După cutremurul din Japonia s-a discutat mult la noi, pe canalele de televiziune şi s-au spus multe aberaţii deşi au fost invitaţi în emisiuni tot felul de experţi şi specialişti.
Cel mai mult a aberat, ca de obicei, Mircea Badea, care se crede şi în acest domeniu un mare specialist şi atotştiutor. El încerca aseară să ne facă să înţelegem ce s-ar întâmpla dacă ar fi şi în România, un cutremur ca la japonezi. Şi îi dădea înainte cu „vom muri toţi”, „nu suntem pregătiţi” şi alte bazaconii scornite din mintea lui creaţă.
A spus şi ceva perfect adevărat şi anume că „noi suntem plini de profesionişti dar habar n-avem de capul nostru”. Aici îi dau dreptate, mai ales în ceea ce-l priveşte chiar pe el!
Asta pentru că Mirciulică, dacă ar fi atât de deştept şi bine informat în ceea ce priveşte cutremurele, ar şti că „un cutremur ca în Japonia”, adică de 9 grade pe scara Richter, nu are cum să se producă în România!
Nu are treabă România cu situaţia din Japonia! Acolo este o zonă activă vulcanic, sunt nişte falii continentale care se întretaie, iar activitatea seismică este prezentă zilnic în viaţa japonezilor.
În România avem mai multe zone cu potenţial seismic, cea mai proeminentă fiind în Vrancea. Seismele care au epicentrul acolo sunt cutremure de subducţie, care pot atinge numai în cazuri excepţionale, magnitudinea de 8 grade pe scara Richter! O altă caracteristică a acestora este că în general se produc la adâncimi mari, de sute de kilometri, având un efect mai puţin devastator decât cele de suprafaţă, dar o arie de răpândire mai mare.
Am găsit pe Internet câteva informaţii legate de cutremurele din ţara noastră, pe care le putea găsi la fel de uşor şi Mircea Badea, înainte să-şi dea cu părerea:
În Vrancea se produc două tipuri de seisme
– seismele crustale – de mică adâncime (sub 60 km), cu energie relativ joasă şi magnitudini destul de mici (max 5,2 grade pe scara Richter);
– seismele subcrustale – de mare adâncime (între 60 şi 220 km), cu energie crescută, magnitudini mari (aprox 7,8 – 8,0 grade Richter) şi care se resimt pe zone foarte extinse, producând distrugeri mari şi foarte mari.
În celelalte zone seismice ale ţării se produc cutremure superficiale, de mică adâncime (între 5 – 35 km), cu magnitudini mai mici decât ale seismelor vrâncene.
Cel mai puternic cutremur, consemnat vreodată în România, cu magnitudinea de 7,9 grade s-a produs în anul 1802. Pagubele nu au fost foarte mari, deoarece la vremea respectivă, oraşele nu erau dezvoltate.
Dar lui Mircea Badea îi place doar să abereze.
L-am simpatizat la un moment dat pentru curajul de al injura pe Basescu .Acum il execut din telecomanda pe unde il prind.Prea e chilotii din cur si le stie el pe toate.Cel mai mult m-a ingretosat cand a sarit in ajutorul lui Felix si incerca sa ne spuna ca el era de fapt turnatorul cel bun.Despre cutremur eu sunt de parere ca unul de 7 grade o sa ne ingenuncheze pentru ca tot romanul a mai dat jos cate un perete si s-a dus dracu toata structura de rezistenta ,cat despre blocurile noi puteti uita,s-a construit repede,ieftin si prost sa fie profitul cat mai mare.Asa ca sa ne prindem in spirala si sa ne rugam sa nu vina vreunul ca ne ia dracul pe toti.
Aşa e cumnate! Chiar în dimineaţa asta dărâma unu’ ceva prin bloc cu barosul!
Poate exagereaza, dar in mare are dreptate Badea. Romania nu e pregatita sa faca fata unei catastrofe de proportii. Asta s-a vazut foarte bine in cazuri mult mai putin grave (gen inundatii).
Faptul că România nu e pregătită este o cu totul altă problemă. Aici discutam numai despre realitatea unor date ştiinţifice.