Astăzi am fost la circa de poliţie să-mi ridic noua carte de identitate, pe care o voi deţine până în 2022. După atâta alergătură şi hârţogărie, m-am gândit să le spun şi altora cam ce au de făcut, dacă actul de identitate le-a expirat, sau este pe cale să expire.
Mai întâi, trebuie să te duci la serviciul pentru evidenţa populaţiei de care aparţii, mai precis la o secţie de poliţie din sectorul/oraşul rău şi să completezi o cerere tip, pe care urmează să o depui împreună cu o serie de acte.
Iată o listă orientativă, care poate varia în funcţie de divesre situaţii speciale:
– cererea pentru eliberarea actului de identitate;
– certificatul de naştere al solicitantului şi ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani;
– documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (actul de proprietate al casei, certificatul de moştenitor, procesul verbal de luare în spaţiu etc.);
– certificatul de căsătorie sau hotărârea de divorţ, dacă e cazul;
– chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, respectiv 7 RON, taxă care se plăteşte la poştă;
– timbre fiscale în valoare de 4 RON, sau documentul cu care se face dovada achitării taxei extrajudiciare de timbru.
– cartea de identitate expirată, sau care urmează să expire;
Actele doveditoare vor fi aduse în original şi copie xerox. Dacă ai acasă o imprimantă poţi descărca de pe Internet de aici cererea de eliberare şi o poţi comepleta de acasă, câştigând astfel ceva timp. Pe mine m-a mirat puţin această cerere pentru că, pe lângă datele absolut necesare pentru eliberarea actului de identitate, mai solicită şi o serie de informaţii aiurea, cum ar fi gradul cu care ai terminat armata, care este ultima şcoală absolvită, sau ce ocupaţie ai.
Dacă ai reuşit să depui toate aceste acte, durează cam 10 zile până vei avea un buletin nou, timp în care vei fi în aer, pentru că în aceste zile nu vei avea act de identitate.
Mai trebuie să ştiţi un lucru, pentru a nu avea eventuale surprize. Cetăţeanul român are obligaţia de a anunţa organele competente cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea actului de identitate, în caz contrar fiind pasibil de amendă.
Această prevedere este reglementată în OUG 97/2005 republicată în 2011 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Art. 19 prevede următoarele:
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
i) în cazul schimbării sexului;
j) în cazul anulării;
k) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) – j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).
(3) Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).
Iar Art. 43 prevede următoarele sancţiuni:
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1), art. 23 alin. (1), art. 24 si art. 38 alin. (4), cu amenda de la 25 lei la 50 lei;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) şi (3), art. 39 şi 40, cu amendă de la 40 lei la 80 lei;
c) nerespectarea dispoziţiilor art. 25 şi 36, cu amendă de la 75 lei la 150 lei.
Mie mi se pare total aiurea această ordonanţă. Lăsând la o parte faptul că, să-ţi schimbi buletinul pe motiv că ţi s-a schimbat data şi locul naşterii este o aberaţie maximă, legea presupune că tu, ca cetăţean, trebuie în fiecare dimineaţă, după ce faci gimnastica de înviorare şi te speli pe dinţi, să te uiţi imediat pe cartea de identitate ca să vezi dacă nu cumva se apropie de expirare! Plus de asta ar trebui să-ţi faci abonament la Monitorul Oficial şi să urmăreşti zilnic ce mai apare pe acolo, sau să-ţi angajezi un avocat, care să te anunţe de îndată ce aleşii neamului mai publică vreo tâmpenie de ordonanţă de urgenţă.
Oricum e bine să ştiţi asta, ca să nu aveţi cumva surprize, pentru că trăim în România şi aici orice este posibil. 😀
Doamne fereste-ma!!!!! ca abia azi am observat ca mi-a expirat…maine normal e prima zi in care tre sa merg sa sa-l reinnoiesc, insa habar nu aveam de prevederea cu 15 zile inainte!!! nu se poate asa ceva!!! Multumesc de informatii, oricum, macar asa sa aflu si eu, ca in rest e tacere, vorba dvs., tre sa ne facem abonament la monitor. cu m, mic!
Nu cred că se ţine prea mult cont de prevederea cu 15 zile, că altfel, nu ar mai avea timp să lucreze de la atâtea amenzi date! 🙂
Timbre in valoare de 5 RON trebuie mai nou , si in cazuri speciale e nevoie de mai multe documente ,de exemplu pentru ca locuiesc la tatal meu iar acesta a primit apartamentul prin donatie mai este nevoie si de nu stiu ce document de radiat uzufructul . Mult c*cat
prevederea cu 15 zile e o tampenie si o smecherie ca sa suga bani de la cetateni. Acum trebuie sa ma duc la politie sa platesc amenda. Ma c*c in ea de legea lu’ peste prajit
Buletinul meu e eliberat in aprilie si de asta eram absolut convinsa ca expira in aprilie! Dar, ce sa vezi, a expirat de ziua mea, in februarie! Intentionam sa ma duc saptamana asta sa- l schimb dar ieri a si venit un politist acasa sa-mi dea o chemare de urgenta la Politie ca altfel platesc amenda. Bineinteles ca habar n-aveam chestia cu 15 zile si ma miram de ce politistul insista ca mi-a expirat buletinul de o luna cand eu numarasem 14 zile fix.
Chestia cu certificatul de nastere in original si copie certificata e cea mai mare timpenie. Am fost la politie sa-mi schimb permisul de conducere. Vino cu cerificatul in original si copie legalizata a spus caraliul. Ma duc platesc la notar si-mi fac copia legalizata. Ma intorc la politie si caraliul se uita la certificatul original si copia legalizata timp de jumate de secunda si apoi cu creionul lui rosu i-mi trage o line peste copie si mi-o da inapoi imreuna cu originalul. Am ramas cu gura cascata. Initial am crezut ca copia merege la „dosar”. Cred ca e o manuiala cu notarii sa faca lovele. Altfel nu-mi explic mai ales ca in sine certificatulo de nastere e inutil ca o dovada a identitatii.
Buna ziua Fostul meu sot inka are buletinul de cta…L a facut in aprilie 2009….si se foloseste de el….Cand ii expira buletinul?
Data la care expiră buletinul este scrisă chiar pe el. Dar după noile reglementări toate buletinele vot trebui schimbate indiferent dacă expiră sau nu.
Buna sunt Nico,sunt in Madrid de zece ani,si am buletinul expirat in 2009.Ce amenda ma urmareste??
Pot sa fac o imputernicire ca sa-l scot de aici?
Mie mi-a expirat de 20 de zile si nu am primit amenda.
Amenda o primeşti când te duci la poliţie să îl schimbi. 🙂
Bun, si daca staqu in chirie in alt oras si proprietarul NU vrea sa ma ia in spatiu, ce fac?
După 10 zile de așteptare pt. noul buleti,poate altcineva sa mi- l ridice sau trebuie sa-l ridic eu ?
Multumesc anticipat,
Anca
am buletinul expirat de un an, am dat de dracu! Peste o saptamina ma duc in tara sa il schimb! Nici macar Nu am nevoie de El nul folosesc de8 ani dar Na’ sunt cetatean roman! Ha ha ha
Buletinul meu este expirat -> (15 iulie 2015 ) .
Nu am adresa,ce trebuie să fac,ca sa mi-l fac din nou ?
🙁
Rosita cum ai rezolvat? am aceeasi problema si eu!
mia expirat buletinul de vreo 7 ani iar pasaporul acum in iunie.si sint in portugalia cum pot sa imi fac buletinu in cazu asta?
am o mica intrebare domnilor,am o sora care i-o expirat actul de indentitate al iei,si pasaportul iei i-o expirat..De ce acte are nevoie,ca sa-si schimba actu expirat? numele meu este… Sorin
Ce intrebare micå are Sorin!
Nu stii cine Io putea råspunde ca prea multe i-o expirat
Am nevoie urgent sa mi răspundeți la aceasta întrebare!!!!! Eu în august fac 18 ani dar vreau sa plec cu 2 luni înainte în anglia dar sa nu mă mai întorc după ce pot sa fac????
Pentru a scapa de amenda am auzit ca poti declara buletinul furat. A mai auzit si altcineva de varianta asta?
Am gasit un site complet cu informatii despre actele necesare obtinerii a mai multor documente personale ……Intra aici https://cts-ro.info/wp/buletine/ si vei gasi tot ce iti trebuie
Situatia este in felul urmator:
Pomanagiii incapabili si „cafengii” frecatori de mentă de la serviciul de evidenta a populatiei au calculatoare si softuri de evidenta DEGEABA. In loc sa anunte cetateanul INAINTE, prin evidenta pe care o au la dispozitie in baza de date virtuala, ei asteapta sa treaca termenul de expirare, dupa care iti trimit la cateva luni diferenta informare prin posta ca sa mergi „sa remediezi”situatia la primarie. Adica asteapta sa-ti expire (si ei vad asta in calculator), dupa care te informeaza ca trebuie sa platesti amenda.
Pai nu merita acesti netrebnici dati afara?
Chiar suntem niste fraieri taxabili de care sa-si bata joc o mana de incompetenti?