Un tânăr de 17 ani a spus într-un comentariu aici, că vrea să vândă un aparat foto Smena 8M pentru a-şi cumpăra un DSLR. De multe ori am constatat această opinie, la cei care vor să se apuce de fotografie sau să avanseze în acest domeniu, anume că trebuie să achiziţionezi aparatură performantă pentru a face fotografii reuşite.
Este total greşit să crezi că dacă ai un DSLR „şmecher” te transformi dintr-o dată într-un fotograf genial, de parcă aparatul ar fi dotat din fabricaţie cu talent şi alte calităţi specifice omului. Am mai spus asta şi o repet: 20 – 25% în fotografie contează tehnica, abilităţile tehnice ale fotografului şi simţul său estetic, iar restul de 75 – 80% înseamnă multă răbdare şi perseverenţă.
Prima şi cea mai mare greşeală pe care o fac începătorii şi amatorii este că vor să fie geniali din prima zi. Cred că, dacă au pus mâna pe un DSLR, se duc într-un parc şi trag la foc automat 30 de cadre, se vor întoarce acasă cu 30 de fotografii senzaţionale. Dacă îşi vor dezvolta însă simţul critic şi vor învăţa şi câteva reguli de bază ale compoziţiei, vor constata, după ce vor descărca imaginile de pe cardul de memorie, că în loc de fotografii, se vor alege doar cu câteva „poze”.
Fotograful profesionist, spre deosebire de amatorul începător, se gândeşte mult mai mult înainte să apese pe declanşatorul aparatului foto. Dacă veţi întreba orice mare maestru fotograf – care are la activ premii, expoziţii şi sute de fotografii publicate – câte fotografii reuşite scoate într-un an, vă va răspunde, mai mult ca sigur, că nu mai mult de 3 – 4 fotografii. Asta în condiţiile în care realizează efectiv câteva mii sau zeci de mii de cadre în anul respectiv.
În concluzie, munca de bază a unui fotograf presupune mai mult răbdare şi perseverenţă decât creativitate, inspiraţie şi un aparat foto scump. Din sutele de fotografii făcute în cele mai diverse momente şi condiţii, după ore de testare a diferitelor combinaţii de încadraturi, unghiulaţii şi diferite setări pentru parametrii aparatului foto, urmează alte ore de muncă, de selecţie a celor mai reuşite cadre, apelând ulterior, bineînţeles şi la serviciile Photoshop-ului. 🙂
Pingback: Răbdarea şi perseverenţa, calităţi esenţiale pentru un fotograf - Ziarul toateBlogurile.ro