Turismul ecumenic

By | 11 iulie, 2010
Distribuie prietenilor!

Am mai scris, de multe ori, despre profesionalismul celor de la Pro TV, dar în cazul următor este vorba chiar de lipsa unei minime culturi generale a redactorilor de la ştiri.

Azi dimineaţă am văzut o ştire cu titlul „Turism ecumenic”. Era vorba despre românii care, datorită crizei, aleg să îşi petreacă concediile la diferite mănăstiri din România. Din imagini reieşea clar că este vorba despre mănăstriri ortodoxe. Titlul în cauză dovedeşte că cei care au scris ştirea nu cunosc semnificaţia reală a termenului „ecumenic”, cu toate că acesta apărea în text scris între ghilimele:

ECUMENÍSM n. Mișcare religioasă ce urmărește scopul de a unifica toate bisericile creștine. /<fr. oecuménisme

După Dexonline

Ecumenismul, ca idee, a apărut la mijlocul sec. XIX în Anglia şi America, propunându-şi să uneasca diferitele confesiuni creştine ce se autointitulează greşit „biserici”. Mai târziu, în 1948, la Adunarea de la Amsterdam, s-a hotărât fondarea aşa-numitului „Consiliu Mondial al Bisericilor”, cu sediul la Geneva. Termenul de ecumenism a fost introdus la Congresul de la Edinburgh (Scoţia) în 1910, Congres al organizaţiei I.M.K.A. condusă de cunoscutul lider francmason John Mott (1865-1955) care a şi prezidat lucrările acestui congres. Semnificativ este faptul că John Mott nu a ales pentru denumirea mişcării sale termenul de „universalism” (de la latinescul universum – univers), ci analogul grecesc, oecumenicos care aparţine exclusiv Bisericii Ortodoxe. Scopul vădit al acestei substituiri a fost cel de a masca intenţiile acestei mişcări sub un termen clasic pentru Ortodoxie – acela al ecumenicităţii, universalităţii Sfintei Biserici Ortodoxe-existând pericolul de a identifica cândva Sinoadele Ecumenice cu „Consiliul Mondial al Bisericilor”.

Sursa: biserica.org

Din cele de mai sus, reiese că ecumenismul este o mişcare internaţională, foarte puternică în Vest, care are ca scop unificarea tuturor bisericilor creştine. Această mişcare, de origine masonică, este considerată erezie de către Biserica Ortodoxă. Deci ce legătură are ecumenismul cu mănăstirile ortodoxe din ţara noastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge