Motive pentru care eşti refuzat la angajare

By | 13 octombrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Dacă ai neşansa să rămâi fără un loc de muncă, găsirea unei noi slujbe este un adevărat coşmar în ziua de azi, Motivele, mai exact pretextele, pentru care eşti refuzat la zecile de interviuri la care te duci, sunt multiple, iar obiceiul angajatorilor de a nu te mai anunţa în caz că ai fost respins, este omniprezent.

Revista Fortune a făcut un sondaj în rândul a 1.500 de recrutori şi manageri de resurse umane, pe care i-a întrebat care sunt cele mai puternice motive din cauza cărora îi resping pe candidaţii pentru un post. Deşi studiul se referă la situaţia din Statele Unite, cred că rezultatele se potrivesc foarte bine şi pentru piaţa muncii de la noi.

1 .”Slalomul” printre slujbe şi angajatori. Faptul că au încercat mai multe joburi din domenii de activitate diferite sau că au schimbat locul de muncă o dată la mai puţin de un an este motivul pentru care recrutorii îi resping cel mai des pe candidaţii pentru un job. Aceste situaţii sunt „responsabile” pentru 40% din respingeri.

2. Specializările învechite. Dacă cei care participă la interviurile de angajare au specializări care nu se mai caută pe piaţa muncii sau nu sunt la curent cu noile tehnologii apărute în domeniul în care vor să se angajeze, 31% dintre recrutori spun că nu îi mai caută după primul interviu.

3. Concedierea. Cei mai mulţi dintre recrutori sunt atenţi la acest aspect şi se interesează în amănunt de motivele pentru care un candidat a fost concediat de la jobul anterior, ceea ce este oarecum normal. Surprinzător este, însă, faptul că mulţi dintre cei intervievaţi au spus că pot apărea probleme serioase în carieră şi pentru cei care şi-au luat un concediu prelungit pentru creşterea copilului sau din cauza unei probleme de sănătate.

4. Vârsta. Deşi este discriminatoriu şi ilegal ca angajările să se facă pe criterii de vârstă, recrutorii recunosc faptul că acesta este un motiv serios pentru care unii candidaţi pot fi refuzaţi. Si deşi mulţi susţin că cu cât ai o vârstă mai înaintată, cu atât ai mai puţine şanse să-ţi găseşti job, specialiştii spun însă că cei mai căutaţi specialişti pe piaţa muncii sunt persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, în defavoarea celor până în 30 de ani.

5. Şomajul. Candidaţii care sunt şomeri pentru o perioadă curpinsă între 6 luni şi un an sunt din ce în ce mai greu de angajat, 36% dintre respondenţi susţinând că nu ar recruta pe cineva cu o asemenea pauză în activitatea profesională.

Adevarata problemă apare, însă, când această perioadă depăşeste 2 ani, celor aflaţi în această situaţie fiindu-le aproape imposibil să-şi găsească un job. Recrutorii admit că mai degrabă ar angaja pe cineva care are cazier judiciar decât să recruteze pe cineva care este în şomaj de 2 ani. Ceea ce este tragic, având în vedere că numărul şomerilor de lungă durată din SUA în prezent l-a depăşit pe cel din timpul Marii Depresiuni.

Sursa: Incont.ro

La aceste 5 motive aş mai adăuga şi eu încă două, specifice plaiurilor mioritice: 6. Patronul este un neam prost şi 7. Nu ai pile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge