Capitalismul pe post de Fata Morgana

By | 11 aprilie, 2014
Distribuie prietenilor!

Cred că toată lumea a auzit de clasicul truc prin care faci să meargă un măgar. Te sui pe el, atârni cu o sfoară um morcov la capătul unui băţ şi i-l pui în faţă. Măgarul prost înaintează, crezând că va  ajunge la morcov, dar acest lucru nu se întâmplă niciodată, pentru că morcovul se deplasează odată cu el.

Exact în acelaşi mod ne păcălesc de 24 de ani „aliaţii” şi „prietenii” noştri din Vest, folosind capitalismul pe post de morcov. Capitalismul este un fel de „Fata Morgana”, o iluzie care se încăpăţânează la nesfârşit să rămână lipită de orizont, oricât de mult şi oricât de grăbiţi ne-am îndrepta spre ea.

Începând de la lovitura de stat din decembrie 1989 şi până azi, toţi oficialii americani, fie ei preşedinţi, ambasadori sau înalţi emisari ai Departamentului de Stat american, au păstrat acelaşi mesaj: „Aţi făcut paşi importanţi pe calea reformelor, a democraţiei, statului de drept, bla, bla, bla, dar sunteţi încă la început şi mai aveţi multe de făcut.” Aşa se face că suntem veşnic la început şi tot timpul nu e suficient câte concesiuni am făcut SUA/UE şi ne-am distrus ţara, trebuie să facem şi mai mult!

Ţineţi minte ce spunea Bill Clinton în 1997, în discursul pe care l-a avut cu ocazia vizitei oficiale în România?! „Stay in the course, stay in the course, the future is yours!” Adică, mai pe româneşte, „ţineţi-o tot aşa băieţi, ţineţi-o tot aşa şi poate cândva, în viitor, veţi reuşi să băgaţi şi voi mâna în borcanul cu marmeladă!” Azi, domnul Gitenstein şi doamna Nuland ne bat pe umăr şi ne îmbărbătează cu o frază aproape identică!

Pe lângă strategia dusului cu zăhărelul, stăpânii noştri apuseni, mai folosesc şi tehnica complementară, a nuieluşei pentru copiii neascultători. Mass-media aservite şi controlate de „Marele Licurici” duc în permanenţă o campanie de demonizare şi culpabilizare a comunismului, folosit pe post de ciomag. Dacă lucrurile merg din ce în ce mai prost în România, ţara e distrusă şi oamenii trăiesc tot mai prost, asta  nu e din cauza capitalismului de tip neocolonial prin care Vestul ne stoarce de resurse, ci de vină e numai comunismul şi comuniştii, care nu au dat voie „capitalismului autentic” să se instaureze şi la noi. Sau, cel puţin, avem de-a face cu un capitalism original, de tip bananier, instaurat evident de comunişti.

Mai este apoi şi marele Bau-Bau din Est, „Rusia bolşevică”, fantoma ameninţătoare a comunismului sovietic, ce stă tot timpul la pândă, aşteptând momentul potrivit ca să înhaţe din nou România.

Astfel, idealul iluzoriu al înfăptuirii „societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintării României spre comunism”,  de pe vremea lui Ceauşescu, a fost înlocuit cu idealul, la fel de iluzoriu, al înaintării spre societatea capitalistă multilateral dezvoltată existentă doar în filmele americane. Stay in the course, stay in the course, the future is yours!

3 păreri la “Capitalismul pe post de Fata Morgana

  1. fed

    si cine este vinovatul pt situatia asta?! daca mintea taranilor n-o depaseste pe cea a magarului o fi de vina batul lung sau morcovul atirnat?! 🙂
    nu-i vezi ca si astazi 90% cred ca rolul vestului pe lumea asta este sa aiba grija de ei ca s-o duca bine? de zeci de ani taranii cred ca singurul obstacol in calea binelui sint conationalii lor care cica sint hoti si puturosi. fiecare taran in parte in mindria lui bolnava se crede cel mai inteligent vrednic si cinstit din galaxie. isi dau unul altuia in cap si se bucura de raul oricui. asta este tot ce pot ei! acum vezi si auzi cum s-a petrecut totul in anii 50! tot asa ca si pe vremurile alea numai romanii ajung in inchisori iar strainul fura de rupe.
    romanii lucreaza cele mai multe ore pe an in europa cu sute de ore peste nemti sau francezi insa taranii stiu despre ai lor ca sint puturosi. in ceea ce priveste hotia nu se va ajunge sa se fure niciodata ceea ce se fura in vest. in primul rind pt ca romanii nu mai au aproape nimic din tara lor iar apoi nu se pricep atit de bine ca vesticii la materia asta insa pe taran nu-l impiedica nimic sa-si injoseasca propia natie si chiar pe el deoarece nu poate gindi ca toate timpeniile pe care le spune au urmari pt care va plati. lipsa de respect a altor natii fata de noi nu vine asa de nicaieri! ai scris aici insa nu cred ca va intelege si nu se va corecta nici macar unul singur!
    daca convingi unul de adevarul scris aici anunta pe blog pt ca este deja un eveniment ca un taran sa invete ceva in plus recunoscind ca tot ce-a stiut el a fost fals. eu n-am intilnit niciodata pina acum un astfel de exmplar! taranul cind apuca pe-o cale aia ramine pina in pinzele albe si oricite argumente ii vei aduce nu-l vei clinti din prostia lui. in conditiile astea cum sa se schimbe ceva?!

  2. Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  3. ChavaLito^

    Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Mat 6:33
    NU va mai ingrijorati de ce se intampla in lume ca oricum totul e un plan satanic si nu puteti face nimic,ingrijorati-va de Vesnicia voastra caci daca inchide-ti ochii la noapte unde mergeti,asta conteaza
    ChavaLito^´s last blog post ..Islanda renunta la aderarea la Uniunea Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge