Ce este dublugânditul?

By | 18 martie, 2015
Distribuie prietenilor!

Conceptul de „dublugândit” sau „dublăgândire” a fost introdus de George Orwell în celebrul roman distopic „1984”. Dublugânditul înseamnă susţinerea simultan a două idei total opuse şi este o metodă de manipulare a realităţiii prin limbaj, specifică regimurilor totalitate.

Puterea de a deține simultan două convingeri contradictorii în mintea cuiva și de a le accepta pe ambele… Să spui minciuni deliberate în timp ce crezi cu adevărat în ele, să uiţi orice fapt care a devenit incomod, iar apoi, când acesta devine necesar din nou, să-l scoţi înapoi din uitare doar atât timp cât este necesar, să negi existența realităţii obiective și în tot acest timp să ții seama de realitatea pe care o neagă cineva – toate acestea sunt indispensabil necesare. Chiar și în utilizarea cuvântului dublugândit este necesar să se exercite dublugânditul. Pentru că folosind cuvântul, se admite că cineva manipulează realitatea; printr-un act recent de dublugândit cineva șterge aceste cunoștințe; și așa la infinit, cu minciuna întotdeauna cu un pas înaintea adevărului.

George Orwell

Exemple de dublugândit:

– Bombardamentele NATO în Iugoslavia au fost făcute pentru „apărarea democraţiei şi drepturilor omului”, în timp ce anexarea Crimeei la Rusia prin referendum este privită ca agresiune a Rusiei asupra unui stat independent.

– În România justiţia este considerată independentă, dar arestările şi dosarele se fac la comandă politică, venită de multe multe ori din cancelarii şi ambasade străine.

– În SUA se restrâng tot mai mult drepturile cetăţeneşti şi asta se face în numele libertăţii şi democraţiei.

O părere la “Ce este dublugânditul?

  1. Qu

    La fel ca alea 3 exemple sunt altele sute. Peste sistemul asta intervine si propaganda, care aranjeaza ordonat orice iese din tipar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge