Plantele medicinale interzise de la 1 aprilie

By | 27 ianuarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Din păcate, nu e vorba de nici o păcăleală, chiar dacă vorbim despre 1 aprilie.

Directiva UE referitoare la produsele naturiste este pe cale să işte un imens scandal. Cum se ştie, începînd cu data de 1 aprilie 2011, toate plantele medicinale şi tratamentele homeopate vor fi interzise în UE, dacă nu vor fi însoţite de certificate speciale de autorizare, atît de scumpe, în opinia farmaciştilor, încît obţinerea lor ar fi practic imposibilă. În caz de neconformare, există pericolul acţionării în judecată de către orice concern farmaceutic interesat. Codex Alimentarius face, astfel, primele victime în rîndul celor ce găseau ameliorare în medicaţia tradiţională.

Procesul de producţie trebuie să se conformeze normelor similare din industria de sinteză, iar certificarea duce la un cost de 100.000 de euro pentru fiecare component. Un supliment alimentar care conţine 5 compuşi naturali va fi omologat cu aproximativ o jumătate de milion de euro.

După intrarea în vigoare a Directivei Europene privind Medicamentele Tradiţionale din Plante (THMPD), cele mai multe dintre produsele care acum se găsesc la Plafar, drogherii sau care se vînd sub formă de suplimente alimentare vor trebui reomologate, chiar dacă sînt folosite în siguranţă, iar plantele din compoziţie au girul timpului.

Pentru că aplicarea directă a normei din Codex ar fi stîrnit ample reacţii negative, mai întîi a fost pregătit terenul cu produsele etnobotanice, din ce în ce mai vîndute în rîndul tinerilor. Guvernele ţărilor membre permis aceste plante pentru ca, după ce s-au înregistrat primele victime datorate noilor droguri, lumea să accepte mai uşor interzicerea tuturor plantelor medicinale de către UE.

Este, în fapt, prima lovitură pe care o dă controversatul Codex Alimentarius, care prevede în acest fel normele de aplicare pentru suplimente. Codexul a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010. Potrivit noii legi, plantele vor fi considerate droguri pentru că se vînd în forma naturală, fără a fi prelucrate. Înregistrarea lor în vederea comercializării va presupune teste costisitoare, de peste 100.000 de euro pentru fiecare compus natural. Este greu de crezut că producătorii vor avea o asemenea forţă financiară, ceea ce va duce la dispariţia de pe piaţă a produselor naturiste, iar liniile de producţie vor fi închise.

Farmaciştii sînt nemulţumiţi şi intrigaţi de această măsură a UE şi consideră că, în loc să interzică plantele vindecătoare, specialiştii UE ar trebui să identifice modalităţi de a controla şi monitoriza comercializarea lor. Colegiul Farmaciştilor apreciază că oamenii îşi pun speranţa în plantele medicinale şi nu ar fi cazul să fie interzise, ci verificate, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să autorizeze magazinele naturiste şi să existe instituţii care să le controleze.

Sursa: Tricolorul

4 păreri la “Plantele medicinale interzise de la 1 aprilie

  1. Pingback: Plantele medicinale interzise de la 1 aprilie - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: Codex Alimentarius legifereaza genocidul alimentar | Dan Tănăsescu

  3. maria

    Un link catre textul original al codex-ului se poate? Am cautat si nu am gasit

  4. Dan Tănăsescu Post author

    „Codex Alimentarius” nu este un document anume, este un set de norme la nivel internaţional care se aplică industriei alimentare, în ceea ce priveşte dozajele de aditivi, nutrienţi şi alte substanţe care se folosesc la procesarea alimentelor. Ceea ce se va aplica şi în România de la 1 aprilie este un nou set de norme incluse în acest Codex. Pagina oficială este aici http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp de unde se poate descărca ultima ediţie de manual procedural.

  5. ronnie

    sper sa nu se ajunga la inchiderea plafarurilor sau sarirea in aer a preturilor la produsele lor..plafarul mi-a oferit un produs care practic mi-a salvat viata si mi-a readus-o la calitati cum nu am avut-o niciodata..in caz ca se va intampla asta si nu o sa mai am acces la ceaiul respectiv sa zicem..pt mn viata nu prea ar mai avea rost si singuru lucru pt mn ar fi sa imi dedic viata sa vanez progeniturile si cei apropiati acestor oameni care incearca sa implementeze noile norme si sa le dau un semn ca toti banii din lume nu vor putea sterge ce am sa le fac lor (pb care le am eu imi afectau direct si indirect viata sexuala este vb de prostatita cronica) care am tratat-o cu un ceai in 2 saptamani..lucru care nu a facut nici un medicament incercat in decurs de 2 ani plus efectele lor secundare si k ma simteam oribil plus supozitoare o gramada de bani pe ele si pe doctori) in momentu cand viata sexuala unu’i barbat este amenintata sau deficitara psihologic el poate deveni in orice clipa criminal asta am simtit-o pe pielea mea si cand eram bolnav mi se parea cumva mai justificat pt k eram extrem de iritat si frustrat..acum dak revin vremurile alea..si stiu si cine e de vina..sau complice..niciodata nu o sa ma multumesc doar cu eliminarea lui pur si simlu daca ma intelegeti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge