Ce studiază astrologia

By | 20 ianuarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Tot citind ce scriu tot mai mulţi „părerişti-habarnişti” despre astrologie, pe diferite bloguri, am decis că trebuie să lămurim care e treaba cu această ştiinţă ezoterică şi ce anume studiază ea.

Atotştiutorii cu blog îşi permit să jignească pe cei care se ocupă cu astrologia sau dau importanţă horoscoapelor şi predicţiilor astrologice, spunând despre astrologi că sunt şarlatani, iar despre cei care îi ascultă şi îi cred, că sunt cretini. Asta în condiţiile în care care îşi dau cu părerea sunt total ignoranţi în ceea ce priveşte astrologia.

Am mai observat o categorie de persoane care confundă astrologia cu religia. Mulţi spun că ei „cred în astrologie”, „cred în zodii” sau „cred în horoscoape”. Fraţilor, astrologia este o ştiinţă ezoterică! Lucrurile şi fenomenele la care ea se referă există şi fără ca cineva să creadă în ele! Predicţiile se adeveresc sau nu, indiferent dacă cel la care ele se referă este conştient sau nu de asta!

Vina principală pentru această percepţie greşită a astrologiei o poartă în principal mass-media, care o tratează sub aspectul senzaţionalului şi al divertismentului. O altă parte din vină o poartă chiar astrologii care atunci când fac predicţii folosesc expresii de genul „astrele ne influenţează”, „influenţa planetei X”, „influenţa zodiei Y”, dând astfel argumente scepticilor şi savanţilor astronomi. Voi reveni, pentru a fi mai clar, asupra acestui aspect.

În primul rând, ceea ce este prezentat pe la televiziuni, ori prin ziare şi reviste, nu prea are treabă cu astrologia. Acele horoscoape, care apar zilnic, sunt de fapt nişte caricaturi de analize astrologice. Asta deoarece, dacă în cel mai bun caz sunt calculate de cineva şi nu sunt doar nişte texte scoase aleator dintr-un computer, acestea se bazează doar pe horoscopul general al zilei, cu case egale şi ia în considerare, în general, numai poziţia Soarelui şi a Lunii în ziua respectivă.

Pentru ca o predicţie să fie valabilă pentru o anume persoană, trebuie să ia în calcul data naşterii, ora naşterii şi locul naşterii acelei persoane. Pe baza acestora se stabileşte poziţia următoarelor elemente: Soarele, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto, Lilith, Nodul Nord, Nodul Sud. Apoi, dacă se doreşte o analiză mai amănunţită, se calculează poziţia asteroizilor, în special Chiron, Juno, Fortuna şi Pallas. Pe baza orei naşterii şi a poziţiei geografice a locului naşterii, se stabileşte ascendentul, dispunerea şi mărimea caselor astrologice (care sunt diferite de constelaţiile zodiacale) şi poziţia exactă a Lunii în momentul naşterii. Doar luând în calcul toate aceste elemente, se poate alcătui o temă natală adevărată şi studiind tranzitele în raport cu această temă se pot face apoi predicţii cu un grad de acurateţe acceptabil.

Revenind acum la problema fundamentală a astrologiei, adică ce anume studiază ea, spuneam că este greşit să considerăm că studiază influenţa astrelor asupra destinului uman. Astrele nu ne influenţează în niciun fel şi nici nu au cum s-o facă, din punctul de vedere al fizicii clasice.

Această eroare, făcută şi de mulţi astrologi mediocri, se datorează gândirii limitate de obiceiul de a interpreta fenomenele din Univers doar în baza principiului cauzalităţii din mecanica clasică. Adică fenomenul A cauzează fenomenul B, care la rândul său cauzează fenomenul C ş.a.m.d. Astrologia nu are la bază acest principiu, ci mai degrabă cel postulat de Jung, numit sincronicitate. Sincronicitatea presupune existenţa a două sau mai multe fenomene care se petrec simultan, fără ca între acestea să existe o legătură cauzală, simultaneitatea fenomenelor având însă o semnificaţie.

Ca să înţelegeţi mai bine, îmaginaţi-vă că aveţi gripă şi folosiţi un termometru pentru a vă lua temperatura. Vă uitaţi la el şi vedeţi că indică 40 de grade Celsius. Asta nu înseamnă că aveţi temperatură din cauza termometrului! Nu! Termometrul vă indică doar valoarea de 40 de grade, pe baza unei convenţii prin care unei anumite lungimi a coloanei de mercur, i se atribuie o anume temperatură pe care obiectul măsurat o are.

Similar, astrologia nu măsoară şi nu studiază influenţe externe asupra omului, ci stabileşte o corespondenţă simbolică între microcosmosul uman şi macrocosmosul reprezentat de elementele astrale, conform principiilor ezoterismului. De aceea este nesemnificativ faptul că ea nu studiază astrele în sine şi mişcarea lor reală, ci doar o proiecţie pe bolta cerească a planetelor, Soarelui, Lunii şi a constelaţiilor zodiacale. Prin astrologie, noi deschidem doar o poartă prin care subconştientul ne revelează în limbaj inteligibil acea matrice energo-informaţională cu care ne naştem şi care, prin interacţiunea ei cu Universul, ne trasează predispoziţiile şi ne pune în valoare caracteristicile individuale, care constituie în final destinul nostru.

O părere la “Ce studiază astrologia

  1. Zana buna

    Eu am cunosctu cativa astrologi foarte buni, si pot sa spun ca mi-au facut o caracterizare foarte corecta si in plus si cateva predictii ce s-au adevarit in timp in proportie de peste 80 %
    Zana buna´s last blog post ..Ursitoare la botez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge