De fiecare dată când analizez o situaţie îmi place să surprind imaginea de ansamblu şi să văd în ce context mai larg sunt cuprinse evenimentele şi faptele din prezent. De aceea, iau în considerare o perioadă de analiză suficient de lungă pentru ca această imagine de ansamblu să poată prinde contur.
Prin urmare, trecerea moţiunii de cenzură de ieri şi căderea Guvernului Ungureanu mi se pare o falsă victorie pentru USL şi cu atât mai mult pentru cetăţenii României. Asta deoarece, ceea ce s-a îmtâmplat ieri, cred că face parte dintr-un plan pe termen lung ticluit de Băsescu şi intelighenţia sa „ocultă” menit să-i asigure supravieţuirea politică după protestele de la începutul anului pe care le-a tratat, de altfel, cu cel mai profund dispreţ şi indiferenţă.
Dacă privim în urmă, chiar înainte de izbucnirea manifestaţiilor populare, a fost derulată o campanie murdară de compromitere şi demonizare a opoziţiei. Liderii partidelor din USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Constantin Daniel au fost ridiculizaţi şi discreditaţi non-stop, pe criterii pur propagandistice, iar susţinătorii din umbră, Dan Voiculescu şi Ion Iliescu au fost demonizaţi la maximum.
Toate acestea au fost făcute cu mult înainte de începerea bătăliei electorale, pentru a eroda imaginea opoziţiei şi a pune din start alianţa USL într-o poziţie de inferioritate în percepţia publică. Zile la rând, oraşele au fost împânzite cu afişe şi fluturaşi în care Crin Antonescu era prezentat ca un parlamentar puturos, care lipseşte de la şedinţe şi doarme până târziu, s-a speculat numele său de floare şi aspectul efeminat pe care îl avea în tinereţe şi o presupusă colaborare cu Securitatea sub numele conspirativ „Porumbacu”.
În cazul lui Victor Ponta s-a mizat pe aspectul său imberb, pe imaturitatea sa, că este copilot de curse, pe faptul că are bonă filipineză şi îşi petrece vacanţele în Dubai, toate acestea în contrast cu Traian Băsescu, bărbat puternic, fost marinar, luptător înnăscut şi „animal politic” şi de asemenea cu MRU, care era înfăţişat ca un om muncitor, disciplinat, un tehnocrat, independent politic, foarte erudit şi şcolit.
USL pe ansamblu a fost demonizată şi etichetată ca fiind socialistă, anti-reformistă şi aservită Moscovei, dar în mod paradoxal, în cazul fluturaşilor de propagandă împotriva grevei parlamentare a opoziţiei, cei de la USL erau prezentaţi, de către diversioniştii portocalii, într-o caricatură stând pe spinarea proletarului care munceşte din greu la strung, adică o abordare ideologică de tip bolşevic, nu de dreapta aşa cum pretinde PDL-ul că este.
Aceste teme au fost reluate la nesfârşit pe toate canalele media, prin postaci pe Internet, pe bloguri, pe reţelele de socializare, pe televiziuni, unele dintre ele deschise special în acest scop în ultima perioadă.
Mai recent am observat două mişcări interesante, care mă fac să cred că Băsescu şi-a dorit ca moţiunea de cenzură să treacă şi Guvernul MRU să cadă.
În primul rând, a fost migrarea traseiştilor din PDL către partidele din USL, în special PNL, văzut acum ca fiind de dreapta. Acest lucru, pe lângă decredibilizarea USL în ochii electoratului, a permis chiar trecerea moţiunii, ceea ce arată că venirea opoziţiei la guvernare făcea parte din planul lui Băsescu.
A doua mişcare strategică a fost campania de auto-victimizare a puterii, ajutată într-o oarecare măsură, prin declaraţiile lor şi de reprezentanţi ai opoziţiei (Ponta, Olguţa Vasilescu şi Antonie Solomon). Mă refer aici la ieşirea Robertei Anastase care se temea să nu fie asasinată de adversarii politici, premierul Ungureanu care risca soarta lui „Aldo Moro” şi telenovela cabotină jucată în Parlament, de către Sorina Plăcintă şi Elena Udrea, chiar în ziua moţiunii.
Pe lângă această campanie de punere a călăilor naţiunii în postura de victime, a mai existat o mega campanie mediatică, în care s-a repetat până la exasperare că este absolut necesară, chiar acum, reîntregirea salariilor bugetarilor, fără a se face nimic concret în această privinţă şi s-a scos la lumină şi măgăria cu reţinerea abuzivă a contribuţiilor la sănătate în cazul pensionarilor, lucru care nu deranjase pe nimeni până acum. Ideea pe care PDL-ştii vor să o sugereze cu aceste manevre ar fi că ei au încercat să facă totul pentru ţară, au adus România „pe linia de plutire”, au făcut reforme „dure dar necesare”, iar acum nu-i mai lasă „criminalii” din opoziţie, care vor să îi elimine.
Începeţi să întrezăriţi planul murdar şi diabolic pus la cale de Traian Băsescu şi partidul clădit după chipul şi asemănarea lui?! Dacă nu, vă mai dau un indiciu. Recent, Băsescu a mai aruncat o fumigenă în presă, declarând, pe postul naţional de televiziuine, că în timpul negocierilor pentru noul guvern, după căderea celui condus de Emil Boc, i-ar fi propus lui Victor Ponta funcţia de premier şi acesta l-ar fi refuzat.
La vremea respectivă mulţi nu au înţeles această manevră a lui Băsescu, dar ea este cheia întregului plan despre care vorbesc aici. Ideea în sine este ticălos de simplă: vrea să lase opoziţia acum la guvernare, după ce „i-a băgat mortul în casă” – cu reîntregirea salariilor bugetarilor, restituirea reţinerilor abuzive în cazul pensionarilor, plata datoriilor scadente şi negocierile cu FMI, care presupun nişte privatizări dubioase – pentru a demonstra românilor cât de incompetenţi sunt cei din USL, în frunte cu Victor Ponta, potenţialul premier al noii guvernării.
În acest timp, PDL ar avea un răgaz suficient să se regrupeze să se reinventeze şi să-şi refacă imaginea, iar la alegerile din toamnă să se prezinte propaspăt, verde şi crescut în sondaje, iar electoratul să zică: „Vedeţi băi, că tot Băsescu şi ai lui erau mai buni?!”
M-am convins că aşa este, când am urmărit în direct discursul lui Traian Băsescu de ieri, la desemnarea noului prim ministru. Mulţi comentatori de pe la televiziuni se mirau că preşedintele, în loc să fie mâhnit sau disperat de situaţie, este foarte bine dispus şi chiar râde.
L-am urmărit pe Băsescu în timpul discursului şi am remarcat cum a repetat, chiar de la început, de câteva ori, că trebuie să stăm liniştiţi că ţara nu e în pericol, că situaţia nu este dramatică (deşi în presă apăruse diversiunea cu moneda euro, care crescuse de capul ei, mai ceva ca în cazul cotelor apelor Dunării). A repetat apoi, de vreo trei ori, adresând rugăminţi fierbinţi noii guvernări, că aceasta trebuie să ducă la îndeplinire reîntregirea salariilor bugetarilor şi rezolvarea problemei cu reţinerile abuzive în cazul pensionarilor.
Când a venit rândul lui Victor Ponta să ia cuvântul, Băsescu, cu un rânjet sadic, l-a invitat la microfon spunând ceva de genul: „Şi acum îl invit să vorbească, pe noul premier… desemnat… Victor Ponta”.
Eu am tradus, în subtext, cam aşa: „Cârlane, ai vrut să mă dai jos, eşti şmecher, acuma treci tu şi guvernează, să vedem cum te descurci, hă, hă, hă!”
Deci cam acestea sunt soluţiile pe care le poate oferi Traian Băsescu acum: manipulări, diversiuni, propagandă, tergiversări, răzbunări de mahala şi distrugerea duşmanilor politici. Asta pentru el… pentru ţară… nimc.
UPDATE: Încă o dovadă că am dreptate.
Am spus zilele trecute că dacă USL vine la guvernare, în şapte luni oamenii ne vor regreta. Guvernul lor nu va putea face nimic pentru asteptările uriaşe pe care populaţia le are, întâi pentru că tot ce se putea face am făcut noi, inclusiv am creat condiţii pentru refacerea salariilor bugetarilor şi apoi, pentru că ei nu vor avea timpul necesar şi contextul economic care să le permită”, avertizează Elena Udrea.
Sursa: Gândul
Eu am zis ca Basescu nu iese neaparat rau din asta. Si ca sa iasa la sigur bine.. nu stiu ce ar mai fi putut face, ca lumea nu-l mai vrea nici daca ridica pib-ul tarii de 5 ori intr-o luna.
Dar pana la urma… tot in curtea USL-ului e mâța… Oricum ei promiseseră banii înapoi, oricum ei spunea că vor readuce salariile la normal în a 2-a zi de guvernare… Acum, să-i vedem!, ca dacă fac ce au promis… lumea o sa-i aprecieze si mai apoi voteze.
Io nu cred ca nici 10% din tot ce a promis USL, așa cum nu i-am crezut nici pe portocalii si cum probabil nu-i mai pot crede pe niciunii 🙁
Bogdan´s last blog post ..Visele…
Eu, dimpotrivă l-am auzit pe Ponta spunând că nu poate da salariile înapoi din prima. Oricum dacă o pune la Muncă pe Mariana Câmpeanu, care e un bun specialist în domeniu, s-ar putea să rezolve, măcar la treaba cu pensionarii. Totuşi nu asta e important acum, sunt alte măsuri de care România are nevoie, ca să iasă din rahat.
Exista o vorba la noi: „Rau cu rau da’ mai rau fara rau”, sper sa nu o aplice mentalul colectiv peste cateva luni. Sunt multumit totusi ca base si-a amputat un deget pentru a supravietui (o pierdere ramane totusi o pierdere) dar sper sa i se infecteze. Exista torusi si o marja de risc pe care cred ca marinarul si-a asumat-o gandind asa: aceia care il credeau invincibil vad ca sangereaza, cei care au plecat din PDL s-ar putea sa nu mai revina in ciuda faptului ca acest lucru facea parte din master-plan, stocurile de vopsea portocalie nu s-au epuizat inca iar unii primari ar putea fi daltonisti sau idioti (exemple exista chiar la varf, vezi degetul lui Toader), lumea s-ar putea sa nu aiba asteptari atat de mari de la USL care ar putea gasi niste resurse pentru unele compensari banesti, nu mari dar destul cat sa para o schimbare de vector si pana la urma orice cadou e binevenit, DNAul si-ar putea continua dosariada cu semnul schimbat, iar base cu ochii mereu pe sondaje ar putea sa-si piarda incet rabdarea si sa inceapa sa faca greseli nefortate, master-planul ar putea sa nu fie inteles/acceptat pe deplin de ai lui care nu vor intelege de ce nu organizeaza ei alegerile – factor cheie in castigarea lor si se vor abate de la dogma cu doi sfinti – baselena stiind ca si alti talibani, impinsi de la spate, au cazut peste bord chiar cand priveau semet in zare. Io cred ca sunt multe riscuri la care base ar trebui sa mediteze profund si sa demisioneze gandind sa candideze pt. primaria din Nairobi de exemplu.
vai ce „analiza” complicata!
tare as vrea sa stiu … asa, din pura curiozitate, daca exista vreun discurs/atitudine a lui Basescu in contextul cu motiunea, la care sa fi spus „da, jos palaria, a procedat corespunzator”. Sau orice ar fi zis/facut era de blamat si interpretat doar pentru ca a iesit din gura lui Basescu?
coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Cum să NU-I fraierim pe fraieri!
Cine să fi spus „da, jos palaria, a procedat corespunzator”, că nu înţeleg? Oricum Băsescu s-a compromis singur de-a lungul timpului în 99,99% din cazuri, spunând una şi apoi la scurt timp contrazicându-se singur, sau făcând cu totul altceva. Cine nu a observat asta ori are anumite interese să-l apere, ori… nu mai zic nimic. 🙂
@Iulian: Băsescu şi-a redus mult marja de risc prin modificarea Legii Referendumului, pentru că acum poate fi suspendat doar prin votul a circa 9 milioane de alegători.
@coolnewz/Ratatouille: Hai să-ţi mai zic o chestie! De câte ori până acum, când ai comentat aici, ai fost de acord cu ceea ce am scris în articole? Ai?!!! Ia fă repede o analiză!
am fost de acord cind i-ai raspuns unuia ca atunci cind te duci la vot esti, prin definitie, partizan. La articolul cu Oprescu. E bine? 🙂 Dar sa-ti mai zic si eu o chestie: daca sunt de acord in general nu comentez. E mult mai interesant cind nu sunt de acord. Din contradictii iese progresul! Esti de acord? 😀 Si apoi nu ai tu nevoie de aprobari ca ai destule. Vad ca majoritatea comentariilor sunt la modul „yes, sir” 🙂 Si aspectul asta e distractiv!
Intrebarea mea era pornita din dorinta de a sti daca are vreun rost vreo discutie cu cei care critica sau nu. Pentru ca daca esti pornit sa critici numai pentru ca iese din gura lui X, indiferent ce anume iese din acea gura, atunci e clar ca nici o discutie nu-si are rostul! 🙂
Eu in general ma abtin de la chestii de genul: „cine nu vede ca Y e timpit ori este interesat/platit/vindut/etc ori este si el la rindul lui timpit”. De ce? Din doua motive: unu – pentru ca admit ca si eu as putea gresi si din moment ce acel Y are citeva milioane de partizani inseamna ca ceva-ceva o fi de capul lui si doi – ca sa nu cumva sa seman cu Iosif Visarionovici 😀
coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Cum să NU-I fraierim pe fraieri!
Am înţeles, îţi place să fii Gică Contra şi un adept înfocat al materialismului dialectic care stă la baza luptei de clasă, postulate de Marx şi Lenin. Parcă şi acolo era vorba de lupta contrariilor care duce la progres! 😀
ai dreptate, Sire! 😉
(e bine asa?)
coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Cum să NU-I fraierim pe fraieri!
Era bine să fie puţin mai nuanţat! 😀
Pingback: Traian Băsescu i-a dat ordin lui Florian Coldea să fure pentru Elena Udrea | NU MAI PUŢIN DE 25 DE VOTURI LA FIECARE SECŢIE DE VOTARE! |