O scuză adesea vehiculată în ţara noastră este aceea că nu sunt bani. Nu sunt bani pentru salarii, nu sunt bani pentru pensii, nu sunt bani pentru ajutoare sociale, nu sunt bani pentru investiţii etc.
Răspunsul parţial la întrebarea “de ce nu sunt bani” e foarte simplu: nu sunt bani pentru că străinii care ne-au acaparat economia îi transferă masiv în ţările lor. Vă dau rapid două exemple:
Procesul de deleveraging, prin care băncile străine îşi reduc expunerile pe filialele locale nu este finalizat, ba chiar se va accentua pentru că băncile-mamă îşi cer banii înapoi, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, citat de Ziarul Financiar.
„În ultimul an şi jumătate 25% din soldul resurselor atrase de la băncile-mamă la nivelul lui 2011 a plecat. Adică s-au plătit înapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finanţări au fost compensate cu suplimentări ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenţa rămânând să fie acoperită din surse locale“, spune Cinteză. Bilanţul total al sistemului încă arată o creştere modestă de 0,3% faţă de 2011, însă la jumătatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% faţă de vârful din iunie 2012.
Sursa: Cotidianul
Şi asta încă nu e nimic! Din ce am mai citit pe ici pe colo, se pare că se pregăteşte un nou tun al băncilor comerciale, sub atenta supraveghere a BNR, sunt pretextul înmulţirii creditelor neperformante. Asta deşi, cel puţin din 2009, nu s-au mai dat masiv credite pentru populaţie, principalul client al băncilor fiind statul. Sper să fie doar un zvon…
Profitul operaţional recurent al Carrefour a urcat de la 730 milioane euro la 766 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grup. Rezultatul a fost în linie cu estimările analiştilor, potrivit Bloomberg.
[…] Directorul financiar al Carrefour, Pierre-Jean Sivignon, a declarat că estimările analiştilor privind un profit operaţional recurent de aproximativ 2,2 miliarde euro pentru acest an sunt rezonabile.
Sursa: Realitatea
Adunaţi acum la aceste cifre profitul celorlalte lanţuri de hypermarketuri, cum ar fi Cora, Real, Auchan, Metro, Billa, de pe teritoriul României, ca să aflaţi cam câte miliarde de euro ies anual din economia românească, fără să se mai întoarcă, îngrăşând în acest timp PIB-ul altor ţări.
Avem un guvern sau(toate guvernelecare au fost)submineaza economia nationala,cu acordul UE?,exemplu elocvent,profitul enorm al firmelor straine,dar nu se maresc salariile celor care muncesc la realizarea acestor salarii.Am ajuns slugile guvernantilor si al strainilor.
pardon ,la relizarea acestoriprofituri.
Avem un guvern sau(toate guvernelecare au fost)submineaza economia nationala,cu acordul UE?,exemplu elocvent,profitul enorm al firmelor straine,dar nu se maresc salariile celor care muncesc la realizarea acestor profituri.Am ajuns slugile guvernantilor si al strainilor.