Traian Băsescu a făcut azi nişte declaraţii în deschiderea Conferinţei Bologna. A vorbit în limbajul de lemn european, specific, pe care îl foloseşte de fiecare dată când abordează subiecte legate de UE şi “integrarea europeană”.
Jurnaliştii au remarcat o nouă vorbă de duh a preşedintelui, care a spus că „atunci când o ţară este răcită, toate celelalte tuşesc”. Iar cauza acestei probleme ar fi “o insuficientă integrare a unor politici esenţialmente fiscale din trecut”.
Trecând peste explicarea a ceea ce înseamnă “politici esenţialmente fiscale” şi această “integrare”, care trebuie să fie din ce în ce mai bună, eu sunt de părere că acum nicio ţară nu ar “tuşi”, dacă nu s-ar fi integrat în această farsă care se numeşte UE. Deci , în opinia mea, ca să nu răcească şi să nu tuşească, o ţară ar trebui, dimpotrivă, să se integreze cât mai puţin, sau să nu se mai integreze deloc!
Ceea ce mi-a atras atenţia mai mult însă, sunt referirile preşedintelui la ceea ce ar trebui să facă România pentru “mai multă integrare şi mai multă convergenţă“.
Potrivit lui Băsescu, soluţia, din punct de vedere al României, este continuarea şi întărirea acestui proces cu adăugarea, an de an, a unor elemente care să asigure competitivitatea socială şi economică pe termen lung a statului român.
Sursa: Gândul
Dacă în cazul economiei mai are cât de cât sens să vorbeşti de competitivitate, nu pot să-mi dau seama deloc ce vrea să spună domnul preşedinte prin “competitivitate socială”!
Conform DEX “competitiv” înseamnă:
COMPETITÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care poate suporta o concurenţă. 2) Unde se poate concura; în care concurenţa este posibilă. /<fr. compétitif
Deci, o societate competitivă ar fi una care poate suporta concurenţa, un spaţiu în care se poate concura şi în care concurenţa este posibilă. Dar întrebarea este, cine cu cine să concureze? Statul cu populaţia? Guvernul cu Parlamentul? Puterea cu Opoziţia? Cocalarii cu „gipan”, cu salariaţii cinstiţi? „Regii asfaltului” şi „băieţii deştepţi” cu antreprenorii muncitori şi oneşti? Băsescu cu România întreagă? Să reînceapă lupta de clasă, în care săracii să se războiască cu bogaţii?
O societate care nu este construită pe principiul cooperării şi al solidarităţii, nu poate fi numită societate, ci doar, cel mult, o gloată barbară. Mă întreb dacă nu cumva domnul Băsescu vrea să generalizeze la nivel de societate, debandada, dezbinarea, porcăiala şi haosul pe care domnia s-a le-a creat în viaţa politică a ţării. Pentru că în declaraţia domniei sale spune chiar că trebuie adăugate, an de an, noi elemente care să permită acest lucru, adică acea “competitivitate socială”, care până acum nu ar fi fost posibilă.