Am întâlnit foarte des o mentalitate naivă, ca să nu spun idioată, conform căreia schimbarea într-o societate depinde de toţi membrii săi luaţi separat. Expresii ca “depinde de noi toţi”, “depinde de tine însuţi să schimbi ceva”, “noi toţi suntem de vină”, “dacă fiecare cetăţean ar arunca hârtiile la coş” etc. Unii încearcă să iniţieze diverse campanii civice pe Internet, tot felul de acţiuni de responsabilizare socială gen “Let’s Do It Romania”, dar rezultatele sunt cele pe care vedem cu toţii.
În realitate, datorită felului cum este organizată şi cum funcţionează o societate, numai un număr redus de indivizi, situaţi în poziţii-cheie, pot avea o oarecare influenţă în transformarea şi evoluţia socială. Este un mit, ca şi ideea de democraţie dealtfel, că un membru obişnuit al societăţii poate avea, prin atitudinea şi acţiunile sale, un impact sesizabil asupra societăţii din care face parte.
Pentru a putea face o schimbare, cineva trebuie mai întâi să fie suficient de inteligent şi iniţiat în tainele mecanismelor sociale. Apoi trebuie să se afle în poziţia-cheie care îi oferă pârghiile necesare acţiunii şi nu în ultimul rând, o anume charismă şi putere de influenţă asupra celorlalţi.
Există 4 categorii de persoane care pot avea un impact major în cadrul unei societăţi:
- Liderii politici, prin rolul lor de conducători ai destinelor unui popor şi prin accesul la resursele executive, legislative, financiare şi diplomatice ale statului.
- Liderii spirituali, care pot fi din domeniul religiei, al culturii sau pur şi simplu creatorii unor curente de opinie cu mare influenţă asupra maselor. În această categorie intră şi elita intelectuală a unei naţiuni.
- Persoanele publice din mass-media. Aici avem jurnaliştii de marcă din presă şi vedetele tv, care prin popularitatea lor pot impune anumite idei şi curente de opinie.
- Persoanele potente financiar-economic. În această categorie intră oamenii de afaceri, bancheri, investitori, în general oameni foarte bogaţi care prin resursele financiare de care dispun şi datorită influenţei lor în mediile înalte pot impune anumite măsuri în domeniu legislativ, pot promova anumite curente de idei în presă şi mediile de comunicare, pot sprijini şi finanţa anumite acţiuni civice etc.
Dacă eşti un simplu cetăţean, care pleacă dimineaţa la muncă şi se întoarce seara, care are credite la bănci şi se zbate zi de zi, pentru asigurarea traiului zilnic, achitarea taxelor la termen şi eventual o vacanţă de câteva zile pe an, nu are rost să te amăgeşti că poţi schimba ceva. Dacă ţi s-a spus că stă în puterea ta să schimbi lucrurile, să fii sigur că eşti manipulat!
Sa stii ca si eu sunt de aceasi parere. Mereu am spus ca daca vrei sa schimbi ceva, atunci trebuie sa te afli acolo sus, la turnul de control, pentru ca odata ajuns sus, ai o oarecare libertate de schimbare – asta daca nu te lasi dus prea mult de val si iti pierzi adevaratele valori.Acest lucru il afirm de multa vreme, insa nu aud decat „Ce ai putea tu sa faci?”,” Nu sunt decat vise copilaresti” etc. etc.Ideea e ca unii sunt facuti pentru a conduce(si pot schimba ceva in acest sens), in timp ce altii sunt facuti pentru a fi condusi( acea grupa de oameni prea lasi pentru a se zbate sa ajunga in varf)- oricum, e doar o parere.O zi buna
Nu e vorba de faptul că unii oameni sunt prea laşi, ci pur şi simplu aşa e construită şi funcţionează societatea. Cei care spun că tu, ca simplu cetăţean, ai putea să faci ceva sunt manipulatori care vor să inducă un sentiment de vină celor care sunt conduşi de cei de la vârf şi care nu-şi fac datoria.