În urmă cu vreo doi ani constatasem că mulţi dintre colegii mei de serviciu deveniseră practic dependenţi de băutura energizantă numită Red Bull, sau de alte băuturi din această categorie. Am observat că o foloseau fie când lucrau la un proiect mai urgent şi solicitant, fie, în cazul altora, atunci când aveau de condus maşina pe distanţe mai lungi.
De curiozitate am cumpărat şi eu, o singură dată, o doză de Red Bull şi am băut-o de sărbători. Pe lângă faptul că nu am simţit niciun efect energizant, am rămas cu o senzaţie neplăcută în gât şi am avut o uşoară indispoziţie în acea zi. Am realizat că este o băutură nesănătoasă şi de atunci nu am mai cumpărat aşa ceva.
Azi am primit un articol pe e-mail care îmi întăreşte convingerea că Red Bull este un pericol pentru sănătate şi trebuie evitat. Textul este prezent pe multe site-uri şi bloguri româneşti şi am găsit şi sursa originală în limba engleză.
Cred că este important de citit pentru cei care şi-au făcut un obicei din a consuma zilnic această băutură. Textul l-am preluat întocmai, cu excepţia unor mici corecturi gramaticale şi schimbarea stilului formatării.
Mai bine să prevenim…
“Creierul nu este un vas pe care-l umpli, ci o lampă ce trebuie aprinsă”
Atenţie la energizantul Red Bull !!!!
Aripi… spre moarte…
Se vinde în toate magazinele din ţară. Se găseşte oriunde este la modă , oricine poate să-l cumpere, să-l guste, fie şi numai din curiozitate… dar poate fi mortal.
Red Bull a fost creat pentru a stimula creierul şi nu pentru a fi consumat ca băutură inofensivă sau răcoritoare.
Red Bull se comercializează la nivel mondial cu sloganul: ” Măreste rezistenţa fízică, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie, dă energie şi o stare de spirit mai bună. Toate acestea se presupune că există într-o cutiuţă de Red Bull, bautura energizantă a mileniului, (după cum spun proprietarii).
Red Bull se vinde în aproape o sută de ţări. Marca Taurului Roşu are ca principali consumatori tineri şi sportivi, două segmente atractive care au fost captivate de stimulent.
Istoria: Bautura a fost creată de Dietrich Mateschitz, un producător austriac, care a descoperit-o în timpul unei călătorii de afaceri la Hong Kong, unde se întâlnea cu un fabricant de periuţe de dinţi .
Lichidul – bazat pe o formulă ce conţine cafeină şi taurină – făcea furori în oraşul respectiv; atunci s-a gândit că ar putea aduce produsul în Europa, unde nu era înca nici cunoscut, nici înregistrat şi se putea astfel erija în producător.
Adevărul despre băutură este altul!
În Franţa şi Danemarca a fost interzisă bautura mortală, datorită componentelor sale de vitamine amestecate cu Glucuronolactona. Glucuronolactona este un produs chimic de înaltă periculozitate, folosit de către Departamentul de Apărare din Statele Unite în anii ‘60 pentru stimularea moralului trupelor cantonate în Vietnam şi acţiona ca un drog halucinogen care calma stresul de război. Totuşi efectele sale în organism au fost devastatoare şi a fost întrerupt datorită numarului mare de cazuri de migrene, tumori cerebrale şi boli ale ficatului manifestate la soldaţii care au consumat aşa ceva.
În plus, pe cutia de Red Bull se poate citi conţinutul: Glucuronolactona, catalogată între medicamente ca un stimulent.
Ce nu spune cutia de Red Bull, sunt consecinţele consumului, care ar obliga la o serie de avertizări:
1. Este periculos să-l bei chiar dacă după aceea nu faci exerciţii fizice, pentru că prin funcţia sa energizantă accelerează ritmul cardíac şi îţi poate provoca un infarct fulgerator.
2. Eşti în pericol de a suferi o hemoragie cerebrală, pentru că Red Bull conţine compuşi care diluaţi în sânge fac inima să pompeze mai puţin şi faci efort fizic simţindu-te mai puţin epuizat.
3. Este interzisă combinarea Red Bull cu alcool, pentru că amestecul se transformă într-o “bombă mortală” care atacă direct ficatul, distrugând anumite zone care nu se mai refac niciodată.
4. Una dintre componentele principale ale Red Bull-ului este vitamina B12, utilizată în medicină pentru recuperarea pacienţilor intraţi în comă alcoolică. Astfel consumul energizantului produce hipertensiune şi o stare de excitabilitate, ca şi cum ai fi în stare de ebrietate, fără să fi băut alcool.
5. Consumul frecvent de Red Bull duce la apariţia unei serii de afecţiuni nervoase şi neuronale ireversibile (nu se pot recupera).
Concluzie: Este o bautură ce ar trebui interzisă în toată lumea. Venezuela, Republica Dominicană, Puerto Rico şi alte ţări din Caraibe avertizează celelalte naţiuni că, amestecul acestui lichid cu alcool creează o bombă cu ceas pentru corpul omenesc.
Fiind o problema de sănătate publică, ar fi bine să vă avertizaţi fii şi fiicele, prietenii şi cunoştinţele.
Pingback: Red Bull îţi dă aripi… spre cimitir - Ziarul toateBlogurile.ro
o doza de Redbull, o cafea si efort fizic la un exament la Scoala de Politie Campina a provocat moartea unui prieten, infarct. A distrus o familie, unicul copil al parintilor si pe logodnica lui.
Nu mai vrau sa aud niciodata de Redbull
Văd că a devenit deja ştire întâmplarea asta, prin ziare şi la televizor.