La urma urmei, se ridică o altă mare întrebare: din care anume pricină se produce această resurgenţă globală a naţionalismului acum, într-o vreme când atâtea forţe economice şi tehnologice trag exact în direcţia opusă? Un răspuns ar fi acela că exegeţii globalismului, între 6 conferinţe şi întâlniri internaţionale şi 14 călătorii cu avionul pe lună, au subestimat forţa de supravieţuire a naţionalismului. Au uitat că oamenii locuiesc acasă, că „acasă” înseamnă, de cele mai multe ori – pentru unii toată viaţa – drumuri de 5 – 10 km, că cei mai mulţi sunt săraci şi n-au văzut niciodată nu Parisul, ci marea de alături. Au uitat, sau n-au ştiut atunci când au planificat globalismul, că numai 3,5% dintre americani au călătorit vreodată în străinătate (?!), că 28% dintre ei şi 23% dintre britanici nu s-au urcat niciodată într-un avion, şi că 1/3 din populaţia lumii n-a vorbit niciodată la telefon?
Nu au înţeles defel că sărăcia duce la imigrare în masă, iar imigrarea masivă la apariţia partidelor naţionaliste în ţările unde imigranţii vor să ajungă, în Europa bogată, în America bogată, şi în alte părţi. Astăzi, după o criză nesfârşită, după aproape 8 ani, în care cuvântul de ordine a fost insecuritatea economică şi financiară, a venit timpul ca globalizarea să plătească oalele sparte, ca naţionalismul să-şi revendice participarea la redresarea lucrurilor. Din punct de vedere economic, acest nou naţionalism ia forme diferite: restricţii comerciale, măsuri protecţioniste, limitarea investiţiilor străine directe, favorizarea mâinii de lucru şi a firmelor naţionale, măsuri anti-imigraţioniste, protejarea resurselor naturale naţionale, întărirea rolului statului în economie etc.
Sursa: Tricolorul
Bineînţeles, naţionalismul nu prea a ajuns şi la noi în România. Aici politicienii îi dau tare cu globalizarea, cu economia de piaţă, cu statul minimal, cu euro-atlantismul… Cât despre măsuri economice protecţioniste, ele există, dar sunt doar în favoarea multinaţionalelor şi băncilor străine! 🙁
Pingback: Noutăți 2015 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman