SUA și în special Donald Trump desfășoară de ceva vreme o campanie de boicotare și denigrare a companiei chineze Huawei. Mai nou, Trump a propus și interzicerea aplicației chinezești Tik Tok. Motivul invocat ar fi acela că echipamentele Huawei și aplicația de video sharing mai sus menționată ar prezenta riscuri mari de securitate, având vulnerabilități care permit guvernului de la Beijing să spioneze cetățenii, companiile și instituțiile occidentale.
Argumentul, evident politicianist, adus în sprijinul acestei teorii este acela că regimul chinez este unul comunist și totalitar. Dar de ce numai regimurile comuniste și totalitare spionează? Ce ar putea împiedica un stat occidental, capitalist și democratic să spioneze alt stat sau chiar propriii cetățeni? Au statele occidentale mai multă frică de Dumnezeu și sunt devotate total principiilor morale și sfințeniei? Sau există legi care împiedică spionajul și permit depistarea acestui gen de operațiuni? SUA de exemplu are 5 sau 7 servicii de spionaj. Ce fac toate acestea, se ocupă doar de teroriști și drepturile omului?
Realitatea arată chiar contrariul. Sunt numeroase dezvăluiri făcute de Wikileaks sau de dizidenți precum Edward Snowden, care dovedesc existența unor uriașe rețele de spionaj și supraveghere la nivel global atât a cetățenilor, cât și a altor state sau companii private toate având originea în Occident, nu în China. Un exemplu în acest sens este rețeaua Echelon, care are o vechime de decenii.
Pe urmă sunt platformele și aplicațiile precum Facebook, Twitter, Youtube, Android, Windows, mai sigure și mai oneste cu utilizatorii decât cele chinezești? Chiar cei care dețin și administrează aceste servicii online recunosc că au acces la datele utilizatorilor și că se folosesc de ele pentru a face profit. Pe urmă cred că ați auzit de cazuri precum Cambridge Analytica, asta ca să dau doar un exemplu!
Privind lucrurile din perspectiva americană, dacă spui că o companie chineză sau o aplicație a ei te spionează, asta înseamnă că ai acces la arhitectura procesoarelor, a hadware-ului produs de compania respectivă și la codul sursă al softurilor aferente. Dacă nu ai acces la toate acestea atunci înseamnă că declarațiile sunt doar politice și nu au nicio valoare. Iar dacă ai acces în mod ilegal la aceste detalii tehnice atunci înseamnă că la rândul tău spionezi China, deci cum s-ar zice, râde ciob de oală spartă.