei achiziţii necugetate de drone de luptă americane. Dmitri Danilov, expert în probleme de securitate, atrage atenţia asupra unui aspect foarte important, din punctul lui de vedere.
Sursa: Vocea Rusiei