Referendumul de ieri, care a avut loc în Grecia, a agitat mult opinia publică din întreaga Europă. Chiar şi în România s-au creat două tabere, în care una din părţi se declara alături de poporul grec şi îl îndemna să voteze NU, iar cealaltă tabără considera că grecii îşi merită soarta pentru că sunt puturoşi, consumă mai mult decât îşi pot permite şi apoi nu vor să-şi plătească datoriile.
Tot acest spectacol public, susţinut intens de mass-media, nu a fost însă decât o uriaşă manipulare, în plasa căreia am căzut şi eu la început. Manipulatorii au folosit metoda lor preferată, adică „divide et impera”. Au fost create două tabere şi puse una împotriva alteia pe o temă complet falsă şi înşelătoare.
Unii erau convinşi că grecii trebuie să voteze NU şi dacă se va întâmpla asta, va fi o uriaşă victorie pentru toată Europa împotriva troicii FMI/BM/UE, iar alţii considerau că grecii trebuie să voteze DA şi să accepte condiţiile FMI.
Ceea ce s-a omis în toată această manipulare, a fost tocmai ce este esenţial la un referendum: care era întrebarea la care trebuia răspuns cu DA sau NU! Nu am aflat nici până la ora asta din presă care a fost întrebarea şi cum a fost ea exact formulată, dar am dedus că grecii, dacă votau DA, asta ar fi însemnat că acceptă programul impus de FMI, iar dacă votau NU asta însemna că resping condiţiile impuse de Fond.
Şi care este programul impus de FMI? Ei, aici e şmecheria! FMI voia program de AUSTERITATE, deci grecii au spus NU austerităţii. Austeritate ştim cu toţii ce înseamnă pentru că am trăit-o din plin sub dictatura lui Băsescu, dar ce înseamnă că grecii nu mai vor austeritate?! Dacă nu mai e austeritate înseamnă că guvernul elen trebuie să facă noi împrumuturi, asta chiar dacă o parte din datorie este ştearsă sau plătită din banii UE! Deci până la urmă se va întâmpla ceea ce şi-a dorit de la bun început FMI, adică Grecia să rămână în continuare sclava cămătarilor internaţionali, la fel ca restul statelor UE. Iar chestia cu sfârşitul austerităţii şi tipărirea de noi miliarde de euro fusese de asemenea dorinţa UE, fiind anunţată de oficialii de la Bruxelles cu mult înainte de reizbucnirea crizei din Grecia!
Citiţi aici: Banca Centrală Europeană va tipări un trilion de euro pentru a preveni deflaţia
De asemeni însuşi Barack Obama anunţa cu ceva timp în urmă că Grecia trebuie să renunţe la programul de austeritate, pentru a-şi putea plăti datoriile!
Deci să fie clar! Grecii nu au votat pentru ieşirea din UE, nici pentru ieşirea din zona euro şi nici măcar pentru încetarea relaţiei cu FMI şi Banca Mondială. Ei au votat pentru „sfârşitul austerităţii”, adică pentru menţinerea legăturii cu FMI, rămânerea în zona euro şi contractarea de noi împrumuturi. Chiar şi Tsipras a declarat aceste lucruri, după ce rezultatul referendumului, 61,3%-NU şi 38,7%-DA, a fost sărbătorit şi considerat o mare victorie naţională.
În concluzie, O MARE ŢEAPĂ, pe care am luat-o cu toţii!
Nu era vorba de iesire din UE. Din UE nu se poate iesi…nu legal …nu deocamdata (nu exista procedura pentru asa ceva). Era vorba de iesirea din zona euro.
Pana una-alta, grecii au facut un mare pas inspre libertate, inspre iesirea de sub sclavia FMI.
Bineinteles ca se urmareste si dezbinarea, dar de data asta organizatorii ei au cam luat teapa: s-a votat clar NU, desi sondajele initiale de la toate tembelizoarele aratau un pic de avantaj inspre DA.
Foarte interesanta explicatia.
De zile intregi ma intreb ce se ascunde in spatele agitatie din Grecia.
Mai spuneau unii ca are ca scop, la final, federalizarea Europei…
Numai bine!
Ce pas spre libertate a făcut Grecia, dacă rămâne în zona euro şi va face în continuare împrumuturi la FMI?
Libertatea de a alege intre cu vaselina sau fara
…nu-i chiar asa de sigur ca va ramane in zona euro…surprizele de acum incolo vor apare…
D-le Dan, am explicat pe larg aici:
https://xaeus.wordpress.com/2015/07/07/victoria-greciei-contra-mafiei-financiare-internationale/
Jaful MFI trebuie oprit si cu cat lupta mai multi, cu atat mai bine.
Totuşi, din articol nu reiese cum au votat grecii împotriva acestui jaf, pentru că ei au votat împotriva austerităţii, nu pentru încetarea acordurilor cu FMI şi renunţarea la euro. Dacă resping austeritatea înseamnă că trebuie să facă noi împrumuturi, pentru că altfel nu au cum să facă rost de bani pentru economie şi cheltuielile statului.
Eu in locul lor as proceda ca Islanda care a raspuns simplu: sunt de vina politicienii corupti, asadar luati banii de la ei, nu de la tara.
Indatorarea si mai adanca nu e in niciun caz o solutie.
Dar oare de la politicienii nostri cine cand si cum vor lua banii care cu mare maiestrie „i-au castigat” ?
cum adica sa te pacaleasca si pe tine?! minciunile lor sint asa de proaste ca efectiv nu-mi dau seama cum mai pot pacali pe cineva. in plus sint repetitive asa ca si daca nu le vezi la inceput cu timpul le poti percepe inainte de-a fi spuse. 🙂
bloomberg a venit cu solutia pt europa si au propus deja statele unite ale europei si o banca gen fed care sa hotarasca totul. practic se propune defintarea stetelor europene. cu ttip introdus vom avea de facto unirea euro atlantica adica extinderea imperiului american la modul oficial. daca nu inchideai dr iti puteam da linkul.
M-au păcălit prin omiterea unor detalii şi inducerea în eroare în ceea ce priveşte scopul referendumului.