Noua Ordine Mondială şi analfabetismul IT

By | 22 februarie, 2015
Distribuie prietenilor!

Sunt ferm convins de două lucruri:

1. Noua Ordine Mondială va avea la bază Internetul şi tehnologiile informaţiei.

2. Cei care nu vor avea minime cunoştinte în domeniul tehnologiei informaţiei şi chiar al programării, vor fi echivalentul  analfabeţilor de azi.

Observ în rândul multora un optimism imbecil în ceea ce priveşte libertatea pe care ne-o oferă Internetul şi tehnologia informaţiei. Toată lumea are sau doreşte să aibă un PC, un laptop, o tabletă, un smartphone, toată lumea „se dă pe net”, la metrou e plin de oameni de toate vârstele şi toate sexele, care freacă de zor ecrane tactile, cu căştile adânc înfipte în urechi şi există un sentiment general de euforie şi de mândrie, insuflat de gadgeturi „cool” şi tehnologii tot mai sofisticate de comunicare şi socializare virtuală.

Ultima aberaţie pe care am auzit-o este aceea creării guvernului online, un fel de democraţie pe Internet, unde oamenii propun şi votează legi, aleg politicieni şi funcţionari publici, participă activ la viaţa societăţii şi conducerea ţării, direct de pe Internet, printr-un sistem creat şi administrat de nu-se-ştie-cine.

O altă chestie care a umplut boborul online de optimism şi entuziasm, este bitcoinul, după mine o mare ţeapă, dar asta e un alt subiect, care trebuie tratat separat.

Tot ce v-am spus până acum sunt pure naivităţi şi aberaţii dintr-un motiv cât se poate de simplu: cred că cel puţin 99% din cei care folosesc Internetul şi tehnologia informaţiei sunt practic analfabeţi în domeniul IT. Mai exact, habar nu au cum sunt alcătuite şi cum funcţionează dispozitivele pe care le folosesc, cum apar pe ecran ferestrele, textele, imaginile, clipurile video, câmpurile de introducere a datelor, linkurile şi butonaşele pe care ei dau „click” sau mai nou „tap” toată ziua, nu ştiu ce este o reţea şi cum funcţionează, nu ştiu ce este un protocol de transmisie de date, cum se împachetează şi cum se distribuie informaţia pe Internet, ce sunt serviciile web, ce este un sistem de autentificare/securizare a datelor trimise/primite de utilizator, ce este un client/server şi cum funcţionează tehnologia client-server şi aplicaţiile distribuite şi aş putea continua aşa până mâine, fără să epuizez lista!

Oare câţi dintre internauţi ştiu că programul lor preferat de navigare pe Internet, cu care ei intră pe Facebook, Google sau Twitter se numeşte browser şi este un program de tip client, care foloseşte în principiu protocolul web HTTP/HTTPS pentru afişarea documentelor?

Câţi ştiu ce este un cookie şi ce rol are el, un tracker web, un webbot, măcar cum se numesc cei mai populari algoritmi în baza cărora se criptează parolele folosite de utilizatori sau de aplicaţiile de pe un server?

Dacă se va instaura mult trâmbiţata Nouă Ordine Mondială şi vom avea o societate controlată total prin intermediul tehnologiei şi Internetului, cine vor fi stăpânii şi magicienii şi cine vor fi sclavii ignoranţi şi manipulaţii? Evident stăpânii vor fi cei care au creat NOM, cei care deţin puterea financiară şi care vor fi proprietarii tehnologiilor informaţionale tot mai sofisticate, iar magicienii, cei care vor controla sistemul de dominaţie globală vor fi experţii IT, adică cei care creează, înţeleg şi folosesc aceste tehnologii.

Magicianul IT va avea acces la banii tăi, la informaţiile tale private, va şti ce preferinţe ai, ce progam ai, unde te afli, cu cine relaţionezi, toate acestea fără ca tu, utilizatorule ignorant, să îţi dai seama de acest fapt!

Expertul IT îţi va spune că informaţiile, banii tăi, comunicările tale online, tranzacţiile pe care le realizezi sunt în siguranţă, pentru că foloseşti tehnologii de ultimă oră, dar cum vei putea să verifici acest lucru, dacă habar nu ai cum funcţionează toate aceste tehnologii?

De aceea, cred că în viitor va fi o mare epidemie de analfabetism IT şi analfabetul IT va avea aceeaşi soartă ca un analfabet clasic de azi, adică o persoană care nu ştie să scrie şi să citească şi care, spre exemplu, se duce la notariat să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu un interlop. 😀

7 păreri la “Noua Ordine Mondială şi analfabetismul IT

  1. Sideral

    Mult trambitata NOM de care ai amintit tu si care a ajuns si un fel de Bau-Bau, va fi o ,,ordine” efemera. ,,Magicienii respectivi” vor avea aceeasi soarta ca cea a agentilor de manipulare/influentare. Pana la urma se vor insela si pe ei insisi. Am ocazia sa ma intalnesc zilnic cu IT-isti si observ practic faptul ca ei sunt niste zombie. Tehnologia IT a fost indusa ca sa finalizeze distrugerea omului dpdv spiritual. Poate ca unii se vor grabi si vor face procese de intentie afirmand ca eu sunt un fanatic mistico-religios, insa la ,,final” vor avea parte de surprize. Mi-am cumparat pc si smartphone cu scopul de a invata cat de cat cum functioneaza aceste instrumente, insa nimic de pamant nu-mi creaza o repulsie mai mare ca telefoanele smartphonecu ecran tactil , desi mai corect s-ar numi stupidphone. Dar ce sa-i faci, actualii stapani ai lumii au un timp limitat. Trebuie sa-si captureze cat mai repede prada…..!!!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    IT-iştii pe care i-ai cunoscut tu, nu sunt experţii magicieni la care m-am referit eu, sunt doar nişte papagali. Un expert este un om care creează o nouă tehnologie, pe care o aplică apoi alte zeci de mii de IT-işti obişnuiţi pentru a creea produse destinate publicului.

    PS: Eu nu am avut până acum, nici smartphone cu ecran tactil, nici tabletă, dar de o tabletă sau un ebook reader aş avea nevoie în munca mea. Şi asta nu pentru că are ecran tactil, ci din cu totul alte considerente 🙂

  3. Sideral

    Orice obiect este binevenit (smartphone, tableta, laptop, etc) daca este folosit in scop constructiv, nu pt fitze, figuri, epatare, etc. Si eu le-am achizitionat din alte considerente. Una din intrebuintarile lor este faptul ca fac schimb de idei cu tine si cu multi altii. Si multe altele…. Nu vad asta ca pe un lucru rau.

  4. memnon

    Un exemplu in plus – „noile”sisteme de operare Windows 8-10 cu meniu de tip „tiles”- sunt facute special sa separe utilizatorul obisnuit de specialistul IT. De ce spun asta ? pentru ca accesul la tot felul de aplicatii si informatii de uz zilnic sunt imbunatatite, in acelasi timp este posibil doar prin linie de comanda sa accesez reguli de administrare (system policy), care erau atat de accesibile in windows xp.Bineinteles autentificarea in noul windows se face obligatoriu prin cont Microsoft, si doar online.Deci mergem spre centralizarea datelor si imbecilizarea oamenilor, ce este nou?

  5. Dan Tănăsescu Post author

    @Sideral: Nu am vrut să spun că tehnologia în sine este ceva rău, ci că ea a fost gândită cu scopul de a controla masele. Iar masele nu trebuie să se complacă în ignoranţă aşa cum o făceau şi ţăranii neştiutori de carte în trecut.

    @memnon: Windows chiar avea nevoie de mai multă securitate, pentru dintotdeauna a fost varză la capitolul securitate şi premiant la capitolul vulnerabilităţi. Şi pentru Linux e ceva normal să ai nevoie de autentificare şi drepturi de acces limitate ca user, dar spre deosebire de Windows, Linux este open source şi dacă te pricepi poţi oricând să verifici codul sursă, ca să vezi dacă nu ţi-a băgat cineva vreo şopârlă pe acolo. 🙂

  6. Pingback: Noua Ordine Mondială și analfabetismul IT | .::: CALIN ADRIAN :::.

  7. Pingback: Zâmbiţi European (dacă puteţi!), sunteţi scanaţi! | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge