Capitalismul modern a fost prima dată vizibil în mod clar în Republica olandeză, unde bancherii italieni, evreii iberici expulzați, Reforma, puterea navală și achiziționarea de averi comerciale imense s-au reunit în Imperiul Amsterdam, care ar fi pus umbră pe mult mai marii competitori spanioli, britanici și chiar francezi până la mijlocul secolului al XVII-lea.
Tot ceea ce definește capitalismul modern a fost inventat, sau a prins viaţă în Amsterdam. Prima Bursă de Valori, multinaţionalele (Compania Indiilor de Est, care va domni peste Indonezia timp de secole prin corporatocraţia sa neîngrădită) și cel mai important, o bancă centrală, „Amsterdamsche Wisselbank”. Și, desigur, o grămadă mare de bani, care ar fi trezit invidia Europei, chiar la mult timp după ce „faima” lui s-a domolit.
Amsterdam a experimentat, de asemenea, prima bula (financiară n.t.): mania Lalelelor (Tulip mania), în 1637. Acest instrument tipic bancar, bulele umflate cu credit facil și apoi spargerea lor prin solicitarea returnării împrumuturilor, ar fi bântuit economiile occidentale timp de secole după aceea.
Republica olandeză a rezultat dintr-o rebeliune calvinistă împotriva Spaniei catolice. Calvin este considerat de mulți că ar fi fost evreu. El a apărat în mod deschis camăta. Acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă în care era medievală a interdicției cametei era în faza terminală a declinului.
Gândirea calvinistă a fost, de asemenea, infectată cu concepţia tipic evreiască, aceea că bogăția este un semn al graţiei lui Dumnezeu.
Prin nerespectarea interdicției cametei, camăta evreiască a fost o problemă uriașă de-a lungul Evului Mediu și nu e nevoie de un mare efort de imaginație pentru a vedea că, de fapt, capitalismul este echivalentul modern a ceea ce a fost odată cunoscut sub numele de camătă evreiască.
Averile evreiești și metodele lor au jucat un rol important în Amsterdam. Navele lor ar fi dominat, de asemenea, comerțul cu sclavi în creștere în America. Ei au venit din Spania, după ce au fost expulzați în 1492. Olanda era cunoscută la momentul respectiv pentru „toleranța” sa.
Amsterdam a fost prima mare stea a marii finanțe. Opulența dobândită prin intermediul schimburilor comerciale a devenit capital, în căutare de profituri. Și aici vedem că în capitalism este vorba despre finanțe, nu de producție sau de consum. Finanţele domnesc peste producători, lucrători, consumatori, fermieri, meşteşugari și industriași deopotrivă.
Ei împrumută celor pe care îi controlează sau doresc să îi controleze și refuză creditul pentru cei faţă de care nu au niciun interes. Camăta le asigură partea lor din orice afacere. Prin menţinerea cantităţii insuficiente de bani, se menţine forța de muncă ieftină. Acesta este modul prin care banii guvernează.
Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: În Olanda au apărut primii cămătari oligarhi, după care s-au mutat în Anglia şi apoi în America | Lupul Dacic