Cel puţin în partea de sud-est a României Soarele, dar nici măcar cerul nu au mai fost vizibile, de mai bine de o lună, fiind acoperite de o pătură densă de nori. Acest fenomen s-a mai produs acum 21 de ani, dar acum se pare că durata sa este mai mare ca oricând.
Efectul negativ asupra sănătăţii constă în carenţa vitaminei D care este produsă de piele sub acţiunea luminii solare. Această problemă apare oricum în sezonul rece din cauza zilelor-lumină mai scurte, dar prezenţa norilor face care efectul să fie mult accentuat. Absenţa vitaminei D produce depresie, oboseală, diverse dureri, imunitate mai scăzută, fragilitatea oaselor la cei în vârstă (osteoporoză) şi o stare generală de disconfort. Toate acestea sunt accentuate în combinaţie cu vremea umedă şi ploioasă pe care o traversăm.
Ultima zi cu soare în Muntenia a fost înregistrată în data de 2 noiembrie. De fix o lună de zile, soarele nu a mai fost văzut de locuitorii din București. Are un impact asupra sănătății un interval atât de lung cu vreme mohorâtă?
Prof. dr. Dan Prelipceanu, șeful catedrei de psihiatrie de la Facultatea de Medicină din București, a declarat pentru DCNews că vremea urâtă poate afecta sănătatea. ”În țările nordice, unde astfel de intervale cu cer acoperit sunt mult mai lungi, există o rată mai mare a depresiei și a sinuciderilor. În cazul nostru, vorbim doar de câteva săptămâni. Este clar că majoritatea populației resimte un disconfort, probabil că unele persoane mai sensibile sunt afectate, în ceea ce privește randamentul și tonusul psihic. Nu s-au făcut studii, deci nu există date, dar este posibil ca stările depresive să se actualizeze, sub influența lipsei de lumină solară, pe un interval mai lung de timp”, a declarat prof. Prelipceanu.
Sursa: DCNews