Meltenimea Ortodoxă Română (MOR)

By | 5 decembrie, 2015
Distribuie prietenilor!

Preambul: Acesta nu este un articol anti-creştin, anti-ortodox sau critic la adresa tradiţiilor româneşti autentice, ci face referire doar la acei cetăţeni de la oraş, care practică un pseudo-creştinism ortodox, mulţi dintre ei fiind, de altfel, critici virulenţi ai clerului ortodox, ai afacerilor bisericeşti şi pelerinajelor la „pupat de moaşte”.

Spre exemplu, azi este sâmbătă, 5 decembrie, ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae. Dacă vreau să văd ce face azi meltenimea din bloc, e suficient să ciulesc puţin urechile şi imediat aud zumzet de aspiratoare şi huruit de maşini de spălat. Azi în zi de mare sărbătoare creştină! Dar dacă îi iei la întrebări pe fiecare, mulţi vor spune că sunt ortodocşi practicanţi, că ţin post, că se spovedesc, că se împărtăşesc, deci respectă cu stricteţe canoanele bisericeşti.

Acum, dacă continuăm pe acest fir al ideilor, în definitiv, ce face melteanul român în perioada sărbătorilor de iarnă? Toată luna decembrie face curăţenii, renovări şi în restul timpului aleargă de zor prin hypermarketuri, pentru a cheltui peste o treime din veniturile familiei, pe mâncare, băutură şi cadouri. După care, în ultimile zile ale anului, obosit şi epuizat, se îndoapă cu mâncare şi băutură până intră în comă şi după ce ajunge la spital, se plânge că din cauza lui Arafat, nu a venit salvarea suficient de repede. Vedeţi în toate acestea vreo legătură cu creştinismul ortodox?!

De aceea cred că a prins atât de bine la noi lozinca: „Vrem spitale, nu catedrale!” Pentru că de sărbători melteanul ortodox se duce la spital nu la biserică! 😀

7 păreri la “Meltenimea Ortodoxă Română (MOR)

  1. Ionica

    Si ai impresia ca „meltenimea” locuieste numai la bloc?

  2. Cugetatoru'

    Din pacate meltenismul s-a raspandit peste tot ( in mediul urban cat si rural)…nu scapi de el, nicaieri in lumea asta ( numai daca mori si asta basta, ca oricum nu mai ajungi pe alta lume divina sau cereasca). In special, in preajma sarbatorilor crestine ( eu le zic cretine cand nu prea mai au corelatie cu traditiile stramosilor nostrii….eventual, doar dupa nume si atat). Batranii, sunt nevoiti sa inghite in sec ( cand vad meltenimea cum se manifesta sau facand parte , ca doar ce vor face….slava Cerului, pardon, slava mie ca nu sunt batran si mi se rupe la figurat de manifestariile lor…din cand in cand le mai atrag atentia, cand sunt in preajma mea sau invers, cand sunt eu in preajma lor).

    Pt. mine Craciunul, Pastele si orice sarbatoare crestina sau manifestatie nationala , este ca orice zi obisnuita ( bine, pana la urma daca te gandesti la costumatie …..de Craciun, daca iti trece pragul o craciunita iti pica chiar foarte bine; in rest pace lor si cu sarbatorile astea ca nu le inghit).

    Logic, ca nu are nici o treaba cu credinta sau cu valorile morale ( ci doar materialul sa fie , cat mai scump….fie mai gros sau lung:)…..in cazul femeilor care cauta aventuri de Craciun….mai ales dupa ce au rabdat in post; gandeste-te 40 de zile:). Eu, tin post maxim doua zile ( da mah fratilor…post negru nu gluma)….sincer, nu pot sa inteleg cum industria ( sau greu imi vine sa cred) a reusit sa distruga toate traditiile si valorile morale de pretutindeni ( cum omul a devenit un accesoriu sau nevoie de a avea cat mai multe accesorii).

    Chiar, ce s-a intamplat cu noi , cu oamenii ( am numai 26 de ani…si mi se pare ca suntem sau chiar suntem pe drumul abrupt al depravarii din toate p.d.v. . Cum scapam?…..noi ar trebuie sa vedem in ce hal am ajuns ( ca apoi sa facem ceva in privinta asta); dar cine are ochi observa imediat nereguli si logic, nu imbratiseaza valorile materiale de kko. O zi buna!

  3. Hatezone

    Domnule Dan Tanasescu, in preamblu scriseti ca melteanul ortodox are „TUPEUL ORDINAR” de a critica biserica, clericii si afacerile bisericilor. Dar care e problema ta ? de ce sa nu critic afacerile bisericii ? de ce sa nu stiu ce face biserica cu cei 177 de milioane primite de la stat, adica de la mine si de la tine prostu dracu care esti. Mi se pare mie sau si tu primesti ceva inapoi ? mai tineti minte porcariile de reclame aparute pe la TV cu ora de religie si cu toti papitoii din acele reclame precum Connecter ala ? da, aia au primit bani ca sa apara prin reclame sa roage parintii sa isi inscrie copiii la orele de religie, unde numai religie nu se face, ci se face o indoctrinare a mintii fara voia copiiilor sau a parintilor. Eu ca meltean ortedox m-am saturat de oameni ca voi. Biserica nu produce nimic, preotii nu produc nimic, doar te baga in groapa si iti mai cer si bani pentru asta. Romania nu mai are nevoie de preoti si biserici, are nevoie de industrie, de productie interna ca sa poata trai. Preoti ce produc domnule idiot Dan Tanasescu ? Platesc taxe la stat ? NU ! ne dau muie noua preoti si BOR-ul.

  4. cozubas

    hatezone,eu zic sa iei trotineta mea,cea parcata langa copacul ala si fa cu ea cateva ture . Uite ca am incredere in tine,atârn pe lesul tau si trei gaini favorite de-ale mele, ca ulitele se gainateaza din cale-afara de lax când scoti snoavelea astea din tartacuta ta vida…)))))))))

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Uite dom’ne unul care recunoaşte că e meltean! Dacă ar recunoaşte şi că e prost, atunci jos pălăria! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge