Problema gălăgiei din Centrul Istoric

By | 14 ianuarie, 2013
Distribuie prietenilor!

Un proiect de hotărâre a Consiliului General al Capitalei aflat în dezbatere publică, are ca scop limitarea programului teraselor din Centrul Istoric al Capitalei, pentru ca acestea să nu mai deranjeze familiile care locuiesc în zonă.

Pe străzile cuprinse în perimetrul delimitat de strada Lipscani la nord, bulevardul I.C Brătianu la est, Splaiul Independenţei la sud şi Calea Victoriei la vest terasele sezoniere vor funcţiona până la ora 24.00 cel târziu, iar în weekend, programul poate fi extins cu o oră. În celelalte zone ale Centrului terasele vor trebui să fie închise la ora 22.00.

Sursa: EVZ

Iniţiativa a declanşat dezbateri aprinse pe Internet, cu păreri pro şi contra, dar cred că problema este pusă total greşit. Sunt de acord cu faptul că cetăţenii din zonă, fie ei şi câteva familii de ţigani, au dreptul la linişte, dacă asta îşi doresc. Dar nu cred că soluţia este aceea de a închide terasele şi cluburile mai devreme, ci interzicerea muzicii, adesea de prost gust, dată la volum mare în spaţiul public.

Am trecut şi eu pe acolo de mai multe ori şi de fiecare dată am fost dezgustat de obiceiul de cocalar prost al unor localuri, de a pune boxele în stradă şi de ai asurzi pe cei aflaţi la mese cu ritmuri de house şi hip-hop. Personal, nu mi-ar place să stau la o bere sau o cafea cu prietenii şi în timpul ăsta să îmi bubuie în cap muzica, atât de tare încât să nu pot purta o discuţie normală şi relaxată. Cel mult, în acest caz, aş accepta o muzică de jazz în surdină, sau ceva ambiental.

Dacă în cazul cluburilor, scopul e clar de a te zbengui şi de a te dezmăţa pe fondul consumului de alcool, ritmurile şi gălăgia fiind elemente absolut necesare, în cazul teraselor, muzica la volum mare cred că este doar un obicei de prost-gust şi inoportun.

Soluţia pe care o consider corectă este, deci, nu aceea de a închide localurile mai devreme, ci de a interzice muzica în spaţiu public deschis în zona respectivă. Iar în cazul cluburilor, o soluţie cât se poate de normală şi rezonabilă cred că este antifonarea incintelor în care petrecăreţii îşi desfăşoară activitatea şi ascultă muzica cu mulţi decibeli.

3 păreri la “Problema gălăgiei din Centrul Istoric

  1. DANAP.RO

    Nu atat interzicerea muzicii, cat limitatea numarului de decibili si restrangerea lui in incinta acoperita. Dar cine sa verifice si sa amendeze in caz de neconformare?
    Pana la urma, in afara de cacofonia neplacuta pe timp de vara, cred ca iar s-a creat o falsa problema… mediatica.
    DANAP.RO´s last blog post ..yvette larsson, ambasadoarea româniei în lume

  2. Vio

    Nu o sa se aprobe nimic, e un fel de eutanasie economica. Centrul vechi aduce prea multi bani (atat pentru stat cat si pentru investitori) pentru a fi sugrumat intr-un asemenea hal.

    Dan, daca tie nu-ti place in haos si galagie atunci nu mergi in haos si galagie, oamenii care apreciaza mizeria fonica vor continua sa frecventeze acele localuri. Ideea e ca ai de unde alege.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Eu mă refeream la cei care locuiesc în zonă şi sunt obligaţi să stea în gălăgie fie că le place sau nu. E adevărat că sunt mulţi cărora chiar le place gălăgia şi mizeria şi din cauza asta terasele de acolo menţin atmosfera respectivă.

    @DANAP: Aşa cum ziceam în incinte antifonare, iar în stradă interzis, sau la volum mic, că nu e ţigănie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge