SRI investeşte în softuri şi tehnologie de spionaj online

By | 6 iunie, 2015
Distribuie prietenilor!

Serviciul Român de Informaţii vrea să bage foarte mulţi bani în aplicaţii care să permită de la accesarea mesajelor de pe Facebook până la clonarea cartelelor SIM.

Aplicaţiile pe care SRI vrea să le cumpere sunt pentru investigarea atât a tabletelor, cât şi a telefoanelor mobile. Printre altele, instituţia îşi doreşte un sistem de analiză capabil să extragă din memoria terminalelor mobile informaţii privind agenda telefonică, registrul de apeluri, SMS-urile primite, conturile de e-mail şi parolele utilizate, ultimele pagini de Internet, precum şi fişiere audio, foto şi video. În paralel, va putea recupera chiar şi fişierele şterse sau protejate.

Interesant este şi faptul că sistemul va avea şi un kit pentru clonarea cartelelor SIM, probabil pentru a recepţiona toate apelurile primite sau emise de urmăriţi.

De asemenea, după cum se arată într-un document oficial, va include şi un program compatibil cu numeroase aplicaţii pentru telefoanele cu sisteme de operare Android şi iOS, printre care Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google Maps şi Viber. Mai mult, programul se va putea conecta la terminalele echipate cu procesoarele „9700 (Blackberry clonă), 9800 TV (Blackberry clonă), BWM 760, F699 Ferrari, F938 Ferrari, Ferrari F2010, Ferrari F918, H808 (HTC Tatto clonă), i8 (iPhone 4 clonă)”, însă nu se va limita la acestea, potrivit aceluiaşi document.

Datele din telefoanele şi tabletele „suspecte” vor putea fi exportate în rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office. Reprezentanţii UM 0929 au solicitat ca „analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor să poată fi efectuată la nivel fizic sau logic”.

În posesia instituţiei va mai ajunge şi o altă aplicaţie software de investigaţie a telefoanelor mobile, tabletelor, iPad-urilor şi eReader-elor, care, de asemenea, va „permite clonarea cartelelor SIM pentru cel puţin următoarele tipuri de reţele: GSM, CDMA”.

Un alt sistem pe care îl doreşte respectiva unitate militară a SRI, pentru analiza echipamentelor folosite în domeniul telecomunicaţiilor, va putea extrage, din memoria smartphone-urilor şi a tabletelor, inclusiv „informaţii referitoare la conturile utilizate pe reţelele de socializare”. Instituţia va avea şi o aplicaţie software utilizată de autorităţile din ţările membre NATO şi UE, care va putea să colecteze şi să examineze „datele de la o gamă largă de computere sau servere, telefoane mobile şi tablete pentru o varietate largă de sisteme de operare (toate versiunile de Windows, toate versiunile de Linux, iOS, Android)”, potrivit reprezentanţilor UM 0929.

Sursa: Tricolorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge