Despre inteligenţa artificială

By | 2 martie, 2019
Distribuie prietenilor!

Inteligenţa naturii reprezintă algoritmii implementaţi de Dumnezeu în Creaţie. Legile fizicii, organizarea lumii minerale, viaţa plantelor, instinctele animalelor, toate sunt manifestări ale inteligenţei divine în Univers.

Toate fenomenele naturale se produc automat, întocmai cum au fost programate de către Dumnezeu. Singurul care poate gândi şi crea este Omul. Numai că şi în acest caz, gândirea şi creaţia sunt doar descoperiri ale gândurilor şi creaţiei lui Dumnezeu, care le parvin oamenilor în momente de inspiraţie.

De aceea, Inteligenţa artificială este doar o simulare a inteligenţei umane, care la rândul ei este o copie a inteligenţei divine. Inteligenţa artificială este automată, la fel ca şi în cazul inteligenţei naturii şi depinde în totalitate de om, neputându-se dezvolta independent de acesta.

Pentru cei care nu sunt iniţiaţi în domeniul IT, trebuie explicat mai întâi cum funcţionează programele bazate pe algoritmi de inteligenţă artificială. Aceste programe imită într-o anume măsură modul de funcţionare al creierului, printr-un mecanism care poate fi asimilat cu învăţarea. Mai exact, programul primeşte un set de date de intrare şi pe baza unui algoritm, printr-un proces numit training (antrenare), ajunge în final să ofere ca rezultat un set de date dorit iniţial de programator. În practică, asta înseamnă recunoaşterea de imagini, forme, caractere, sunete, prognoze statistice etc.

Toate acestea se petrec automat şi mai mult sau mai puţin cu asistenţă umană. O maşină nu poate gândi, nu are conştiinţă şi nu are suflet. O mașină în primul rând, nu este vie! Deci nu există pericolul care într-un viitor apropiat sau depărtat omenirea să fie condusă de maşini.

Însă, tocmai pentru că nu gândesc, nu au conştiinţă şi nu au suflet, maşinile sunt mult mai periculoase decât oamenii. O maşină programată să recunoască feţe umane şi capabilă să utilizeze o armă modernă, poate ucide fără ezitări şi remuşcări, mult mai rapid şi mai eficient decât un om.

Până acum nu am adus în discuţie aspectul privind entităţile non-umane, mai exact, ceea ce în mitologia creştină sunt numite îngeri, serafimi, heruvimi, demoni etc. Acesta este un alt subiect, care trebuie tratat separat. Cert este că inteligenţa artificială este doar un instrument, deci poate fi benefică sau extrem de periculoasă în funcţie de cine o utilizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge