Tocmai am primit pe e-mail un material interesant despre alimentaţia sănătoasă, în care se arată că grâul actual, pe care îl consumăm sub diferite forme, constituie de fapt o “otravă cronică perfectă” pentru organismul nostru.
Aceasta ar fi din cauză că grâul cultivat astăzi pe scară largă este o varietate de grâu numit semi-pitic, care a fost creat prin inginerie genetică prin anii ’60 – ’70 şi din cauza modificărilor care i-au fost aduse, ar provoca o serie de boli cronice precum artrită, diabet, inflamaţii, boli de inimă, hipertensiune arterială ş.a.
Toate aceste informaţii sunt cuprinse într-un articol ce prezintă un interviu cu dr. William Davis, medic cardiolog, autor al cărţii „Wheat Belly” (Burta de grâu), interviu a cărei traducere în limba română o redau mai jos:
Reporter: De ce, conform estimărilor dumneavoastră, grâul este atât de nociv?
Dr. William Davis: Grâul nu mai este grâu, ci o plantă semi-pitică de 45 cm, creată de cercetătorii geneticieni încă din anii ‘60, ‘70, devenind o plantă care are multe caracteristici despre care nimeni nu ne informează, cum ar fi existenţa noii proteine – gliadina. Nu este vorba despre gluten şi nu vorbesc despre segmentul oamenilor afectaţi de acesta, cei care suferă de boala celiacă. Această proteină, gliadina, este un opiat şi afectează toată populaţia. Gliadina se leagă de receptorii opioizi de la nivelul creierului, stimulând apetitul, aşa încât ajungem să consumăm în medie cu 440 calorii mai mult pe zi, 365 de zile pe an.
Reporter: Deci nu este neapărat vorba de grâul în sine ci despre tipul de grâu consumat.
Dr. William Davis: Exact. Noi nu consumăm grâul pe care l-au consumat mama şi bunica noastră, ci un grâu foarte diferit, care a suferit modificări genetice în timpurile în care modificarea genetică era foarte imprecisă şi cu rezultate imprevizibile. Acest grâu afectează oamenii în multe moduri, probabil, cel mai probabil, fiind stimularea apetitului, dar mai sunt şi altele.
Reporter: Ştiinţific vorbind, ar fi posibil să mai „dăm timpul înapoi” şi să ne întoarcem la cultivarea tipului de grâu din acele vremuri?
Dr. William Davis: Este foarte posibil, dar probabil nu este fezabil din punct de vedere economic, având în vedere că grâul modern are o recoltă de 10 ori mai mare la hectar decât strămoşul său, deci implică să cerem fermierilor şi agro business-ului să accepte o pierdere şi să se întoarcă la seminţele vechi. Ei ar putea să o facă, dar probabil nu o vor face. Acum s-a declanşat o mişcare în acest sens, şi mulţi oameni au scăderi record la vânzări, tocmai din aceste motive. Probabil este un val masiv de schimbare. Dacă trei oameni slăbesc 5 kilograme, nu este mare scofală, dar [altceva e] când vedem sute de oameni slăbind 15, 40 sau 75 de kilograme, iar diabeticii scapă de diabet, oamenii care suferă de artrită capătă o uşurare considerabilă şi scapă de picioarele umflate, oamenii scapă de arsuri, de sindromul colonului iritat, de depresie şi altele, în fiecare zi.
Reporter: Dacă de astăzi, oamenii îşi doresc să înceapă să mănânce mai sănătos, dar nu-şi permit să cumpere de la un magazin special, sau nu-şi permit să-şi cultive propriul grâu, ce ar trebui să facă?
Dr. William Davis: Să consume alimente dintr-un singur ingredient: avocado, măsline, ulei de măsline, carne, legume, vegetale, cu alte cuvinte, mâncare adevarată, mâncare care nu a fost schimbată câtuşi de puţin de agro business, şi sigur să nu consume cereale. Spunând cereale, mă refer la 90% din cereale, care reprezintă grâul modern şi nu mă refer la orz, mei sau in. Deci este o problemă la grâu, acesta fiind trecut prin acest tip de modificări.
Reporter: Totuşi, sunt fermieri şi chiar şi Clinica Mayo (în SUA, dar şi în România se susţine la fel n.t.) care susţin altceva, şi anume că trebuie să avem o dietă echilibrată, aceasta incluzând şi grâul/făina de grâu.
Dr. William Davis: Aşa este. Literatura de specialitate spune să înlocuieşti ceva rău, cum ar fi făina albă, rafinată, cu ceva mai puţin rău, cum ar fi cerealele integrale, grâul integral, care aparent prezintă nişte beneficii pentru sănătate şi astfel vei fi expus la mai puţine lucruri rele. Eu cred că este ca în cazul fumatului. Nu mai fuma fără filtru, ci fumează ţigări cu filtru. Aceasta este o logică profund deficientă şi eronată şi aceasta este şi logica nutriţiei. Ce ar fi să mergem la nivelul următor şi să spunem: Hai să eliminăm grâul integral cu totul, în special grâul modern pe care oamenii de ştiinţă îl numesc grâul semi-pitic, şi să vedem ce se întâmplă. (n.t. acesta este şi punctul meu de vedere, iar unii oameni m-au acuzat de extremism sau fiind prea categorică… dar de ce să alegi ceva mai puţin rău decât rău dacă poţi să alegi cel mai bun???). Atunci este momentul în care vezi nu îmbunătăţiri în sănătate, ci transformări în sănătate.
Reporter: Şi tocmai am mâncat o chiflă azi dimineaţă J. Deci după spusele dumneavoastră, este o idee foarte proastă să consumăm chiar şi pâine integrală.
Dr. William Davis: Da. Este o idee foarte proastă. De fapt, pot spune că grâul modern este Otrava Cronică Perfectă. Acesta cauzează diabet, inflamaţie (celulară n.t.), boli de inimă şi hipertensiune. Iar pentru că cerealele integrale cauzează mai puţine rele decât faina albă rafinată aceasta nu înseamnă un lucru neapărat bun. Prin urmare, aici, trebuie folosită o logică total nouă şi clară. Elimină cerealele, elimină grâul, în special cel semi-pitic de producţie mare la hectar şi atunci va fi momentul când vom vedea adevărate transformări. Atunci vezi când toti diabeticii renunţă la medicaţia lor, vezi cum dispare
artrita reumatoidă renunţându-se la pastilele anti durere la încheieturi, vezi reducerea colestrolului, şi atunci vezi transformări incredibile în sănătate.
Reporter: Iată ceva la care ar trebui să rumegăm şi avem multe de rumegat/digerat aici, dar vă rog, evitaţi tava cu micul dejun din spatele studioului .
Articolul original îl găsiţi aici.
Pentru cei interesati au aparut deja agricultori si in Romania de grau salbatic, einkorn si exista pe piata chiar si faina obtinuta la moara cu pietre. De asemenea si paine 100% einkorn.