Roşia Montană va fi un nou caz Bechtel?

By | 26 martie, 2015
Distribuie prietenilor!

Compania Roşia Montană Gold Corportation (RMGC), controlată indirect de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz şi de miliardarii americani Seth Klarman şi John Paulson, a dat statul român în judecată, în speţă Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii – Direcţia Patrimoniului Cultural, contestând un ordin al ministerului din 2010 prin care unele obiective de la Roşia Montană au fost trecute pe Lista monumentelor istorice din România. Prima înfăţişare a avut loc marţi, 24 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, dar şedinţa s-a încheiat cu o amânare pentru 31 martie.

Cred că nu este greu de imaginat ce va urma: proces cu arbitraj internaţional în urma căruia statul român va trebui să plătească RMGC compensaţii de miliarde de dolari.

Publicaţia “The Globe and Mail” a scris că Gabriel Resources avea de gând să dea statul român în judecată şi urma să ceară despăgubiri de 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”. De mai multe ori, compania a declarat că este o victimă a luptelor politice din România.

Sursa: Cotidianul

Dacă ne aducem bine aminte şi firma americană de construcţii Bechtel a încasat de la statul român vreo 4 miliarde de dolari penalizări, fără să construiască nici o autostradă. Pentru că aşa scria în contract. Se repetă istoria? Se naşte un nou model de afaceri cu Statul?

2 păreri la “Roşia Montană va fi un nou caz Bechtel?

  1. anonim

    Ar trebui trasi la raspundere toti acesti „romani” care au pradat Romania… pe cand va fi asta?

  2. Qu

    Va fi…cand se va proceda ca-n Islanda.
    Sa plateasca politicienii, nu statul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge