Ţara lui Andrei este îmbibată în petrol

By | 7 decembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Cred că aţi auzit de campania celor de la OMV-Petrom numită „Ţara lui Andrei”, care e altfel respectă toate standardele CSR (Corporate Social Responsability). Ca orice mare companie care se respectă, OMV se arată foarte preocupată de mediu, de comunitate şi desfăşoară acţiuni în care implică bloggeri, jurnalişti şi oameni de PR în acţiuni de plantare de copaci, protecţia mediului, reciclare de materiale etc.

Numai că, citind un articol care prezintă o anchetă, realizată de „Jurnal de Investigaţii”, în legătură cu o exploatare petrolieră aparţinând OMV de la Sărata Monteoru, bag de seamă că toate acestea sunt doar pură ipocrizie. Compania petrolieră, pe lângă faptul că nu respectă mediul, pădurea şi legile în vigoare, nu respectă nici măcar proprietatea celor de pe aria unde îşi desfăşoară activitatea.

Voi reda doar un mic fragment din articolul cu pricina, dar trebuie să îl citiţi pe tot, pentru că este interesant şi semnificativ.

Chiar înainte de intrarea în Monteoru, cum vii dinspre Buzău, se face un drum la dreapta semnalizat prin indicatorul rutier care te îndrumă spre faimoasa „mină de petrol”, unică în Europa.

Aici, extracţia ţiţeiului se face prin puţuri şi galerii adânci de 240-320 m, prin care ţiţeiul se scurge liber până într-un puţ principal, de unde este pompat către suprafaţă. Trecem de mină şi urcăm pe deal, în pădurea unde speram să putem respira aer de munte. Pădurea este însă îmbibată şi ea de miros de ţiţei, motivul fiind sondele, rezervoarele şi conductele de care te împiedici, efectiv, la tot pasul. Societatea modernă preţuieşte mai mult aurul negru decât pe cel verde, iar pădurea de aici plăteşte tributul bogăţiei subsolului – defrişări pentru a face loc sondelor, defrişări pentru amenajarea de drumuri de acces către sonde, defrişări pentru a putea fi amplasate reţelele de înaltă tensiune care pun sondele la treabă, alunecări de teren din cauza defrişărilor. Biată pădure…

Sursa: Cotidianul

2 păreri la “Ţara lui Andrei este îmbibată în petrol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge