Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care introduce sistemul de carte de identitate electronică şi semnătura electronică.
Noile cărți de identitate cu cip nu sunt obligatorii, românii având posibilitatea de a solicita și cărți de identitate simple, ca cele de până acum.
Prin această nouă lege mai multe acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români vor fi modificate pentru a asigura condițiile necesare posesorului unui document electronic să se autentifice online.
Aceasta va permite cetățenilor români accesul mai ușor la servicii electronice precum: bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.
Actul electronic de identitate va ține loc și de card de sănătate și va permite autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor Statului și ale altor servicii publice.
Noile cărți de identitate se vor elibera în mod eșalonat procesul trebuid să fie încheiat până pe 2 august 2021.
O noutate pe care o aduce această lege este și posibilitatea de a elibera un card de identitate, electronic sau obișnuit și pentru copiii sub 14 ani, acest document fiind eliberat la cererea părinților sau reprezentanților legali ai copilului.
Datele cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt următoarele:
a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
b) prenumele părinţilor titularului;
c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu;
d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Datele personale ale românilor vor fi șterse imediat după personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate sau a cărţii de identitate simple.
Sursa: Gândul