Ieri am avut încă două examene, aşa că dis-de-dimineaţă, eram în holul facultăţii, la parter, aşteptând unul din cele două lifturi care urmau să mă ducă până la etajul 8, unde era sala de examen.
Aglomeraţie mare, studenţi agitaţi, cu pahare de cafea de la automat, aşteptând ca şi mine liftul. Aştept ce aştept, dar lifturile nu veneau, sau dacă ajungeau din întâmplare la parter, erau deja pline ochi. După câteva minute, a început să mi se pară suspect şi să-mi fac griji că voi întârzia la examen.
Am observat, împreună cu câţiva colegi, că lifturile se opreau la etajul 1 şi rămâneau acolo, sau porneau în sus, dar nu ajungeau aproape deloc la parter. Nu mi-a trebuit mult să-mi „pice fisa”, că băieţii şmecheri, urcau până la etajul 1 pe scări, apoi luau liftul de acolo şi urcau lejer mai departe, fără să le pese de fraierii care aşteptau la parter.
Aşa că am urcat şi noi la etajul 1 să ne luăm de nesimţiţii de acolo, dar, spre norocul lor, nu am găsit pe nimeni în flagrant.
Nu fac parte din categoria celor care ponegresc ceea ce este românesc, nu scriu „România” sau „român” cu doi de „r”, nu spun că mi-e ruşine că m-am născut aici, dar povestea asta mă face să mă gândesc la un fel de parşivenie care ne caracterizează, pe noi, sau spaţiul blacanic în care trăim. Parcă avem această plăcere de a-l înşela pe cel de lângă noi, de a da „ţepe”, pentru a ajunge mai în faţă şi a arăta că suntem mai şmecheri.
Nu spun ca n-ai avea dumneata dreptate (in principiu), dar cu referire la chiar cazul prezentat eu nu reusesc sa vad CARE ar fi incorectitudinea: persoanele in cauza beneficiaza de un avantaj suplimentar 1. in urma unui efort fizic suplimentar 2. pt ca si-au pus SI „tartacuta” la lucru
Dumneata consideri ca fiind nedrept si faptul ca altcineva cumpara (sau plateste) inaintea dumitale pt ca s-a instalat „la coada” mai devreme? (Nu „vezi” nici o similitudine – spre exemplu – cu cazul cetateanului care „se scoala cu noaptea-‘n cap” ca sa stea la coada la fisc sau la primarie sau la casierie la utilitati ca sa apuce sa plateasca mai devreme, inaintea altora care se scoala mai tarziu? TOT in urma unui „deranj” suplimentar beneficiaza SI ACEA persoana de avantaj suplimentar…)
@Victor Comentatul contra numai de dragul de a fi contra este total inutil şi contraproductiv. Îninte de a veni cu argumente şi concluzii de acest gen trebuie să te asiguri că ai citit cu atenţie articolul şi că ai înţeles despre ce e vorba.
Eu nu am spus că acei oameni veneau înainte sau că făceau un efort suplimentar. Respectivii pur şi simplu îi înselau pe cei care stăteau şi aşteptau la parter şi aşteptau ca liftul să ajungă acolo, iar acesta nu mai oprea decât la etajul 1. Oamenii care făceau asta veniseră ori odată cu restul lumii, ori mai târziu. Deci nu este vorba de venit mai devreme, sau sculat cu noaptea în cap. Este vorba de onestitate faţă de ceilalţi colegi.Iar de efort suplimentar nu poate fi vorba să urci câteva trepte până la etajul 1, în condiţiile în care timpul era lucrul cel mai preţios în situaţia respectivă, având în vedere că mergeam la nişte examene.
1. Cer scuze daca precedentul meu comentariu este considerat impertinent.
2. Scuze, parerea mea ramane in continuare diferita de a dumitale! Respectivcele persoane care „inselau” nu „se bagau in fata” cu anasana, prin smecherie sau prin forta, si nu va determinau prin mijloace ne-oneste sa le cedati locul inaintea voastra ci a). manifestau spirit de initiativa, intrebandu-se cum si-ar putea ameliora sansele – si gasind SI raspunsul (si punandu-l in aplicare) b). Faceau efortul suplimentar de a urca prin forte proprii o optime din inaltimea totala de urcat. In acest fel, daca n-ar fi ajuns sa „ia” liftul, ar fi putut continua in acelasi mod urcarea, eventual pana la etajul „interesant”, in loc sa astepte „jos” un lift care nu mai venea odata. (De dragul argumentului, poti considera situatia inversa: pornisera sa urce pe scari pana sus, iar pe traseu – asa-a, intr-o doara – incercasera sa reduca din efort incercand sa SI cheme liftul, si – sa vezi surpriza! – lor CHIAR LE-A VENIT liftul!)
Din punctul meu de vedere, este o situatie comparabila cu cea a unor doritori de (orice mijloc de transport in comun: tramvai, tren, troleibuz, autobuz, metrou, etc) care, vazand ca nu reusesc sa urce de la „cap de linie”, se duc pe jos la statia precedenta, astfel reusind sa urce (si avand SI loc)!
P.S. Acestia doar gasisera un ALT mijloc de a se folosi (in beneficiul lor) de „regulile jocului” asa cum fusesera ele concepute de catre persoana care concepuse pre-programarea electronicii liftului: daca liftul ar fi fost programat ca – inainte de a-si inversa sensul de deplasare – sa continue in mod obligatoriu pana la cea mai indepartata statie de unde e chemat, situatia ar fi fost mai clara: respectivele persoane care ar fi urcat la etajul intai ar fi ajuns jos la voi, si abia apoi ar fi pornit in sus; CE-ati fi facut in aceasta situatie? Le-ati fi tras afara din lift ca sa urcati voi?