Primul meu aparat foto l-am cumpărat în 1990 din târgul care se ţinea pe strada Gherghiţei din Bucureşti, pentru cei care îşi mai amintesc. Era un Smena 8M, nou-nouţ, cu husă de piele, pe care am dat vreo 400 de lei comunişti, din ăia cu figura lui Nicolae Bălcescu pe ei. 😆
Smena 8M este un aparat foto rudimentar pentru standardele actuale, fabricat în fosta URSS, între anii 1970 şi 1993 de către LOMO (Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie). Are o construcţie destul de simplă, dar şi multe chestii enervante, mai ales pentru cineva obişnuit cu aparatele foto digitale de astăzi.
Bineînţeles că este o cameră pe film, de 35 mm, pentru că digitalul în fotografie nu exista la acea dată, cel puţin la nivelul consumului de masă.
Partea care mă stresează cel mai tare la acest aparat este faptul că filmul avansează manual, iar rotiţa care indică poziţiile rămase este total aiurea. Aşa că, dacă nu eşti atent, poţi face duble expuneri sau poţi rămâne cu cadre netrase.
O altă chestie stresantă este faptul că shutter-ul se armează manual, cu o clapetă situată în lateralul obiectivului. Dacă nu ţii degetele cum trebuie, se întâmplă ca această clapetă, în momentul declanşării, să se lovească de ele şi să modifice astfel timpul de expunere, făcând imaginea inutilizabilă.
Partea interesantă este modul cum se setează timpul de expunere, diafragma şi focusul. Pe marginea de sus a obiectivului sunt nişte pictograme, care afişează nişte norişori, un soare care iese din nori, soare puternic etc. Cu acestea se setează timpul de expunere, orientativ, în funcţie de cum apreciem vremea de afară. Există şi poziţia extremă, cea după „cerul înnorat”, în care timpul de expunere este setat pe bulb (nelimitat).
Diafragma se setează cu ajutorul unui inel central, în funcţie de sensibilitatea filmului (ISO sau DIN), trecută de producător pe cutia acestuia. Focusul se setează manual, tot aproximativ, în funcţie de distanţa până la subiect. Şi în acest caz avem un inel pe obiectiv unde sunt trecute distanţele şi nişte pictograme sugestive pentru portret, două persoane, grup, clădiri şi infinit.
Iată câteva date tehnice mai detaliate ale acestei camere:
- Lentile: Triplet 43, 40 mm, f/4; 3 elemente
- Plaja focală: de la 1 m la infinit, scale-focus
- Timpi de expunere : Bulb, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250
- Tipul shutter-ului: 3 lamele, tip diafragmă
- Valori diafragmă: f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16
- Tipul filmului: 35 mm
- Dimensiuni: 70 x 100 x 60 mm
- Greutate: 289 g
În ciuda construcţiei rudimentare şi a neajunsurilor, această cameră a devenit o mică legendă, dând naştere chiar şi unei mişcări în arta fotografică, numită lomografie. Există chiar şi tutoriale Photoshop care arată cum poate fi făcută o fotografie digitală să arate ca una făcută cu un aparat de tip „lomo”.
Am făcut această descriere a camerei Smena 8M, pentru că mi-am reamintit curând de ea şi am de gând să reîncep s-o folosesc. După ce i-am făcut inaugurarea, în urmă cu vreo 14 ani, într-un week-end romantic la munte cu aleasa inimii mele de atunci, am mai folosit-o pentru distracţie, ocazional, până prin 2005. Timp de 5 ani camera a stat nefolosită cu un film în ea, pe care am să-l dau acum la developat. După ce o repun în funcţiune, vreau să mă pun serios pe treabă şi să văd ce opere de artă pot scoate cu această mică „bijuterie” comunistă. 🙂
Rareori găsesc pe un blog romanesc referințe la smena 8m. Acum scriu un post pe situl meu de tutoriale despre colecția mea de aparate foto, si am ajuns la Smena 8m, aparatul meu preferat din cauza tuturor imbecilităților de proiectare.
Filozofia după care au fost făcute aceste imbecilitate este reverul filozofiei Kodak dar servesc același scop. Kodak a simplificat aparatele pentru ca publicului sa ii fie mai ușor sa îl folosească. Lomo simplificat aparatul pentru ca toata lumea sa si-l permită. Unele pentru toata lumea, gândirea tipic ruseasca care acum nu îmi mai pare atât de greșita.
Nu smena 8m a pornit mișcarea lomografica ci Lomo LCA, un aparat de export care nu a ajuns decât după anii 90 in Europa de est. Dar cu toate astea 8m este preferatul Lomo.ro .
Din informaţiile mele mişcarea lomografică a fost iniţiată de doi turişti austrieci, care au descoperit acest tip de aparate într-un magazin de vechituri din Praga.
http://www.youtube.com/watch?v=Pd-fufbjeo0
(documentar BBC)
Nu este vorba de turisti, este vorba de ce am numii acum „hipsteri”.
Da am văzut şi eu o parte dintr-un astfel de documentar, nu sunt sigur dacă e tot ăsta. Totuşi nu am reuşit până acum să obţin cu Smena 8M, efectul de vignetare care se obţine cu aparatele Holga şi nici supra saturarea culorilor şi virarea lor spre verde sau galben, chestii cu care se laudă lomografii. Trebuie să mai încerc. Tocmai am cumpărat nişte filme expirate.
Imi poti spune te rog, daca stii de unde pot achizitiona film pentru acest model de aparat. Il am in dotare si as vrea sa vad daca mai produce ceva:)
De oriunde se vând filme foto de 35 mm. Dacă eşti din Bucureşti încearcă în pasaj la Lipscani sau în pasaj la metrou Unirii. Poţi să comanzi şi pe Internet de la f64, dar sunt mai scumpe.
Dar vezi să fie color, căci filmele alb-negru nu prea mai ai unde să le developezi, dacă nu ai laborator personal. 🙂
Primul aparat foto pe care mi-l amintesc (si, desigur, pe care am avut placerea sa-l declansez si eu in frageda pruncie) a fost acest 8M (cred ca-l mai are si acum tata pe undeva). La vremea respectiva, nu gaseam fotografia ceva demn de interes, asa ca am si uitat de el pana azi. Anyway, zilele trecute am gasit intr-un dulap al bunicii un Smena 8 (varianta lui 8M mai veche si cu un design mult mai „de epoca”), de care am devenit total fascinat. Inca ma chinui sa-i montez un film (digitalu’ m-a dezobisnuit, bata-l vina). Abia astept sa-l pun la lucru, sa vad ce iese. Sper sa nu ma lovesc prea tare de problema cadrelor neexpuse sau si mai rau, a imaginilor suprapuse. Daca nu ies monstruozitati prea mari, am sa le scanez si cu permisiunea voastra am sa postez si link-urile.
Dacă aparatul este Smena 8M şi funcţionează corect, are un mecanism de blocare a înaintării poziţiilor, care se deblochează numai după ce ai declanşat aparatul. Dacă eşti atent poţi evita fotografiile dublu expuse, dar dacă ies aşa nu nimic, e un efect artistic. 🙂
Aparatul meu e Smena 8, care s-a fabricat intre ’63 si ’71, taticul lui 8M (din cate m-am documentat pe net, eu am editia aparuta prin ’65). Am descoperit pana la urma si eu ca are totusi un mecanism de blocare la avansare, doar ca mi se paruse putin cam lunga cursa la primul cadru, de-asta ma speriasem ca e ceva in neregula. Oricum, multumesc mult pentru raspuns! 🙂
Cu plăcere şi dacă ai poze făcute cu Smena, poţi să pui oricând link către ele în comentarii! 🙂
am si eu un aparat smena 8m si mi-a parut bine ca il mai folosesc si alti oameni eu nu l-am mai folosit se 17 ani dar parca as vrea sa-l pun iar la treaba.Mi se pare totusi un aparat bun desii nu-i asa complicat mai vreau detalii sau patenii despre el .va multumesc
eu_tenzi@yahoo.com as vrea mai multe detalii despre smena 8m
Poate voi mai publica articole despre Smena 8M, în măsura în care voi mai obţine informaţii. Cel mai bine însă, pentru a cunoaşte un aparat pe care îl ai, este să bagi film în el şi să începi să faci poze. 🙂
da bine normal dar eu faceam poze cand eram domnisoara imi ieseau nu ceva ,ceva imi iesea dar as vrea sa fac acum ceva mai bune eu am si digital e mult mai simplu dar mi-e dor sa fac cu cel smena e ceva ,eu il am din 1987 am fost la mare si in delta si acolo l-am folosit prima data si mi dor de vremurile alea.
Mda, păi Smena e un aparat simplu, nu cred că ai nevoie să ştii mai mult decât am scris eu aici. Îţi mai trebuie puţină pasiune şi un loc unde să developezi filmul. 🙂
va multumesc de comenturi la toti toti ati fost draguti ,eu o sa incerc sa fac poze cu acest aparat Smena 8M.
Si eu am un Smena 8m, defapt bunicii, dar numai acum incep sa gust din arta fotografiei din cauza varstei mele, 17. Totusi, as dori sa il vand pentru a-mi cumpara un DSLR.
Stiu ca gresesc postand ca vreau sa vand asa ceva, dar vreau sa stiu daca inca mai sunt oameni interesati de asa ceva.
Sunt mulţi oameni interesaţi de Smena 8, dar preţul de vânzare al unui astfel de aparat este de maxim 50 de RON, bani care nu sunt suficienţi pentru a achiziţiona un DSLR. 🙂
Dacă te pasionează cu adevărat fotografia poţi obţine rezultate bune şi cu o cameră digitală compactă, sau chiar cu un Smena 8M, nu ai nevoie neapărat de un DSLR!
Pingback: Rabdarea si perseverenta, calitati esentiale pentru un fotograf | Dan Tănăsescu
Un articol bun dupa parerea mea. Se spune ca acest aparat a fost proiectat sa creasca vanzarile de film, deoarece filmul avanseaza mai mult decat e necesar. La vremea lui era considerat un aparat bun. Este si acum daca suntem nostalgici; practic e sub standardele de azi. Ceea ce il face versatil e functia bulb, care acum este oferita numai de aparate tip (D)SLR. Fara nici un dubiu e o piesa de colectie.
Cat despre folosirea lui, singurul motiv e nostalgia. Filmul fotografic din comert e diferit de ce se gasea acum 10 ani: e mult mai performant. Am vrut personal sa testez asta si am folosit un Fuji de 400 (negativ color) cu un Practika LLC. Am incercat toate treptele de expunere de care dispune aparatul si expunerile au fost bune. Concluzia e ca in afara de bulb, la acest aparat valorile timpilor de expunere nu mai conteaza, poate doar la evitarea imaginilor neclare datorate miscarii.
In plus, ar trebui sa folosesti un diapozitiv in loc de filmul cumparat din statia de metrou pentru niste culori decente. Am lasat la urma focalizarea aproximativa care nici nu se apropie de focalizarea automata a aparatelor digitale.
dam167´s last blog post ..e 7 ianuarie 2011
Eu îl folosesc doar ca hobby. Poţi jongla puţin şi cu setările la diafragmă şi timpii de expunere. Încerc să folosesc timpi de expunere cât mai mici pentru că altfel imaginile încep să iasă neclare. Acum vreau să încerc puţin şi cu filme expirate, care îmi permit să deschid ceva mai mult diafragma. Am şi un Samsung Fino 800, tot pe film, care are şi el modul Bulb, dar este limitată la 60 sec.
Pingback: Mancatoria si placerea de a injura | Dan Tănăsescu
SMENA 8M este o oroare de aparat, cel mai prost din cate s-au vazut pe teritoriul Romaniei inainte de 1990.Chiar si ORIZONT-urile romanesti sint supertehnice, pe langa aceasta „cutie”.
L-am cumparat in Sept 1989 cu 100 de lei din magazin (sau 200, eram in primele zile ale calsei a 9a) si am facut multe filme alb-negru cu aceasta relicva.Multe nu au iesit datorita mecanicii defectuoase si lipsei mele de experienta, dar cele care au iesit sint incredibil de clare pt o asa „gluma de aparat”.
Avansarea filmului, derularea inapoi a filmului erau asa de aproximative ,ca numai abilitatea extrema, experienta indelungata si norocul faceau ca sa obtin 36 de poze dintr-un film.
Am avut 2 la un moment dat, pe care le-am daruit unui incepator, „sa-si faca mana”:)))))
Smena 8(pret: 305 lei in 1967) si Smena 8M sunt aparate bune, pentru cine vrea cu adevarat sa citeasca cu atentie manualul de utilizare si sa invete mai intai cum sa le foloseasca corect. Cu Smena 8M este mult mai usor de lucrat, datorita marcajelor moderne(pentru momentul la care a fost fabricat)Si, da, contorul de imagini creeaza probleme daca nu este „setat” corect, conform manualului.Eu am folosit Smena 8, am developat filme a/n (si am facut fotografii in laborator propriu incepand din 1967 pana in 1990). Nu sunt profesionist, sunt un amator, nu doresc sa dau lectii nimanui, dar sa stiti ca daca veti pune imagini realizate cu Smena langa altele, realizate cu orice alt aparat, nimeni nu va vedea vreo diferenta.De ce? Pentru ca nu conteaza aparatul, conteaza cine apasa pe buton!Eu folosesc si Canon si Voigtlander(numai pe „manual” si fara exponometru) si sunt multumit de imaginile obtinute. Si aceasta se intampla pentru ca am avut la inceput un Smena 8(il mai am si acum) pe care nu l-am considerat „o oroare, o relicva, cel mai prost”. Un aparat cu obturator tip Compur si obiectiv cu lentile de sticla optica tratate antireflex si fabricate dupa reteta germana(„preluata”, cred, de rusi, dupa razboi) nu are cum sa fie de proasta calitate… si va rog sa va uitati si la aparatele(Kodak, etc) din aceeasi categorie, produse in Vest in aceeasi perioada…. Iar cine se plange de parghia de armare a obturatorului(adica: „shutter lever”, in „romgleza”), sa citeasca pe net si despre „Contax/Kiev grip” (ca e mult mai dificil decat la Smena) ca sa vada cum este si pe la „case mai mari”…Si nu sunt nici nostalgic, nici avocat al produselor rusesti….”no offence, please!”
Eu nu am spus că Smena 8M nu este bun. Am făcut fotografii cu el şi au ieşit excelent. L-am prezentat în mod critic pentru a scoate în evidenţă atât avantajele cât şi dezavantajele în raport cu tehnologia actuală.
Sunt de acord, am citit atent ce ati scris dumneavoastra despre Smena 8M, va respect opinia, si sper ca nu v-am suparat.Prin ceea ce am scris eu nu va critic, doar am simtit ca trebuie sa apar in pic aparatul acesta in fata unor opinii putin mai „radicale” pe care le-am citit aici. Mi-ar place sa gasesc un capac de obiectiv de Smena 8 (nu 8M) care avea si rol de parasolar, exact ca la aparatele germane Werra.
Nu m-am supărat. 🙂 Aparate vechi foto şi accesorii se găsesc pe la consignaţiile din centrul vechi al Bucureştiului.
Din pacate, vad ca de pe Covaci au disparut trei dintre ele, iar una(la Constantinidis) nu este deschisa(este in renovare)…si mai este inca una, in pasajul de langa Politie…
Uite magazinul ăsta cred că nu a dispărut. http://www.fotohobbyshop.ro/acasa/
Da, il stiu bine, dar nu l-am mai mentionat datorita faptului ca am avut o experienta neplacuta cu ei…Mai exact: am vazut, de mult, un aparat afisat la vanzare, mi-au confirmat ca il au, am rugat sa il retina pentru ca il cumpar(le-am dat si numele meu si ora la care vin), au zis OK, iar cand m-am prezentat acolo(in acceeasi zi), la ora stabilita, mi-au zis ca, de fapt, nu il (mai) au…De atunci nu am mai intrat acolo, pentru ca nu imi place sa am de-aface cu oameni care promit si nu se tin de cuvant.
Eu nu prea am cumpărat de acolo pentru că preţurile mi se par exagerate pentru produse second hand, dar mă gândeam că ar merge pentru un accesoriu mărunt să apelezi la ei.
Recunosc ca ma uit foarte des pe site-ul lor(si pe altele, cu profil/domeniu identic), dar nu au ceea ce caut eu…iar parasolare de Werra si mai ales de Smena sunt greu de gasit,la fel si filtre pentru obiectivul de la Smena, de exemplu).Si aveti dreptate, au preturi cam mari…
(Mai aveau si o vitrina „muzeu” cu aparate vechi(nu stiu daca o mai au).
Buna..Ma bag si eu in conversatie deoarece tocmai am descoperit ca detin si eu un asemenea obiect..Stiti,primul lucru care mi a venit in minte a fost sa vad cum functioneaza,daca functioneaza si ce este cu el,am descoperit pe langa el si un blitz..Chiar interesant din punctul meu de vedere,cred ca zilele astea am sa caut un film potrivit si incerc sa vad daca mai functioneaza.M am uitat si pe Ebay,sa vad cam care este pretul lui si am aflat cu stupoare ca acesta este extrem de mic,chiar nu ma asteptam,ce sa mai zic de site urile din Romania unde am vazut un asemenea aparat la 20-30 lei,mi se pare total jicnitor,da ma rog. Imi place blog-ul dumneavoastra chiar daca cei de varsta mea nu prea se mai intereseaza de lucrurile vechi,cu sau fara valoare,atat sentimentala cat si materiala..Va doresc o zi frumoasa si toate cele bune.
Mulţumesc! Dacă ai găsit şi bliţ pentru Smena înseamnă că eşti chiar norocoasă! 🙂
Elissa, va rog sa cautati pe http://www.butkus.org manualul de utilizare pentru Smena 8, poate se gaseste acolo, iar mai tarziu, poate veti scrie tot pe acest blog despre imaginile obtinute cu acest aparat…In legatura cu pretul, nu trebuie fiti suparata, asta este valoarea lui actuala pe piata noastra din Romania, deoarece inainte de ’89 aceste aparate erau ieftine si se gaseau de vanzare peste tot…
Da, există pentru că l-am descărcat şi eu mai demult de acolo, dar nu mai ştiu pe unde l-am rătăcit. 🙂
Sper sa nu va suparati ca intervin cu ceva nou la acest subiect: cautand informatii despre un aparat foto, am reusit sa gasesc pe internet o imagine au unui aparat Smena( insa este Smena 5,nu 8) cu parasolar si capac ! Imaginea se afla pe un blog: http://www.camerapage.blogspot.com – o colectie de aparate foto . Este a doua oara in viata mea cand vad un parasolar de Smena!
Interesant!
Cat ma incanta si relaxeaza acest articol ! Smena 8M a fost si primul meu aparat de cand aveam 12 ani si vizitam cercul foto din Iasi. Ai mei imi luasera si aparat de marit, iar una din baile apartamentului se transformase in laborator foto. Patru ani mi-am muiat mainile in revelatoare si fixatoare…pana cand hobby-ul mi-a acaparat prea mult timp si a devenit prea costisitor (si neproductiv).
Pentru ca am avut si un Vilia si un Zenit 11 dupa mai multi ani, toata consideratia pentru aparatele rusesti.
Multumesc pentru amintirile evocate !
Plăcerea e şi de partea mea! Eu şi acum dacă aş avea un Zenit l-aş folosi cu plăcere! 🙂
Dragilor, fiecare are o pasiune. Ma bucur ca a voastra este fotografia. A mea este bicicleta si tot ce tine de ea. Totusi, am 2 camere foto clasice, cu film, pe care sincer va spun ca nu le folosesc…am incercat mai demult, dar n-a existat atractie pentru fotografie in cazul meu. Camerele sunt in stare excelenta si se odihnesc, in asteptarea unui/unei pasionat/e. Una este aproximativ din 1980, Smena 6 si are si blitz cu cablu pt priza, cealalta este Smena Symbol din 1991, care arata absolut ca noua, am inca si manualul si bonul de casa. As vrea sa le dau, dar nu oricui, pentru ca tin la ele, ci cuiva care imi promite ca le va folosi si le va ingriji. Daca cerinta de mai sus este indeplinita, pretul conteaza mai putin. Evaluati voi pretul pentru fiecare dintre ele si apoi scadem jumatate.
Sunt din Bucuresti, dar ajung relativ des in Pitesti, Craiova, Rm Valcea, Sibiu si as putea sa vi le aduc. Va astept la 0765527598, 0771641417 sau vanveex@yahoo.co.uk. Dan
….si ca sa nu ramana acest subiect fara o completare, va anunt ca acum o ora mi-am cumparat un Smena 8M cu 10 Lei, de la coltul strazii, unde se mai aduna lumea Duminica dimineata ca sa vanda diverse lucruri vechi.Am pus deja in aparat un film Kodak de 200 ISO.
Preţul e dublu faţă de cel la care se vinde pe Internet.
Nu am mai verificat de mult preturile pentru Smena, pe internet. L-am cuparat de la o doamna in varsta, care pana in acel moment nu vanduse nimic…asa ca am zis ca 10 Lei(100000 Lei vechi)n-o sa fie o gaura prea mare in bugetul personal. Ca sa fiu sincer, in suma asta a mai intrat si un Olympus NEWPIC 100,care este defect, dar cine stie, poate voi reusi sa il repar.
A, scuză-mă am greşit, deci ai dat 10 RON! Preţul minim pe Internet e 45 RON, deci l-ai luat foarte bine! 🙂
Si eu mi-am cumparat un Smena 8M prin 95′.De fapt primul meu aparat. 🙂 Eram foarte interesat atunci sa fac poze.Aveam 14 ani.Si mi-au iesit de la primul film. Apropo,era un ‘scotch’ de 24 de pozitii. Ieseau pozele bune pentru vremea aia.Ma straduiam sa focalizez corect si-mi iesea. Din pacate am vandut aparatul prin 2001. Acum,in era digitala era un ‘vintage’ valoros. Cel putin pentru mine.
Ieri, pe un forum, am scris iar despre Smena. Apoi cineva a scris ca Smena este un aparat „slab”, fara sa scrie de ce este convins de asta…dar a avut grija sa scrie ce aparate rusesti are de vanzare, cu toate ca tema discutiei era doar despre aparate rusesti, nu despre vanzare/cumparare sau preturi.
Ce importanţă are dacă Smena e slab sau nu, atâta timp cât tu îl iubeşti şi îţi place să faci fotografii cu el? 🙂
Acum cateva zile am dat peste un anunt „şoc” in care cineva cerea 200 de Euro pe un aparat Smena 8M si chiar mentiona si rezolutia: 8Mp !…
E total aiurea preţul şi chestia cu megapixelii! 😆