Băsescu la Roşia Montană, mai toxic decât cianura

By | 29 august, 2011
Distribuie prietenilor!

Astăzi Traian Băsescu este în vizită de lucru la Roşia Montană, cu scopul vădit de a face presiuni pentru începerea de urgenţă a proiectului minier. Asta arată că se fac presiuni inclusiv asupra sa pentru demararea acestei afaceri extrem de păguboase pentru români.

Ca de obicei, preşedintele a lansat o serie de intoxicări menite să inducă în eroare opinia publică şi să o convingă de faptul că ceea ce este rău pentru interesul naţional este de fapt un lucru foarte bun şi absolut necesar.

După o scenă penibilă, probabil regizată, în care un angajat al RMGC îl ruga insistent pe preşedinte “să pună o vorbă bună” acolo la guvern, pentru începerea proiectului, Băsescu a declarat pentru presă:

Deci toate opiniile trebuiesc luate în consideraţie, (sic!) însă este esenţial ca guvernele să hotărască ce trebuie. Iar ce trebuie este în primul rând să scăpăm de ce vedeţi aici, dacă aţi filmat să daţi la televizor, ar fi extraordinar, să înţeleagă românii ce dezastru ecologic este acum, aici la Roşia Montană. În al doilea rând, orice ţară care are resurse le foloseşte, pentru cetăţenii ei şi în al treilea rând o astfel de exploatare creează locuri de muncă.

Asta ce înseamnă? Că vor fi luate în „consideraţie” toate opiniile, dar de făcut trebuie să faceţi cum vreau eu! Putem observa că Băsescu foloseşte pluralul pentru guvern, deci nu se referă la guvernul actual, ci la guverne în general, care sunt obligate să hotărască doar ce trebuie, nu ce vor ele sau cetăţenii.

Prima intoxicare este cea cu dezastrul ecologic. Nu cred că un fost marinar, doar privind un peisaj, poate să-şi dea seama dacă este vorba de un dezastru ecologic sau nu, acest lucru putând fi stabilit doar de specialişti prin cercetări amănunţite şi probe de laborator.

Pe urmă, presupusul dezastru ecologic actual este datorat exploatării convenţionale a aurului, fără cianuri! Aşa că vă daţi seama cum ar fi în cazul folosirii acestei metode atât de contestate în întreaga lume.

Seria minciunilor continuă cu aceea că în acest proiect resursele de acolo ar fi folosite pentru cetăţeni. Care cetăţeni? Acţionarii de la RMGC şi corupţii de la noi care iau şpagă pentru această afacere?! Că în rest România primeşte praful de pe tobă în urma acestei exploatări şi a celor care vor mai urma!

La fel şi cu locurile de muncă. Care locuri de muncă??? Din anul 2006, la cererea expresă a RMGC, Guvernul României a închis mina de aur de la Roşia Montană, sub pretextul că nu e rentabilă, şi a disponibilizat 800 de angajaţi. Acum prin demararea proiectului s-ar crea doar 217 de locuri de muncă, din care 187 posturi de muncitori.

Băsescu vorbeşte în continuare despre laşitatea politicienilor în luarea deciziilor (uite cine vorbeşte de laşitate!) şi de faptul că, dacă proiectul ar fi fost demarat din 1997, acum România ar fi profitat de pe urma creşterii preţului la aur. Asta e cam greu de crezut având în vedere că după privatizarea Petrom, preţul petrolului a crescut foarte mult pentru cetăţenii români, dar statul nu a încasat nimic în plus de la austrieci, dovadă că acum doreşte să vândă pe nimic şi ultimul pachet de acţiuni pe care îl mai deţine.

Cea mai mare parşivenie este paralela pe care o face Băsescu între întârzierea demarării proiectului Roşia Montană şi interdicţia pe care România a primit-o pentru tranzacţionarea certificatelor de emisii de CO2, începând cu acest an. Confiorm spuselor preşedintelui, ţara noastră a pierdut 1,2 miliarde în preţuri de azi, având certificate de vânzare de circa trei miliarde, în preţuri de 2008.

Pe lângă faptul că nu există nicio similitudine sau legătură între cele două probleme, afirmaţia este o intoxicare, deoarece România nu pierde de fapt nimic. Nu vine nimeni să ia bani din bugetul României ci doar este amânat dreptul de tranzacţionare a certificatelor de carbon, care vor putea fi vândute imediat după ce ONU va ridica interdicţia.

5 păreri la “Băsescu la Roşia Montană, mai toxic decât cianura

  1. iulian

    Il meritam din plin pe basescu. Nemtii ies in strada ca sa blocheze un amarat de transport de deseuri radioactive, iese cu bataie injuraturi si demisii. La noi se danseaza pinguinul si „doamne feresete de mai rau”. Pe lume exista si mioritze si tigrii… desi daca mai uit la ce se intampla cu caii aia din Letea mi se face scarba. Are dreptate Badea cand spune ca suntem salbatici si inapoiati. Mai bine ne-ar lua cineva sub tutela sa ne mai civilizeze un pic

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Din păcate România nu e Germania! 🙁 Pot să pun pariu că, dacă în loc de Băsescu am fi avut la conducere un Gaddafi sau un Miloşevici care să nu facă jocurile corporatiştilor străini, acum în Transilvania am avea un al doilea Kosovo în care minoritarii unguri i-ar căsăpi pe români.

  3. iulian

    nici un scenariu nu este atat de improbabil in Transilvania, iar pozitia caprei nu cred ca ne pune la adapost pe termen lung, mai ales ca acum am aflat cum sta treaba cu dreptul international. exista si state mici care negociaza in picioare, exista chiar si kamikaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge

Copyright © 2009 - 2021, Dan Tănăsescu
Copierea articolelor fără aprobare este interzisă.
Iconic One Theme | Powered by Wordpress