Capitalismul generează cruzime şi dezbinare socială

By | 6 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Din punctul de vedere al corporaţiilor, a obţine din ce în ce mai mult este impulsionat parţial de lăcomie, parţial de dinamica obţinerii de profit, capitalismul, dar este impus şi de frică, pentru că, dacă n-o faci, dacă nu te poţi extinde mai repede decât corporaţia următoare, aceea va primi bani pentru cercetare şi pentru reclamă, te va învinge şi te poate scoate din joc.

„Nu sunteţi destul eficienţi ca fabrică, cum ar trebui să fiţi conform calculelor noastre!” Aşa vorbeşte bancherul! „Deci, ca atare, fie vom mări costurile creditului dumneavoastră, fie vă vom obliga să faceţi lucruri rele lucrătorilor sau comunităţii sau mediului înconjurător, pentru a vă stimula veniturile şi valoarea acţiunilor. Şi vă vom credita numai în acele condiţii!” Modul frumos de a o spune este că „băieţii drăguţi ajung ultimii”.

Dacă vă comportaţi dur cu alţii, aveţi un potenţial în dezvoltare. Aveţi şansa de a putea concura. Dacă vă pasă şi sunteţi îngrijoraţi social de alţii, aveţi un dezavantaj imens. Deci, cred că această concurenţă dinamică, pe care o avem, chiar împiedică anumiţi oameni să aibă succes, dar aş spune că ceea ce te împiedică să ai succes nu este legat de competenţă, creativitate, sau inteligenţă, ci de absenţa cruzimii, cel mai adesea.

Din documentarul “The Money Fix” (Repararea banilor)

Comentariul meu:

Promotorii acestui sistem spun că asta e firea naturală a lucrurilor, că supravieţuieşte cel mai puternic, că la baza progresului ar sta conflictul şi competiţia etc. În realitate această teorie este falsă, baza societăţii fiin cooperarea şi sprijinul reciproc.

Această luptă pentru supravieţuire este creată artificial de bănci, mai exact de sistemul monetar actual. Banii sunt creaţi de bănci prin creditele acordate firmelor şi persoanelor fizice, dar prin acest mecanism se creează numai banii care trebuiesc returnaţi, nu şi dobânda. De aceea întotdeauna în circulaţie vor fi mai puţini bani decât este nevoie.

Prin urmare, oamenii şi companiile vor trebui să se bată efectiv unii cu alţii pe aceşti bani, care, deşi sunt creaţi din ce în ce mai mult, sunt totdeauna insuficienţi pentru a asigura nevoile tuturor membrilor societăţii. Deci sistemul financiar este un imens joc Caritas, care, în momentul în care se opreşte, vor exista întotdeauna un număr de membri ai societăţii care vor fi scoşi din joc, adică vor da faliment, nu vor putea să-şi plătească datoriile, vor rămâne pe drumuri etc.

Asta se întâmplă indiferent de cât de mult au luptat persoanele respective pentru a se descurca, cât de inteligenţi, creativi, sau harnici au fost în „lupta pentru supravieţuire”, de obicei câştigând în acest joc cei care sunt cei mai cruzi, imorali, escroci, în general cei care trădează normele şi convenţiile care stau la baza funcţionării societăţii. Adică paraziţii…

11 păreri la “Capitalismul generează cruzime şi dezbinare socială

  1. ion

    mi se pare ca ati inceput sa spuneti lucrurilor pe nume…E un colaj dupa vizionarea mai multor filme interesante plus un pic de contributie personala…Va urmaresc cu interes!Cu respect,Ion!

  2. Paul

    Nu stiti economie! Sunt de acord ca nu e bun capitalismul salbatic, insa comunismul e si mai prost. Nu ma luati cu ce era pe vremea lui Ceausescu! Sunt de acord ca exploatarea resurselor tre’ facuta de catre stat insa competitia este esentiala in alte domenii! Cooperare si sprijin reciproc, insa si consescinte asupra investitiilor proaste (adica toti fraierii care si-au luat Mercedes, BMW, Audi sau alte masini de minim 50.000 de euro fara sa aiba de la 10.000 de euro in sus venit lunar si altii).

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Ca să înţelegi fenomenele economice ai nevoie doar de bun simţ, nu este nevoie de zeci de facultăţi de profil. Teoriile economice sunt foarte sofisticate, tocmai pentru ca oamenii simpli să nu înţeleagă escrocheriile ieftine care se fac în acest domeniu de cei care controlează sistemul. Dovada că aşa stau lucrurile este oferită de cohortele de economişti şi experţi care nu sunt în stare să ia cele mai simple măsuri de redresare a economiei, dar ştiu să facă predicţii apocaliptice şi să înşire teorii care nu se adeveresc niciodată. Eu cunosc economie atât cât îmi trebuie ca să înţeleg ce se întâmplă de fapt în România şi în lume şi care sunt mecanismele de bază în acest domeniu. 🙂

  4. Paul

    Nu am facultate de profil. Am doar un curs de economie facut in liceu. De fapt e vorba de o ora de economie, dar asta e partea a doua. Daca nu cunosti teoriile economice nu iti dai seama de escrocherii. Redresarea economiei nu tine doar de experti si economisti din pacate. Tine si de oamenii de rand. De fapt suntem in situatia actuala tocmai pentru ca nu au fost respectate teoriile economice! Ati auzit de Keynes? Intre economie si escrocherii este o diferenta totusi. Fara concurenta nu exista progres! Amintesc de faptul ca si in comunism exista concurenta! Examenul de admmitere la facultate sau liceu e un exemplu. Concurenta este in natura umana si trebuie sa profirtam de asta ca sa progresam. Sunt de acord ca oamenii trebuie ajutati, dar totul are o limita. Mentionez ca nu sunt de acord ca marile corporatii sa aiba mai multa putere decat au acum!

  5. Dan Tănăsescu Post author

    1. Teoriile economice sunt făcute tocmai de escroci.
    2. Chestia asta cu competiţia care e necesară pentru progres şi care ar fi în natura umană este doar o doctrină politică aflată la baza capitalismului, care a dat naştere fascismului, nazismului şi altor nenorociri care s-au abătut asupra omenirii. În natură lupta pentru supravieţuire există numai între specii diferite, iar în cadrul aceleiaşi specii este limitată şi apare mai mult atunci când vine vorba de împerechere. Cu atât mai puţin într-o societate umană care are are la bază cooperarea şi ajutorul reciproc. Dacă progresul omenirii s-ar baza doar pe competiţie atunci am trăi şi astăzi în peşteri şi ne-am crăpa capul unul altuia pentru o halcă de carne sau o femeie.
    3. Acest citat nu se referea la economie, ci la sistemul monetar, care controlează economia şi creează această situaţie de falsă luptă pentru supravieţuire. Ca să înţelegi mai bine urmăreşte documentarul The Money Fix, din care am extras fragmentul.

  6. Paul

    1.Teoriile economice nu sunt facute de escroci. Unele sunt facute observandu-i pe unii, desi in aceeasi masura sunt observati si clientii (orgoliosi sau naivi)! Stabilirea pretului poate fi o dovada! Sa luam mersul cu masina ca exemplu. In prezent se merge cu masina in prostie desi oamenii nu au bani. Nu e vorba aici de prostie? Mergi cu masina doar 200 de metri fara sa trebuiasca sa cari nimic (maximum 5-10 kg de cumparaturi) si pe urma te plangi ca a crescut pretul benzinei si ca nu ai bani de caldura! Vina nu e intotdeauna numai a celui care pune pretul, ci mai e si a celui care da!

    2.Competitia este necesara. In natura lupta pentru supravietuire se da si intre indivizi ai aceleiasi specii. Competitia nu e limitata numai la sezonul de imperechere. Mentionez ca nu capitalismul a dat drumul la fascism si nazism. Sa mentionez ca ambele sunt considerate de dreapta dar ai idei de stanga? Daca nu aveam competitia inca ne aflam in Evul Mediu! Nu exagerez sa spun ca inca eram in pesteri.

    3.Citatul arata de fapt o problema a corporatiilor finaciare (banci) sau de alte feluri. E o „problema comportamentala”, dupa cum s-ar zice! Aici e vorba de mentalitati si multe altele. Nu e necesar ca cineva sa ia un imprumut daca are o firma care face profit! Termenii imprumutului se stabilesc de comun acord! Nu e nevoie sa se ajunga la o lupta pentru supravietuire insa e nevoie de competitie!

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Nu e suficient doar să contrazici ceea ce am spus eu, fără să aduci explicaţii, dovezi şi argumente. La fel nu e corect să îţi formezi păreri fără să te documentezi şi fără să analizezi problemele respective. Eşti într-o totală eroare la toate punctele la care ai răspuns! 🙂

  8. Paul

    Acelasi lucru pot spune si despre dumneavoastra. Documentati-va!
    Vreau argumente ca teoriile economice sunt facute tocmai de escroci!
    Ca sa stiti, competitia pentru mancare dintre membrii aceleiasi specii e foarte mare. Acesta este motivul pentru care lupii au teritoriul lor spre exemplu. Mentionez ca metodele de pazire a teritoriului sunt violente. Faptul ca avem aceasta discutie este in sine e o competitie!

    La punctul 1 am dat un exemplu, dar refuzati sa il luati in considerare. Exemplul asta justifica (intr-o oarecare masura) pretul la benzina. Sunt de acord ca este o intelegere anticompetitiva acolo, insa e si vina celor care folosesc masina prea mult.

    La punctul 3 mai pot spune ca acel documentar pe care il mentionati nu arata toata realitatea. Acel film este subiectiv! Nu cred ca trebuia citat! Am spus ca bancherii si oamenii de afaceri sunt lacomi insa in momentul in care o companie are un anumit profit isi va putea dezvolta produsele fara finantare si iti poti platii ratele la banci. Totul depinde de oameni.

    Mai mentionez ca nu prea stiti prea multe despre nazism si fascism! De la ce vine denumirea de fascism pana la urma? Stiti? Stiu ca Hitler si partidul sau au avut sprijinul unor bogtas insa ma refer la doctrina!

  9. Paul

    Pot spune clar ca filmul pe care il citati nu are legatura cu realitatea! Mai studiati sursa inainte sa o citati. Filmul este facut in SUA care are problemele pe care le stim cu totii!

  10. Dan Tănăsescu Post author

    Aş putea să îţi scriu romane întregi cu date bibliografice şi să îţi explic fiecare lucru în parte ce înseamnă şi cum a evoluat din punct de vedere istoric, dar asta ar însemna să fiu prea cooperant şi să îmi pierd timpul cu cineva mai slab pregătit decât mine. Iar acest lucru este total ineficient din punctul de vedere al competiţiei, unde cei mai slabi trebuie învinşi întotdeauna de cei mai puternici şi mai inteligenţi iar experienţa şi mijloacele deţinute nu sunt împărtăşite adversarilor. Ce zici e corect aşa?

  11. 183

    Consider ca acest (daca pot spune) domn Paul este o excrecenta pe acest blog. Comentariile sale te pot duce cu gandul ca ar putea fi un amarat de agent de manipulare, un mason, un escroc (asa zis om de afaceri), un hot (mai degraba un hoit), etc, etc, care incearca sa-si impuna punctul de vedere prin informatii amestecate. Competitia duce la progres??? Oare al cui progres? Bineinteles, al celor care initiaza competitia intre altii, ei profitand pe deplin bazandu-se foarte mult si pe principiul Hegelian. Acest domna Paul, incearca sa ridiculizeze si sa irite tot ce este impotriva sistemului ,,de prada” , deoarece fara o clasa sociala de muncitori amarati si inculti,etc, unul ca dansul nu ar putea supravietui mai mult decat un fluture. Asa cum masonii au sloganul ,, dreptul consta in fortza”, nu vad de ce nu s-ar putea aplica si cu acest domn Paul, pe care il consider o celula canceroasa a societatii si care ar trebui extirpata, bineinteles prin fortza. Dar daca recurgem la fortza impotriva celor care sustin acest principiu, negresit se vor victimiza invocand lipsa de umanitate, cruzimea, educatia, cooperarea, etc, jocul lor obisnuit de cuvinte pompoase pt a deveni cat mai persuasivi in ochii celor ,,necunoscatori”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge