Românii sunt mult mai productivi dar salariile rămân tot foarte mici

By | 26 ianuarie, 2016
Distribuie prietenilor!

Mereu ni s-a băgat pe gât ideea că salariile în România sunt atât de mici, deoarece productivitatea muncii este foarte scăzută în raport cu standardele occidentale. Dar în timp acest lucru s-a dovedit că este o minciună folosită de cei care au interesul ca România să rămână o colonie bananieră, folosită ca sursă de profit uriaş pentru multinaţionale, exploatând mâna de lucru foarte ieftină şi exportul masiv de resurse naturale.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană ca ritm de creştere a productivităţii muncii per angajat în ultimul deceniu.

Productivitatea angajaţilor români a ajuns în 2014 la 56,7% din media înregistrată la nivelul statelor din Uniunea Europeană (de 100%), faţă de nivelul din 2004, când era de 34%, ceea ce înseamnă că angajaţii români sunt cu 67% mai productivi decât acum un deceniu.

Sursa: ZF.ro

Dacă productivitatea a crescut, atunci de ce nu au crescut şi salariile??? Ilie Şerbănescu explică mai în detaliu acest lucru astfel:

Problema principală a dlui Isărescu este însă alta. Dacă dl Isărescu susţine sus şi tare condiţionarea nivelului salariilor de nivelul productivităţii muncii, atunci cum explică domnia sa – şi nu l-am văzut vreodată să se fi străduit s-o facă! – faptul notoriu că, în timp ce productivitatea este de 4-5 ori mai mică în România decât, de pildă, în Germania, salariile sunt de 8-10 ori mai mici! Noi spunem deschis: din cauză că România este o colonie! Oare acest statut îl apără dl Isărescu?! Căci, după nivelul productivităţii muncii, ar cam exista spaţiu economic pentru cel puţin o dublare a salariilor în România!

Sursa: Jurnalul.ro

Deci domnule Isărescu, interesele cui le protejaţi susţinând cu atâta tărie menţinerea românilor în stadiul de sărăcie cruntă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge