În această dimineaţă Pro TV a difuzat prima ediţie din noul sezon al emisiunii “După 20 de ani”. Şi cine putea să fie primul invitat, dacă nu chiar el, guvernatorul Traian Băsescu!?
M-am uitat în special ca să număr tromboanele pe care în mod previzibil ex-preşedintele le va înşira. Fireşte că le-am pierdut uşor numărul, dar le-am reţinut doar pe cele aurite şi noi-nouţe referitoare la proiectul Roşia Montană şi pe cele mai ruginite deja, legate de acelaşi subiect, cu care ne-a mai aburit în anii trecuţi. Mai sunt şi altele, dar mi-a fost greu să îmi mai încarc memoria cu ele.
Domnul Băsescu şi-a pregătit o strategie de comunicare pe baza ideii de neutralitate şi imparţialitate cu privire la proiectul Roşia Montană. În consecinţă, a precizat că nu adoptă o poziţie pro sau contra în ceea ce priveşte începerea exploatării, dar că este un mare susţinător al “relansării mineritului de neferoase”. Totuşi, deşi consideră că în urma “fracturării societăţii” în două tabere, preşedintele trebuie să aibă o poziţie de neutralitate, domnia sa a lăudat pe tot parcursul emisiunii proiectul Gold Corporation, scoţând în evidenţă numeroasele avantaje ale exploatării pentru statul român.
Şi acum, şoc!!! Băsescu face dezvăluiri-bombă în direct! Ambele tabere de protestatari în cazul Roşia Montană mint! Cei care susţin că vor fi create locuri de muncă mint, pentru că “România nu stă în cele 2000 de locuri de muncă” create de RMGC, iar cei care sunt împotriva metodei cianurării mint de asemenea, pentru că cianura este “un reactiv care se distruge uşor” în natură, prin acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui!
Acum ce să zic, nu Traian Băsescu era cel care anul trecut muştruluia de la microfonul prezidenţial guvernul Ponta pentru că nu dă drumul mai repede la exploatarea de la Roşia Montană, pentru a crea locuri de muncă şi astfel să echilibreze deficitul de 4 miliarde de la fondul de pensii?!
Cât despre efectul razelor ultraviolete asupra cianurii, vă las pe voi să vă pronunţaţi! 😀
Dar asta nu e tot, domnul aşa-numit preşedinte al României ne spune că ar mai fi şi o a treia minciună, mult mai gravă, aceea că străinii ar scoate aurul şi argintul din ţară. Ei bine aflaţi că nu va fi scos niciun gram de aur, argint sau alt metal din ţară, deoarece prelucrarea se va face în România şi Banca Naţională va avea drept de preemţiune la achiziţionarea acestui aur. Astfel, pe baza majorării rezervei de aur, BNR va putea să facă “emisie” de monedă fără să dezechilibreze sistemul monetar.
Aici aş îndrăzni să îl contrazic puţin pe domnul economist Băsescu, cu umila mea opinie de cetăţean, şi să-i spun că moneda naţională a României nu are acoperire în aur, ci se raportează la euro şi dolar mai degrabă. Plus de asta, purtîtorul de cuvânt al BNR şi chiar guvernatorul, au specificat în mai multe rânduri că nu intenţionează nici acum, nici în viitor să suplimenteze rezerva de aur a ţării şi nici nu are nevoie de acest lucru, conform reglementărilor internaţionale.
Cum vă spuneam, Băsescu a trombonit pe mai multe subiecte, a spus şi despre gazele de şist şi despre CFR Marfă şi despre economie în general, despre investiţii, despre câte grame de aur pe cap de locuitor are fiecare ţară, dar eu am reţinut doar ce era legat de aur şi de Roşia Montană. La capitolul mediul şi ecologism, am reţinut aspectul, deosebit de important, că protestatarii dezinformează atunci când susţin că se vor dărâma patru munţi; este vorba doar de doi munţi, pentru că primii doi au fost deja raşi prin exploatările anterioare. Plus de asta domnul preşedinte ne-a asigurat că cei de la Gold Corporation, după ce vor termina de scos aurul, vor pune pământul la loc şi vor reclădi munţii la loc, ba mai mult, vor reîmpăduri o suprafaţă de vreo 4 ori mai mare decât va fi defrişată pentru exploatare, adică în jur de 1000 de hectare!
Un alt aspect interesant precizat de Traian Băsescu este acela legat de profitabilitatea investiţiei. Întrebat de jurnaliştii Pro TV, ce se va întâmpla dacă, din cauza fluctuaţiei preţului internaţional al aurului, exploatarea nu va mai fi profitabilă, acesta a spus că “profitabilitatea proiectului nu este probema statului român”. Adică tot riscul investiţiei cade pe umerii RMGC, cu toate că, zic eu, şi statul deţine cam 25% din acţiuni şi încasează redevenţe, dar mă rog!
Acum, dacă tragem linie şi facem rezumatul, constatăm că “şeful statului” este neutru în cea ce priveşte poziţia faţă de proiectul RMGC de la Roşia Montană, dar începerea sa este cel mai minunat lucru care i s-ar putea întâmpla României: cianurile nu sunt periculoase şi se descompun repede la soare, se creează 2000 de locuri de muncă, toate riscurile sunt asumate de către compania canadiană, în vreme ce tot aurul rămâne în ţară şi merge la BNR, tot canadienii ne fac şi munţii la loc, ne plantează şi copaci şi plus de asta vom mai încasa şi nişte bani la buget! Aproape că avem de-a face cu o acţiune caritabilă! Eu nu ştiu de ce am aşteptat atâţia ani şi nu am dat drumul mai repede acestui minunat proiect!!!