Am încercat în mai multe rânduri să arăt că modelul social promovat de Elitele sataniste, bazat pe individualism şi competiţie este unul fals, iar propaganda care acreditează ideea că războiul şi conflictul sunt factori unici ai progresului omenirii este o minciună, care foloseşte doar celor aflaţi în vârful sistemului piramidal după care este organizată societatea.
Promovarea competiţiei şi invididualismului – fie prin emisiuni TV de tip concurs, cu reguli dure de excludere, fie prin reclame care glorifică luxul şi confortul, accesibile doar „învingătorilor”, fie prin teorii economice şi programe de „dezvoltare personală”, pentru oamenii de afaceri – modelează societatea asemeni unei haite de animale sălbatice, mai degrabă, decât a unei comunităţi umane evoluate.
Cea mai bună argumentare a superiorităţii cooperării faţă de competiţie, am văzut-o de curând la Alfie Kohn, psihologul american care şi-a lansat de curând în România cartea „Parenting necondiţionat” şi care a fost invitat la emisiunea „Garantat 100%” de la TVR.
Reproduc exact cele spuse în fragmentul de emisiune în care se referea la viziunea sa asupra competiţiei, promovate în rândul copiilor din învăţământul şcolar.
Eu vreau să promovăm excelenţa, dar şi oamenii generoşi. Iar competiţia împiedică şi una şi alta. Dacă eşti un obstacol pentru succesul meu, eu pot reuşi doar dacă tu dai greş. Sau dacă te fac să dai greş. Asta înseamnă competiţia. Aşa că am tot interesul ca tu să fii un ratat. Şi studiile arată, în asemenea situaţii, am tendinţa să-ţi sărbătoresc eşecul. Aşa că, devin mai puţin empatic, mai puţin dispus să te ajut, să am încredere în tine sau să comunic deschis.
Dar chiar dacă am urmări doar excelenţa, e clar că noi la un loc suntem mai deştepţi decât fiecare în parte. Un grup care cooperează bine va reuşi întotdeauna mai mult decât ar putea reuşi de unul singur cel mai priceput membru al lui. Şi cu siguranţă cooperarea duce la rezultate mai bune decât o situaţie în care trebuie să călcăm peste cadavrele celorlalţi.
Marile realizări ale civilizaţiei noastre s-au produs în ciuda competiţiei, nu datorită ei. Situaţia ideală e cea în care ne încurajăm reciproc şi facem schimb de resurse şi talente, nu ne întrecem între noi.
Emisiunea, care abordează multe alte lucruri interesante legate de educaţia copiilor, o puteţi viziona integral aici.
Da. dar cum la noi se promoveaza de la o varsta fageda competitia (in scoala – cine ia note mai mari, cine stie mai mult decat ceilalti – acela e bun, restul sunt prosti, etc, samd), copilul care este stimulat sa fie cat mai bun posibil fata de altii, si mai e si recompensat pt asta, va ajunge sa nu poata niciodata coopera.
Pingback: 17.12.13 Stiri | Daciana
Pingback: Emilian de la blogul Ce-i cu noi? lanseaza un nou site si prima Campanie 1 leu – solidaritate intre oameni buni: donatii pentru profesoara Mirela Miron si elevii din Mărișel, judetul Cluj | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul u
Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
@Oana D. Foarte bine spus!
m-am uitat la interviul dat de kohn la tvr. groaznic!!!!un individ primitiv un taran prost care ride ca timpitul in mijlocul satului si care se rezuma la intrebari despre chestii mai putin importante si care tin de formele de educatie primara. n-a suflat nici un cuvint ca sa aduca discutia despe mareata societate capitalista si formele de educatie sociala si influenta scolilor asupra individului respectiv calitatea acestora. astia sint taranii niste prosti fuduli care tin cu dintii de visele lor cu vestul luminos. si daca este ceva bun taranul prost se va limita la timpeniile fara importanta pt ca in adincul lui este un zero barat.