După un mandat fructuos de ambasador al Americii în România, în care a fost un bun prieten al lui Taian Băsescu şi a făcut intens lobby pentru proiectul Roşia Montană şi achiziţionarea unor rable F16 de la coşul de gunoi al Armatei SUA, domnul Mark Gitenstein se întoarce în România cu afaceri.
Dacă nu ştiaţi, domnia sa reprezintă un fond de investiţii american, care are acţiuni la Fondul Proprietatea, acea instituţie care se ocupă cu restituirea caselor din România naţionalizate de către comunişti.
Nu ştiu de când lucrează domnul Gitenstein la acest fond de investiţii, dar dacă acest lucru era valabil şi pentru perioada cât a fost ambasador, mă tem că ar putea fi vorba de un mic conflict de interese.
Întors în România în luna decembrie trecut, fostul ambasador candidează acum la şefia Fondului Proprietatea la alegerile de pe 25 aprilie, deci, dacă va câştiga, domnia sa va dirija retrocedarea/vânzarea caselor naţionalizate, făcând bani frumoşi pe seama acestei afaceri de sute de milioane de dolari.
Faptul că domnul Gitenstein şi partenerii săi americani sunt lacomi şi doresc să profite de o oportunitate sesizată în timpul mandatului fostului ambasador este un aspect, dar faptul care mi se pare mai ticălos este că guvernul României în frunte cu Victor Ponta le face americanilor cadou o lege care să le faciliteze succesul în afacerile lor imobiliare cu case româneşti.
Pentru că este foarte „urgentă”, legea nu va fi supusă dezbaterii în Parlament, aşa cum este normal într-o ţară democrată, ci va fi adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Motivul invocat este persicolul reprezentat de„samsarii” imobiliari.
„Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restitui către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc samsari, pentru că aşa sunt cunoscuţi, cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente… Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, sau sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.
Sursa: Antena 3
Ca de obicei, de câte ori trebuie vândut sau privatizat ceva se inventează un pretext, care impune adoptarea unor măsuri urgente. Dacă în cazul companiilor de stat se invocă frecvent „găurile de la buget” şi incompetenţa statului în calitate de administrator, Băsescu a inventat termenul de „moguli”, pentru ca privatizările să se face în favoarea cui trebuie, în cazul proiectului Roşia Montană tot Băsescu invoca necesitatea „creării locurilor de muncă” şi „creşterea rezervei de aur a BNR” (o minciună gogonată), de data aceasta domnul Ponta foloseşte ca pretext „samsarii”, pentru a urgenta o lege absolut necesară începerii afacerilor domnului Mark Gitenstein.