Atrocităţile Imperiului Britanic – Divizarea Indiei

By | 17 aprilie, 2015
Distribuie prietenilor!

Ca slujitor al Imperiului Britanic în 1947, Cyril Radcliffe are meritul de a fi ucis mai multe persoane cu o trăsătură de stilou decât oricine altcineva în istorie. Cu aproape zero timp să se pregătească, Radcliffe a fost însărcinat cu trasarea graniței dintre India și nou-creatul Pakistan, care să împartă subcontinentul pentru totdeauna de-a lungul liniilor religioase. A fost o sarcină dificilă, una care a avut potențialul de a provoca deportări masive și violențe etnice, chiar dacă a fost gestionată cu grijă. Lui Radcliffe, pe de altă parte, i-a fost cerut să ia unele dintre cele mai importante decizii pe parcursul unei singure mese de prânz.

Rezultatul a fost o graniță care nu avea nici un sens etnic sau geografic. Îngroziţi să nu fie prinşi pe picior greşit, hindușii din Pakistanul modern și musulmanii din India modernă au ridicat bastoanele și au luat-o la fugă. Rezultatul a însemnat 30 de milioane de oameni încercând cu disperare să scape de o țară sau alta, o situație care a evoluat rapid în violență năucitoare.

Bande de musulmani înarmați rețineau trenuri de frontieră și măcelăreau orice non-musulman aflat la bord. Mulțimi hinduse urmăreau și băteau copiii musulmani până la moarte în plină zi. Au fost devastate case, arse sate și o jumătate de milion de persoane ucise. A fost o risipă ridicolă de vieţi, care ar fi putut fi evitată în mare măsură, pur și simplu prin acordarea ghinionistului Cyril Radcliffe unui timp suficient pentru a-şi face treaba în mod corespunzător.

Sursa

Vă sună cumva cunoscut?! Trasări de frontiere în mod arbitrar, deportări, violenţe, conflicte şi dezbinări pe criterii etnice şi religioase. Toate acestea nu se petrec în mod natural şi de la sine, aşa cum vor unii să credem, ci reprezintă strategia de control a imperiilor numită „divide et impera”, adică dezbină şi stăpâneşte. În cazul de faţă este vorba de Imperiul Britanic.

O părere la “Atrocităţile Imperiului Britanic – Divizarea Indiei

  1. Pingback: Atrocităţile Imperiului Britanic – Divizarea Indiei | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge