La discursul pe care l-a ţinut cu ocazia galei „Personalităţile Anului 2011” organizată de publicaţia Nine O’Clock, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein a făcut o serie e afirmaţii surprinzătoare, referindu-se la protestele care au loc în această perioadă în România.
Mesajul meu este unul de optimism pentru România. Deşi încă odată vedem mii de cetăţeni în stradă, în frigul iernii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de situaţia lor actuală, am încredere în această ţară şi potenţialul său. Întâi de toate pentru că deşi există suficiente motive de descurajare, simplul fapt că oamenii îşi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea păreri diferite fără a se teme că vor fi împuşcaţi de pe acoperişuri este un semn al progresului. Dacă aveţi îndoieli în această privinţă, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei ce părere au.
Sursa: Jurnalul.ro
Nu ştiu ce a fost în capul domnului ambasador şi nici nu pot ghici exact ce a vrut să transmită cu mesajul său, dar mie îmi aduce aminte de filmele cu mafioţi, în care gangsterii încearcă să îşi intimideze un adversar. În loc să îl ameninţe direct cu moartea, îl apucă de umăr şi îl sfătuieşte să fie atent, să aibă grijă, că viaţa este nesigură şi oricând poate avea un accident de maşină, poate fi tâlhărit, îi poate sări maşina în aer etc.
Să ne amintim şi de mesajul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland, care pe data de 19 ianuarie a îndemnat atât autorităţile române cât şi manifestanţii să nu recurgă la violenţă, iar la doar câteva minute de la difuzarea comunicatului au început confruntările între jandarmi şi protestatari.
Poate este un mod voalat al Washingtonului de a transmite României un avertisment că s-ar putea să devină o a doua Sirie, în caz că nu urmează direcţia care i-a fost trasată.
Pingback: Cine sunt lunetiştii din Siria? | Dan Tănăsescu