Cred că multă lume este de acord cu faptul că guvernul de „tehnocraţi“ Dacian Cioloş este unul dintre cele mai slabe şi incompetente guverne pe care le-a avut vreodată România, cu rezultate catastrofale în doar câteva luni şi pentru care a trebuit să moară tineri arşi de vii, pentru a putea fi instalat la cârma ţării.
Pe lângă faptul că absorbţia fondurilor europene este zero sub această guvernare, actualul executiv are în plan un nou împrumut de la FMI, de aproximativ 15 miliarde de euro şi chiar noi tăieri de salarii şi drepturi ale cetăţenilor.
Şi pe lângă faptul că au dovedit să sunt incompetenţi din punct de vedere profesional, pentru a ne întări convingerea că nu sunt decât nişte politurci numiţi politic de la Bruxelles şi Ambasada SUA, miniştrii şi funcţionarii publici ai guvernului Cioloş au făcut de-a lungul mandatelor lor tot felul de declaraţii, profund marcate de ideile propagandei neoliberale, care ne fac să ne simţim exact ca în perioada regimului de tristă amintire Băsescu-Boc.
Am făcut o antologie a acestor declaraţii arogante şi anti-populare, pentru a ne putea da seama mai bine ce doresc aceşti oameni pentru noi şi pentru viitorul României.
Achim Irimescu – ministrul Agriculturii
“O maximă spune că Guvernul trebuie să facă ce este bine pentru popor, nu ce vrea poporul. Deci în acest sens procedez”, a spus Irimescu la un forum organizat de publicația Bursa.
Marius Bostan – ministrul Comunicaţiilor
Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că „am salariu mic” e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis.
Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul „să se dea”. Nu avem în partea cealaltă „de unde”. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism.
Raluca Prună – ministrul Justiţiei
OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic.
Patriciu Achimaş Cadariu – fost ministru al Sănătăţii
Dacă ar fi să raportez sistemul de sănătate la ansamblul societăţii, aş spune că e peste medie. Dar criticăm fără să ne uităm la noi înşine, fără să ne gândim la ce ne raportăm.
E foarte uşor să te raportezi la un sistem frumos, pe care îl vezi la televizor, şi la performanţele lui extraordinare, fără să te gândeşti cât costă acel sistem. Nu mă refer doar la banii pentru dotări, ci şi la banii pentru formarea specialiştilor. Şcoala costă, medicina costă direct, prin plată, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevărul.
Sistemul este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atâta considerăm că trebuie să plătim pentru sănătate.
Dar aceasta este realitatea şi trebuie să ne raportăm la ea, aşa cum e ea, nu aşa cum am vrea-o. Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!
Gabriel Biriş – secretar de stat în Ministerul Finanţelor
Cum poţi să zici am trăit fără nici un venit timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să traieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat?
Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate.
Anca Dragu Paliu – ministrul Finanţelor
„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României“, a declarat Dragu vineri seara, la o întâlnire cu jurnaliştii. Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“.
Dan Costescu – ministrul Transporturilor
Recomandăm românilor să aleagă mijlocul de transport care li se potriveşte cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult că să îl aibă.
Deci ce vor activiştii neoliberali şi birocraţii UE din guvernul Cioloş pentru poporul român? Făcând un rezumat, constatăm că, dacă România ar fi în totalitate aşa cum îşi doresc ei, românii ar munci pe din ce în ce mai puţini bani, plătind din ce în ce mai mult pe taxe şi tot felul de cheltuieli, deoarece „nimic nu e gratuit“, ar trebui să plătească taxe chiar şi atunci când nu realizează venituri, educaţia şi şcoala ar fi numai pe bani şi accesibile numai celor bogaţi, pentru că educaţia nu este un drept, ci o marfă, la fel şi sănătatea, pentru care ar trebui să muncim „ca afară“ pentru a beneficia de îngrijirea ei la un nivel decent, drepturile cetăţeneşti şi călătoria cu trenul ar fi un lux, democraţia e o glumă, guvernanţii ştiind întotdeauna ce e mai bine pentru popor şi mai presus de toate, ar trebui să ne intre bine în cap că totul costă bani, că e nevoie mereu de bani, bani şi iar bani, pe care cetăţenii României trebuie să îi plătească, pentru ca trădătorii şi îmbuibaţii neamului să aibă ce risipi la Monte Carlo, Saint Tropez, sau prin magazinele de lux din Europa şi SUA. Exact ca în perioada regimului Băsescu-Boc!
Asta-i sistemul jegos al capitalismului care se vede cumva neputincios in fata cerințelor al cetățenilor /al oamenilor … ei nu mai pun preț pe inteligenta, atitudine si demnitate ci doar la supunere . Ce-i drept , învățământul doar pregătește viitorii sclavi ;industria medicală cat si farmaceutica alimentează starea de anorexie mintala înlocuind cu vicii de tutun , alcool si de droguri legale numite ca si medicamente ; producătorii autohtoni trebuie eliminați ca produsele alimentare sa fie importate din alte tari produse pe baza chimicalelor; justiția trebuie sa vâneze pe cei care fura un ou iar pe ceilalți care pot fura si un bou cu tot cu căruța sa fie privilegiați ca nu cumva sa fie săraci si sa nu aibă cu ce sa se afișeze in fata stăpânilor ( doar nu vor merge in curul gol); iar omul de rand daca isi procura hrana zilnică si toate cele din gospodărie e nevoit sa plătească tot felul de taxe sau daca nu se angajează la o multinaționala si da din cur sau prestează toată viata lui pentru niște mizilicuri ca sa aiba din ce trai ( pana si cei care recrutează pentru companiile multinaționala stiu ce omul de rand vina pentru o simpla pâine si ca este predispus la orice , ore suplimentare si alte porcarii ca sa-si poate întreține familia).
Si asta-i sistemul actual cand nimeni nu are curaj sa-i ia de grumaz pe toti trepadusi care se preumbla si contaminează creierele oamenilor cu tot felul de idei meschine ca altfel nu se poate … vreți așa sau muriți. Dar dupa cum știm de putut se poate numai sa avem cu cine ; sa-i spânzuram pana la ultimul politician , pana la ultima lichea , sa ne băgam plw in norme si legi cretine si sa reclădim din temelii o societate bazate pe principii morale si nu pe cele materiale!
Si care guvern a fost bun dupa 89?, asa ceva nu a existat, hotii, hotii si iar hotii. prostimea; munca , munca, munca la greu pe bani de supravietuire.