Credeaţi cumva că, dacă nu mai sunt la guvernare portocaliii lui Băsescu, procesul de înstrăinare a activelor statului a încetat?! Programul continuă neabătut, pentru că este dictat din afara ţării şi supervizat de ambasade.
Guvernul a creat un grup operativ care se va ocupa de listarea pe bursele din Bucureşti şi Londra a unor pachete semnificative de acţiuni pe care statul le deţine la o serie de firme de stat la care are diverse participaţii. Practic, este vorba de trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB):
– firme deţinute majoritar de stat şi neprivatizate ( Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom)
– companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (Telekom, Enel, E.ON)
– societăţi cu participarea statului, minoritară sau majoritară, şi deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota (Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).
Guvernanţii estimează că din vânzarea de acţiuni ale firmelor la care statul este acţionar minoritar se va obţine un miliard de euro la bugetul statului, iar din titlurile companiilor unde este acţionar majoritar se vor obţine finanţări de peste 2,2 miliarde de euro.
Sursa: eNaţional.ro
Guvernul Ponta a ales o metodă mai parşivă şi mai discretă de vânzare a ţării. În loc să privatizeze ce mai a rămas de privatizat, riscând că trezească nemulţumirea şi protestele populaţiei, a ales metoda listării la bursă şi a vânzării de acţiuni. Prin cumpărarea de acţiuni ale statului şi prin majorări de capital, străinii ajung treptat să devină acţionari majoritari şi deci să deţină controlul asupra companiilor listate la bursă, deci practic devin proprietarii lor.
Chiar dacă pe termen scurt guvernul pretinde că echilibrează bugetul, pe termen lung pierde banii pe care i-ar fi încasat din dividende. Deci faptul că se doreşte creşterea veniturilor bugetare este doar un pretext.