V-aţi pus vreodată întrebarea de ce România se afundă tot mai mult în mizerie şi ruină, economia se prăbuşeşte, corupţia e în floare, inegalităţile şi inechităţile sociale sunt tot mai mari, în timp ce alte ţări, tot foste comuniste, sunt într-o situaţie mult mai bună?!
Cred că acest lucru este din cauza faptului că românii nu iubesc cu adevărat şi nu doresc democraţia. Românii nu vor solidaritate socială, nu vor drepturi egale pentru toată lumea şi nu vor ca majoritatea să decidă în problemele de interes naţional. La noi predomină o mentalitate de tip feudal, burghezo-moşieresc. Mulţi dintre noi ar vrea să fie cu orice preţ mai presus decât ceilalţi, să aibă mai mult decât ceilalţi şi să nu împartă nimic cu ceilalţi. Românul, fie el amărăştean fie din noua „elită” capitalistă, ascunde în el un mic boier/ciocoi, care visează să aibă pentru el cât mai mult, să urce cât mai mult pe scara socială şi să aibă în jurul lui mulţi oameni mult mai săraci decât el, nişte slugi, pe care să le exploateze, să le dispreţuiască şi să se simtă mult mai valoros în comparaţie cu ele.
Cu alte cuvinte, în România valoarea individuală este apreciată nu prin ce face şi realizează fiecare, ci prin cât are în plus sau cu cât este mai apreciat cineva în raport cu alţii. Din acest motiv la noi prind foarte uşor şi au succes permanent ideologii aşa-zise de dreapta, neoliberale, libertariene, fasciste, care promovează individualismul, competiţia, performanţa şi alte aberaţii, care nici în Occident nu mai sunt la modă.
În România bogaţii nu vor să împartă nimic cu cei săraci, căutând să contribuie cât mai puţin la bugetul de stat, dar vor să acapareze tot mai mult din avuţia publică. Naţionalismul este doar o temă de propagandă şi de aceea nu există solidaritate naţională. Aşa că, cei aflaţi la putere sunt foarte uşor dispuşi să vândă interesul naţional în schimbul propriului interes.
Cei din aşa-zisa clasă de mijloc îşi urăsc propriul popor, considerând că cei fără educaţie înaltă, oamenii de la ţară, pensionarii, asistaţii social, sunt cauza tuturor problemelor lor şi de aceea nu ar trebui să aibă drept de vot şi alte drepturi cetăţeneşti, aşa cum ar fi normal într-o democraţie, asta fiind o atitudine elitistă şi fascistă total nepotrivită cu vremurile actuale.
Toate acestea, pe ansamblu, ne afectează negativ pe toţi într-o măsură mai mare sau mai mică, chiar dacă unii nu îşi dau acum seama. Şi pe termen lung înseamnă rezultate catastrofale pentru România şi naţiunea română pe toate planurile. Un popor dezbinat şi lipsit de patriotism este un popor slab şi uşor de manevrat de duşmanii săi externi.
Asta am observat si eu. Asa este. Felicitari pt. articolul pertinent si la obiect. Asta e adevarata fata a acestui popor si nu vrajelile daco-nationalisto-supreme de superioritate neconditionata cu care am fost indoctrinati de servicii.
Pingback: Românilor nu le place democrația | .::: CALIN ADRIAN :::.
De unde stii ca cei din ”clasa de mijloc” își urasc propriul popor? Pentru ca sunt unii care au cazut in plasa/țeapa/propaganda de învrăjbire a claselor sociale între ele, nu inseamna ca asa sunt toti – învrăjbiți împotriva ”cazurilor sociale” și ca ii considera pe acestia principala problema a României. Chiar si la nivelul de distrugere mentală la care a fost adus poporul roman, parerea generala este ca vina o poarta politicienii corupți / clasa politica, NU anumite clase sociale.
Nu sunt de acord deloc cu ideea generala a articolului, care prezina poporul roman ca pe un paria, extrapoland niste exemple pe care le vedem in jurul nostru, mai ales in orasele mari, care de fapt sunt doar exceptii raportat la intregul popor român de pretutindeni, – extrapoland aceste exceptii negative la nivelul intregului popor. Poporul roman nu este deloc asa. Fraza de la ”Romanul, fie el amărăștean….” pana la ”…mult mai valoros in comparatie cu ele” este chiar ofensatoare față de acest popor și față de românii buni care încă mai există în România și în toată lumea, și care sunt MAJORITATEA. E mult mai usor sa observam relele pe care le fac unii membrii din cadrul acestui popor (asa cum fiecare popor are uscaturile lui), pentru ca e in natura umana sa observam ce NU merge, si sa trecem cu vederea pe langa ce functioneaza bine. Nu vedem milioanele/zecile de milioane de romani cu bun simt, dar vedem excepțiile de români ”răi” sau ”superficial răi” (că dacă ar fi pusi intr-un sistem normal la cap nici ăia n-ar mai face rău), si ne aruncam imediat sa extrapolam aceste comportamente la intreaga populatie. Nu este corect deloc.
Nu toţi din clasa de mijloc, dar cei mai mulţi aşa gândesc. Eu vorbesc aici de o mentalitate generală, care nu poate fi negată. Românul are în el ceva de fascist şi feudal şi asta s-a văzut de-a lungul istoriei. Haide să fim realişti şi să nu cădem în naţionalisme siropoase şi false! De felul meu sunt naţionalist până în măduva oaselor, dar nu cred că naţionalismul trebuie să împiedice realismul în gândire. 🙂
Realist gandind si vorbind, comportamentele semnalate de tine sunt EXCEPTII, chiar daca se manifesta poate la multi oameni, tot exceptii raman daca raportam la intreaga populatie de romani. Parerea mea (ca niciunul din noi n-avem sondaje care sa reflecte cu adevarat situatia din teren – dar măcar sa nu jignim un popor pe baza unei impresii). Repet ce-am zis: vedem in mod firesc lucrurile rele, ce NU merge si ce merge prost. Lucrurile bune, normale, in ordine sunt trecute cu vederea. Ele sunt majoritatea. Iar schimbarile de comportament la multi dintre romanii nostri (din oameni cu bun simt care isi vad de treaba lor -> in oameni care mai fac uneori sau chiar des lucruri ”nasoale”) sunt cauzate de distrugerea mentala premeditata cauzata de strainii care ne exploateaza prin sistemul de invatamant si mass media ȘI de saracie – care te distruge fizic si mental si te forteaza sa te adaptezi ca sa supravietuiesti, inclusiv prin fapte mai putin onorabile. Oh well.
Asa este. In multi dintre conationalii nostri predomina un puternic sentiment fascist si feudal. Observi asta cand isi cumpara masini, cand isi fac case, etc. Desi aparent este un caz izolat si oarecum personal doresc sa cunosc si parerea voastra cu privire la urmatorul caz. Am o ruda prin alianta care atunci cand avea 13 ani, visa sa ajunga bogat in detrimentul celor din jur. Apogeul gandirii sale bolnave il reprezenta faptul ca visa ca planeta sa fie curatata de saraci, mutandu-i pe acestia pe Luna, Marte , sateliti artificiali, oriunde in afara Pamantului. Visa ca pe planeta sa locuiasca doar elitele. De unde aceasta gandire? Era indusa, era dobandita din cititul unor diverse carti , ar putea fi ceva genetic, sau era pura manifestare a unei boli psihice? Persoana respectiva are acum aproape 40 de ani si daca il intalnesc, primele lucruri pe care le face este sa se vaite si sa discrediteze Bucurestiul, deoarece uraste fantastic acest oras, fara a veni cu argumente plauzilbile in acest sens.
Da, ai dreptate spunând că nu am făcut un sondaj care să verifice această teorie, dar până la proba contrarie experienţa personală din ultimii ani demonstrează că foarte mulţi români au această mentalitate. 99% din cei cu care am discutat, fi online fie în viaţa reală gândesc aşa, indiferent de poziţia socială. Cred că ţi-ai dat seama că, atunci când spun „românii” mă refer la o majoritate, nu la toţi românii, pentru că generalizările sunt imposibile în practică.
Pe de altă parte, nu înţeleg de ce consideri că, spunând că românii au o mentalitate fascistă şi feudală, asta aduce vreo atingere poporului român sau îi subminează cumva valoarea ca naţiune. Alte popoare sunt fasciste în gândire şi se mândresc cu asta. Noi de ce ne-am considera inferiori?