Sunt un mare fan al lecturii şi al cărţilor. Şi deşi suntem în plină eră a Internetului, calculatoarelor şi gadgeturilor electronice, încă mai preţuiesc şi folosesc cărţile tipărite pe hârtie.
Cu toate acestea nu pot să nu recunosc avantajele majore oferite de cărţile electronice, sau e-book-uri, cum se mai numesc, faţă de cărţile clasice.
Cărţile electronice sunt mai uşor de păstrat, conservat şi distribuit. O carte tipărită, se poate deteriora, rupe, pierde, poate fi furată şi necesită un spaţiu de depozitare. Un e-book poate fi copiat într-un număr practic infinit de exemplare, fără pierderi de calitate şi informaţie. Pentru a împrumuta o carte cuiva, tot ce trebuie să faci e să o copiezi pe un stick sau să o trimiţi pe e-mail, fără riscul de a o pierde sau de a nu o mai primi înapoi.
Accesul la informaţie este mai rapid şi mai eficient în cazul e-book-urilor. În cazul cărţii tipărite, pentru a ajunge la un anumit pasaj sau capitol, trebuie să răsfoieşti cartea pagină cu pagină, până ai norocul să găseşti ceea ce cauţi. La varianta electronică totul se rezolvă cu un click pe titlul dorit din tabla de materii sau index.
De asemenea. Dacă dorim să ajungem la un anumit paragraf, sau fragment de text, dar nu mai ştim conţinutul exact, îl putem găsi, pe baza unui cuvânt-cheie, sau grup de cuvinte, folosind funcţia de căutare „Find”.
Prelucrarea şi extragerea informaţiei sunt mai uşoare în cazul cărţilor electronice. Dacă în cazul unei cărţi clasice, pentru a prelua un fragment sau un citat, trebuie să îl copiem manual sau să îl dactilografiem, în cazul unui e-book, putem prelua instantaneu orice porţiune de text folosind funcţiile copy/paste.
În afară de asta la cărţile electronice se pot pune semne de carte, se pot face adnotări şi sublinieri, fără a afecta conţinutul original al cărţii.
Cărţile electronice sunt mai ieftine. Pentru că nu au nevoie de un suport fizic dedicat, e-book-urile sunt mai uşor de editat, tehnoredactat, multiplicat, distribuit, nu necesită transport fizic, depozitare, deci implică costuri mult mai mici decât cărţile tipărite.
Cu toate aceste avantaje evidente ale cărţilor electronice, nimic nu mă poate împiedica să savurez în continuare mirosul hârtiei tipărite, foşnetul paginilor răsfoite şi cititul pe îndelete, la o cafea, la lumină naturală, într-un parc, sau în autobuz, experienţe care nu pot fi oferite decât de bătrâna carte tipărită. 🙂
Pingback: stefan manea, fanel.ro cu recomandari si publicitate