E timpul să începem să fim sinceri despre un fapt foarte simplu: nimeni, dar nimeni, nu crede cu adevărat în piețele libere. Aşa este. Nici Partidul Republican, nici libertarienii, nici „Wall Street Journal”, nimeni.
Iată de ce: o piață cu adevărat liberă este o piață perfect concurențială. Ceea ce înseamnă că tot ce ai de vândut pe această piață, la fel are şi concurenţa. Ceea ce înseamnă un război al prețurilor. Ceea ce înseamnă că prețul tău va fi împins în jos. Ceea ce înseamnă puțin sau deloc profit pentru tine.
Sursa: Huffington Post
Citatul de mai sus nu aparţine, aşa cum ar fi unii tentaţi să creadă, vreunui comunist, rusofil, sau agent KGB, ci lui Ian Fletcher, economist american, expert în probleme de „free trade”.
Deci, dacă piaţa liberă este o minciună, atunci de ce toată lumea occidentală o promovează atât de mult? E simplu! Ca să faci profituri uriaşe în economia de piaţă, trebuie să îi convingi pe toţi ceilalţi că piaţa este liberă şi aceasta este unica soluţie pentru prosperitate şi o economie eficientă, în timp ce tu, pe ascuns, pui în aplicare tot felul de măsuri protecţioniste şi de control al prețurilor şi pieţei, pentru a câştiga poziţia de monopol. Imperiul britanic face acest lucru încă de la începuturile capitalismului, când în colonii promova de zor „piaţa liberă” în timp ce în metropolă se luau măsuri drastice ce control al preţurilor şi circulaţiei mărfurilor din şi către periferie.
1. Nu exista piete libere. Asta e o iluzie. Exista monopol singular, cum face microsoft de exemplu si monopl compus (unde 2 sau 3 mari companii ofera aceleasi produse/servicii si se inteleg tot timpul intre ei la impartirea profitului, stabilirea preturilor si a segmentelor de piata. Cine vrea sa le faca concurenta e cumparat/desfiintat/ executat ‘legal’.
2. Nu exista economie. In acest moment se manifesta opusul ei. Termenul pe care l-am scornit care sa reprezinte ce exista acum este ‘wasteonomy’ sau, in traducere, ‘risiponomie’. Economie era cand fabricai ceva sa tine 50 de ani de functionare, nu 500 de ore pre-programat. Pretextul cu locurile de munca e pueril.
Pingback: De ce se măresc prețurile înainte? LIBERALIZAREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE. Comandamentele Comisiei Europene catre PERIFERIA ROMÂNIA |